Norge

Flyene mindre forsinket

Forsinkelsene i flytrafikken fra Gardermoen er mindre enn ventet lørdag formiddag.

Avinor sa tidligere på dagen sa at passasjerer med fly nordover og vestover måtte regne med opptil to timers venting.

— Vi har nå maksimum forsinkelse på 50 minutter på våre ruter, sa informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian til NTB ved 12-tida lørdag.

Både Ellingsen og informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens sier at flytrafikken på Gardermoen går bedre lørdag enn det den gjorde fredag. Det skyldes at man lørdag hadde løst tekniske problemer som forstyrret Avinors kontrollsentral i Bodø fredag.

Trafikkforstyrrelsene lørdag førte ikke til innstilte avganger, men bare til forsinkelser. Hvordan trafikken kommer til å forløpe på søndag, er det for tidlig å si noe om, mener Ellingsen. Men hun håper flygelederne på Avinors kontrollsentral på Røyken holder seg friske.

Syke fullmektiger

— Vi har for få flygelederfullmektiger på Røyken, altså de som assisterer flygelederne, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB. Det skulle egentlig vært seks fullmektiger på jobb, men bare tre stilte.

— Mangelen på folk skyldes sykdomsforfall, sier Narvesen.

Han innrømmer likevel at personellmangelen også indirekte skyldes at noen har begynt å se seg om etter andre jobber, fordi Avinor skal kvitte seg med en del ansatte.

— Fullmektigene skal nedbemannes fordi deres arbeidsoppgaver blir gradvis automatisert. I denne prosessen har en del av dem allerede funnet seg andre jobber, sier Narvesen.

Krevde erstatning

Han sier Avinor vil fylle hullene med midlertidig ansatte slik at situasjonen vil stabilisere seg. Men inntil videre, i alle fall denne helgen, må passasjerene leve med en del forsinkelser.

Trafikkproblemene på Gardermoen denne gangen er bagatellmessige i forhold til i høstferien i fjor da sykemeldte flygeledere på Røyken skapte store trafikkforstyrrelser og flytrafikken sto i to dager. SAS Braathens krevde da 10 millioner kroner i erstatning av Avinor for tap de hadde hatt som følge av problemene. Men kravet ble avvist av Avinor, og SAS Braathens valgte å ikke forfølge saken rettslig.

Les også

  1. Flere fly forsinket