Norge

Advarer helsepersonell mot Anders Behring Breivik

Alle som tilbringer noe tid sammen med Anders Behring Brevik risikerer å havne på dødslisten hans, advarer psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim i sin sakkyndige rapport.

Anders Behring Breivik kan bli innlagt på Dikemark sykehus i Asker. Ørn E. Borgen

 • Tine Dommerud
  Journalist
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Ansatte på sykehus og i fengslene som kommer i Anders Behring Breiviks nærhet risikerer å bli inkludert i drapstankene hans, skriver psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim i sin sakkyndige rapport.

Anders Behring Breivik fortalte under de mange møtene med de to psykiaterne at en rekke personer sto på listen over personer som skulle drepes.

Etter å ha møtt Behring Breivik til samtaler et titalls ganger fikk de høre fra den terrorsiktede 32-åringen at de selv nå var blitt inkludert på dødslisten.

Fryktet gisselsituasjon

Da de to rettspsykiaterne skulle gjennomføre samtalene med Anders Behring Breivik på Ila fengsel måtte de to psykiaterne krangle med fengselsledelsen for å få lov til å sitte i samme rom som Behring Breivik. Fengselsledelsen ville først at de skulle snakke sammen med en glassrute imellom. For at de skulle få være i samme rom som Behring Breivik, måtte de ha vakter tilstede. Fengselet fryktet at det skulle oppstå en gisselsituasjon, særlig i forhold til Synne Sørheim.

— Trusler vanlig

Dersom Anders Behring Breivik idømmes tvungen psykisk helsevern, er det mest sannsynlig at han blir overført fra Ila fengsel til regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus i Asker.

Avdelingssjef Carl Fredrik Haaland sier dette er det sikreste i den psykiatriske spesialisthelsetjenesten.

På spørsmål om hvordan sykehuset i tilfelle skal kunne sikre medpasienter, ansatte og omverden mot ham, svarer Haaland at trusler inngår i den totale risikovurderingen som fortløpende gjennomføres for den enkelte pasient.

— Også medpasienter kan bli utsatt for trusler. Trusler inngår i den totale voldsrisikovurderingen som fortløpende gjennomføres for den enkelte pasienten. Resultatet av den dynamiske voldsrisikovurderingen angir hvilke voldsrisikohåndteringstiltak som til enhver tid settes inn, sier avdelingssjef Carl Fredrik Haaland.

- Kan motta de aller farligste

På spørsmål om Anders Behring Breivik kan legges inn på Dikemark sykehus nå, svarer Haaland at psykotiske personer ikke skal være i fengsel.

— For de farligste pasientene er det opprettet regionale sikkerhetsavdelinger som er forberedt på å motta de aller farligste psykisk syke i Norge, sier han.

To pasienter har rømt fra sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus de siste to årene.

Det forklarer avdelingssjefen med "undervurdering av rømningsrisiko".

— Om det er avgjørende at en pasient ikke skal rømme, så vil avdelingen selvsagt tilby forhold som ikke gir noen som helst rømningsfare, hevder Haaland.

tine.dommerud@aftenposten.no

tor.arne.andreassen@aftenposten.no

 1. Les også

  Ila-direktør bekymret for Breiviks helse

 2. Les også

  Forsvarerens dilemma

FS00005646.jpg Politiet/Scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Lekkasjer og rettspsykiatri

 2. NORGE

  For syke for fengsel, for farlige til å gå fri. Nå er 215 dømt til tvungent psykisk helsevern.

 3. A-MAGASINET

  Mona Nordaas ble drept med øks i sitt eget hjem. Familien måtte selv vaske vekk blodet.

 4. A-MAGASINET

  Under samtalen ble drapsmannen rasende. Han tok notatene, krøllet arkene, puttet dem i munnen, tygget og spyttet ut. - Nå tar han meg, tenkte jeg.

 5. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 6. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende