Skulle samle inn 10.000 til Stålsett-bot. Nå får Lula Tekle og ureturnerbare asylsøkere 270.000 kroner i julegave.

Innsamlingsaksjonen til å betale Gunnar Stålsetts bot har rundet 270.000 kroner. Boten er på 10.000 kroner. Resten går til julegave til Stålsetts hushjelp Lula Tekle og andre ureturnerbare asylsøkere.

Tidligere biskop Gunnar Stålsett og Lula Tekle i Oslo tingrett i forrige uke. Stålsett ble dømt til betinget fengsel og bot for å ha brukt den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle til å arbeide for seg.

Tidligere Oslo-biskop Stålsett ble i Oslo tingrett ilagt en bot på 10.000 kroner for ulovlig bruk av en utlendings arbeidskraft når utlendingen ikke har nødvendig tillatelse etter loven.

Bakgrunnen er at han i 14 år har hatt en ureturnerbar kvinne fra Eritrea, Lula Tekle, ansatt.

Rett etter dommen i forrige uke startet Silje Haavet Golden opp en innsamlingsaksjon på Spleis for å betale Stålsetts bot.

Julaften hadde aksjonen samlet inn 270.450 kroner fra nær 1500 givere.

Gir til organisasjon

Først var det tenkt at det resterende beløpet ville bli gitt i gave til Lula Tekle.

Tekle jobbet ifølge politiet ulovlig som renholder i den tidligere Oslo-biskopens hjem. Hun vasket tidligere i tjenesteboligen til Stålsett, og fikk jobb i privatboligen til Stålsett da han ble pensjonist.

Nå er summen blitt så stor at Golden, etter oppfordring fra Stålsett, har bestemt at innsamlingsinntektene skal doneres til organisasjonen Mennesker i Limbo, som jobber med papirløse asylsøkere.

En del av pengene vil fortsatt bli gitt i gave til Tekle. Gunnar Stålsett har opplyst at han vil dekke boten av egne midler.

Les også

Noen ganger er amnesti den eneste løsningen | Andreas Slettholm

Over 200 mennesker møtte opp da saken gikk mot Gunnar Stålsett i Oslo tinghus. Her snakker Lula Tekle (t.h.) med Oslo-ordfører Marianne Borgen (t.v.) og tidligere biskop Tor B. Jørgensen, som leder foreningen Mennesker i Limbo.

Amnestiavtale

«Folkets overveldende engasjement sier så mye, rørt. Tusen takk for alle som har bidratt på en eller annen måte.», skriver blant andre talsperson for Etiopiske asylsøkeres forening i Norge, Bizualem Beza, som også har støttet aksjonen.

«Ønsker alle «ureturnerbare» mot og håp og en god jul», skriver en annen av de 1500 som har gitt pengebidrag.

Samtidig som saken mot Stålsett kom opp, ble de fire regjeringspartiene enige om asylamnesti for ureturnerbare asylsøkere som har vært lenge i Norge.

– Personer som har vært i Norge i over 16 år, og der alder pluss oppholdstid i løpet av 2021 tilsvarer 65 år, vil kunne få opphold, uttalte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da avtalen ble klar.