Norge

Kronprinsparet fra hytta til kirken

Sogneprest Stina Frøvoll Torgauten sier farvel til kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra etter gudstjenesten julaften.

Kronprinsfamilien var julaften på gudstjeneste i den stappfulle kirken i Uvdal, der de har hytte.

  • NTB

Det var sogneprest Stina Frøvoll Torgauten som holdt gudstjenesten, der kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby var til stede.

– Det er veldig hyggelig at de ville feire julen sammen med oss, sier sognepresten til NTB.

Som et julekort

Været sørget for et skikkelig julekortmotiv rundt kirken i år. Inne i kirken talte Torgauten over Lukas kapittel 2, vers 1-20, kjent som juleevangeliet.

Sogneprest Stina Frøvoll Torgauten tok imot kronprinsfamilien da de kom til kirken i Uvdal julaften.

– Jeg snakket om hvordan vi gradvis blir kjent med julens mysterium, om Gud som ble menneske, forteller hun.

Uvdal kirke, som er en langkirke i dragestil fra 1893, var fylt til randen under gudstjenesten – med anslagsvis 360 mennesker til stede.

– Det var tett på benkene og langs veggene. Noen måtte stå bakerst, sier presten.

Jul hver for seg

De siste årene har kronprinsfamilien vekslet mellom å feire jul på Kongsseteren, Skaugum og familiens hytte i Uvdal i Buskerud, og i år er det altså feiring på hytta. Kronprinsparet kjøpte hytta i Fjellsnaret i Nore og Uvdal i 2007.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit på vei inn i kirken i Uvdal sammen med prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby.

Kongeparet jul feirer jul på Kongsseteren med prinsesse Märtha Louise i år. Første juledag vil kongeparet være til stede under gudstjenesten i Holmenkollen kapell.

På bedringens vei

Kong Harald (82) ble forrige uke sykmeldt med en virusinfeksjon og deltok blant annet ikke i det ekstraordinære statsrådet på onsdag da Frps Sylvi Listhaug og Terje Søviknes ble utnevnt til nye statsråder. Nå er han på bedringens vei.

– Kongens program går som planlagt i romjulen, sa Sven Gjeruldsen i kommunikasjonsavdelingen ved Slottet til NTB lille julaften.

Det innebærer også at han holder årets nyttårstale til folket, og denne sendes nyttårsaften.

Les også

  1. Kong Harald på bedringens vei

  2. – Haakon VII kom hjem til et folk preget av dårlig samvittighet

Les mer om

  1. Kronprinsparet
  2. Nore og Uvdal
  3. Jul