Solberg nektet å svare på om Frode Berg jobbet for norsk etterretning

– Vi kommer aldri til å stille oss bak den dommen eller gi noen bekreftelse på om han har jobbet for norsk etterretning eller ikke.

Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide snakket om Frode Berg-saken fredag kveld.

Det fastslo statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse fredag kveld.

Seansen handlet om Frode Berg, som etter to års fangenskap i Russland ble overlevert til norske myndigheter som en del av en utvekslingsavtale.

På grensen mellom den russiske eksklaven Kaliningrad og Litauen ble han fredag overlevert til en gruppe bestående av Norges ambassadør til Litauen, Karsten Klepsvik, Bergs advokat og en tjenesteperson fra den norske ambassaden, etter det som er offentlig kjent.

Selv har Berg sagt at han var på oppdrag for norsk etterretningstjeneste. Norske myndigheter har hele veien nektet å si noe om han var i Moskva på vegne av dem da han ble pågrepet i desember 2017.

Fredag fikk Solberg spørsmål om dette igjen og igjen, men det kom fortsatt ikke noe svar.

Les også

Frode Berg er overlevert til norske myndigheter

Nektet å bekrefte eller avkrefte

– Frode Berg har selv sagt at han var på oppdrag for norsk etterretning. Hva er grunnen til at norske myndigheter, som du sier, aldri vil bekrefte eller avkrefte dette?

– Vi kommer aldri til bekrefte denne type spørsmål av hensyn både til etterretningstjenestens evne til å gjøre sine jobber eller ikke gjøre sine jobber, svarte Solberg på Aftenpostens spørsmål under pressekonferansen.

Så understreket hun at det ligger i etterretningstjenestens natur.

– Om folk hevder de er agenter for Norge eller er det, blir aldri avklart ved at myndighetene sier det, sa Solberg.

– Hvilket ansvar har norske myndigheter for at Frode Berg har sittet i fengsel i Russland i snart to år?

– Det er et spørsmål som impliserer at dette var del av en etterretningsoperasjon. Det kommer vi hverken til å bekrefte eller avkrefte.

Frode Berg var i russisk fangenskap i nesten to år.

Solberg har snakket med Berg

Både Solberg og Søreide har hatt en kort samtale med Berg etter overleveringen fredag. Begge understreker at det nå er opp til Berg når han kommer hjem til Norge.

– Han vil komme hjem til Norge så snart som praktisk mulig, sa Solberg.

Statsministeren fikk spørsmål om norske myndigheter har noe å beklage.

– Norske myndigheter har jobbet for å få ham tilbake til Norge fra da han ble arrestert. Det jeg sa til ham, er at jeg er glad for at han er fri. Og jeg har sagt at vi er åpne for å hjelpe til på alle mulige områder. Og jeg opplevde ham som en som var åpen og glad for å komme hjem, sa Solberg.

Hun sier at det ikke ligger noen «gjenytelser» fra Norge til Litauen i utvekslingsavtalen. I stedet er det en bekreftelse på det gode forholdet mellom Norge og Litauen, sa Solberg.

– Dette var den løsningen som så ut til å kunne løse Litauens utfordringer, Norges utfordringer og Russlands utfordringer.

To russere løslatt

Tidligere fredag ble det bekreftet at Berg var blitt overlevert fra Russland til Litauen. Deretter ble han fraktet til den norske ambassaden i Vilnius.

Løslatelsen skjer etter at de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko tidligere fredag ble benådet av Litauens president Gitanas Nauseda.

Benådingen har vært ventet de siste dagene. Onsdag leverte en kommisjon i Litauen sin benådingsanbefaling til presidenten.