Tidligere B-gjengprofil fengsles i tre uker for medvirkning til drapsforsøk i 2012

Syv år etter drapsforsøket på en sentral lederskikkelse i Furuset Bad Boys, gjør politiet nye pågripelser. Nå er en tidligere B-gjengprofil varetektsfengslet i tre uker.

Den tidligere gjengprofilen i 30-årene er siktet for medvirkning til drapsforsøk på en sentral person fra gjengmiljøet Furuset Bad Boys i 2012.

Mannen i 30-årene, som tidligere var en sentral del av B-gjengen, er siktet for å ha medvirket til drapsforsøket på en sentral person fra gjengmiljøet Furuset Bad Boys i 2012. Han ble tirsdag varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll.

Natt til søndag landet flyet med den angivelige lederen av gjengen Young Bloods i Norge. På flyplassen sto norsk politi klar. I over syv måneder satt mannen i slutten av 20-årene i et marokkansk fengsel og ventet på utlevering til Norge.

Den angivelige gjenglederen hadde i tiden før pågripelsen i Marokko vært etterlyst internasjonalt av norsk politi. Da han endelig var i hendene til norsk politi, hadde de planen klar: pågripe og sikte den tidligere B-gjengprofilen.

– Vi hadde en plan om hva vi ønsket å gjøre da han ble utlevert fra Marokko. Siktelsen og pågripelsen av mannen i 30-årene kom gjennom det, sier politiadvokat Nina Bakken i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Les også

Angivelig Young Bloods-leder utlevert til Norge og siktet for drapsforsøk

Dømt for vold, kidnapping og oppbevaring av våpen

Da den tidligere B-gjenprofilen ble fremstilt for varetektsfengsling tirsdag, hadde han allerede vært i avhør hos politiet, opplyser politiadvokaten.

Mannen er tidligere dømt for vold, kidnapping og oppbevaring av våpen, men det er flere år siden han sist ble dømt. Etter det Aftenposten får opplyst, har han de siste årene ikke vært en del av noe kriminelt miljø.

– Han erkjenner ikke straffskyld i saken. Han har tidligere ikke vært siktet i denne saken og motsetter seg begjæring om fengsling, sier mannens forsvarer Vidar Lind Iversen til Aftenposten.

Saken det er snakk om er drapsforsøket på en tidligere lederskikkelse i gjengen Furuset Bad Boys 18. mai i 2012.

18. mai 2012 ble den sentrale personen fra gjengmiljøet Furuset Bad Boys

Mannen, som i dag er i 30-årene, ble truffet av en rekke skudd. Skuddene kunne drept ham, men overlever attentatforsøket.

Nå er åtte personer siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. En av disse er den tidligere B-gjengprofilen, en annen er den angivelige lederen av Young Bloods.

Bakgrunnen for attentatforsøket på Furuset skal ha vært en krangel med andre personer i et kriminelt miljø.

Offeret ble tidligere omtalt som en lederskikkelse i gjengen Furuset Bad boys, en gjeng som ofte var i konflikt med andre kriminelle miljøer.

Kjennelsen fra Oslo tingrett peker blant annet på at det 16. og 17. mai i 2012 var kontakt over telefon mellom den tidligere B-gjengprofilen og den angivelige Young Bloods-lederen.

Dette bildet viser den antatte lederen av det kriminelle gjengmiljøet Young Bloods (nummer to fra høyre). Han er flankert av to andre menn som er dømt for alvorlig kriminalitet.
Les også

Kritikken haglet mot Oslo-politiets håndtering av gjengmiljøene. Nå mener de å ha satt fire gjengledere bak lås og slå.

Politiet om tidsgapet: – Alt blir vanskeligere

Politiet håper å kunne få saken opp for Oslo tingrett før utgangen av 2019. Politiadvokaten utelukker ikke at det kan bli tatt ut flere siktelser.

I løpet av de neste dagene ønsker politiet å gjennomføre nye avhør. De ønsker ikke å si om dette kun gjelder de som allerede er siktet i saken, men sier det er flere personer politiet ønsker å snakke med.

Politiadvokaten ønsker heller ikke å kommentere hvilke andre etterforskningsskritt politiet nå tyr til, nesten syv år etter drapsforsøket på Furuset. Tidsgapet mellom hendelsen og de nye pågripelsene, er en åpenbar utfordring for politiet, erkjenner Bakken.

– Alt blir vanskeligere når det har gått så lang tid. Det kan være mange grunner til at man ikke husker lenger og det kan være vanskelig å sikre tekniske bevis.

Leter fortsatt etter tekniske bevis

I den grad det er mulig forsøker politiet fortsatt å sikre tekniske bevis, men politiadvokat Bakken ønsker ikke å kommentere hva slags tekniske bevis det er snakk om.

– Det er kommet nye opplysninger i saken. Dette er opplysninger politiet ikke hadde kunnskap om eller mulighet til å vite noe om før inntil nylig, sier politiadvokaten.

Slik saken har stått har det ikke vært aktuelt å ta ut noen tiltaler etter drapsforsøket i 2012, men sett i lys av de nye opplysningene så er det blitt aktualisert, opplyser politiadvokaten.

Politiet ønsker ikke å gå i detalj om hvordan de har kommet over disse opplysningene.

Mannen i slutten av 20-årene er siktet for å ha spilt en rolle i en kidnapping av en familiefar i 40-årene på Holmlia i 2015. Tre personer er dømt til lengre fengselsstraffer for kidnappingen.

Den angivelige Young Bloods-lederen er også siktet for forbund om kidnapping og motarbeidelse av rettsvesenet. Fortsatt gjenstår etterforskningsskritt etter at en familiefar i 40-årene ble kidnappet på Holmlia i 2015 opplyser politiadvokaten.