Norge

Politiets bilder fra pågripelse i narkooperasjon

Politiet har siktet ytterligere fem menn i forbindelse med Operasjon Hubris, som retter seg mot nettverk som har innført store mengder narkotika til Norge.

Politiets bilde fra en av pågripelsene i narkooperasjonen Hubris onsdag viser at en sivil politipatrulje stanset en bil med makt. Man ser kollisjonsskader på bilen som er stanset.
  • NTB

De fem mennene, som ble pågrepet på Østlandet onsdag, er alle siktet for grove narkotikaforbrytelser. De er utenlandske statsborgere og blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Det ble gjort flere beslag av narkotika i forbindelse med pågripelsene, opplyser Kripos, som ikke vil gi detaljer om beslagene og pågripelsene.

Dermed er tilsammen 30 personer siktet i forbindelse med etterforskningen – som politiet har gitt navnet Operasjon Hubris – og den nasjonale satsingen mot gjengkriminalitet. Det er så langt tatt ut tre tiltaler, og rettssakene blir berammet fortløpende, opplyser Kripos i en oppdatering torsdag morgen.

På dette bidet fra 15. mai ligger det noe som ser ut som hasjplater i bagasjerommet på en bil.

– Det pågår fortsatt etterforskning mot sentrale bakmenn i gjengmiljøene. Disse bakmennene antas å være sentrale for den kriminelle virksomheten i Norge, skriver Kripos.

Les også

Kripos-etterforskning fører til nye narkotikabeslag: – Enorme dimensjoner

Fant 2,5 kilo hasj

Opprullingen av saken startet i juni i fjor da politiet spanet på to danske menn som leverte hasj i Trysil. De to, samt tre norske menn, ble pågrepet, ifølge Dagbladet. Da dansk politi sjekket garasjen til en av danskene, fant de 2,5 tonn hasj. En tredje danske ble pågrepet i forbindelse med beslaget.

– Det er tatt nye store beslag gjennom høsten og vinteren, og en god del av det er hasj. Vi har også beslaglagt store mengder amfetamin, kokain, heroin og andre stoffer, sa Eivind Borge, som leder den taktiske etterforskningsavdelingen i Kripos.

Etterforskningen har avdekket innførsler av «svært store mengder narkotika» til kriminelle aktører i Norge fra Danmark. Kripos mener bakmennene i saken oppholder seg utenlands, og at de derfra samarbeider tett med organiserte kriminelle i Norge, Sverige og Danmark.

Les også

Narkoaksjon startet i Trysil −35 siktet etter funn av 2,9 tonn hasj

Følger pengene

– Etter Kripos' oppfatning ble en betydelig og viktig innførselsåre for narkotika til Norge dermed avdekket, hvor det hadde vært jevnlige leveranser av narkotika over tid, frem til politiet aksjonerte, heter det i pressemeldingen torsdag.

I Norge er Oslo politidistrikt, Innlandet politidistrikt og Øst politidistrikt involvert i etterforskningen. Kripos samarbeider også med blant annet dansk og svensk politi.

Kripos jobber samtidig med å følge pengesporet de kriminelle har etterlatt seg. Noen av pengene fra narkoaktiviteten investeres i eiendomsprosjekter i blant annet Øst-Europa, ifølge Kripos.

– Det er ikke tvil om at vi nå jobber mot store internasjonale nettverk som har tette norske bånd, sa etterforskningslederen.

Les mer om

  1. Etterforskning
  2. Narkotika
  3. Gjengkriminalitet
  4. Krim
  5. Kripos