Norge

Latterliggjør Solbergs «gladnyhet». Sykepleierforbundet går hardt ut mot regjeringens nødrespirator.

Både leger og sykepleiere reagerer på regjeringens nye nødrespirator. – Det fremstilles som langt viktigere enn det er, sier lederen for Sykepleierforbundet.

Sykepleierforbundet er kritisk til regjeringens nye respiratorer, som er utviklet av Laerdal Medical og Servi AS i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Laerdal Medical

 • Harald Stolt-Nielsen

– Er dette en tidlig aprilsnarr, spør Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet, etter at statsminister Erna Solberg (H) tirsdag offentliggjorde at regjeringen har bestilt 1000 nødrespiratorer som Laerdal Medical og Servi AS har utviklet sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Jeg har en god nyhet, sa statsministeren.

Solberg og regjeringen har derimot misforstått den største utfordringen, mener Larsen.

– For det første så er hovedproblemet mangel på intensiv- og anestesisykepleiere og leger med riktig kompetanse til å ta i bruk respiratorer, sier hun.

For det andre peker hun på at alt tyder på at nødrespiratoren ikke er hensiktsmessig til bruk på koronasyke pasienter.

Minutter etter at Solberg hadde presentert nyheten om nødsrespiratorene, begynte meldingene å renne inn hos Larsen. De kommer fra bekymrede og sjokkerte spesialsykepleiere og leger.

– Pasienter smittet av korona får symptomer knyttet til lungene. Da må de ligge på en spesiell måte. Dette er ganske langt fra det som kan kalles en respirator. Dette er en maskin som trykker på en Lærdalsbag. En maskin som kunne ha blitt funnet opp i 1950 og kanskje hjulpet poliopasienter, sier hun.

– Man benytter seg ikke av håndventilering lenger enn nødvendig, legger hun til.

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet, reagerer på regjeringens presentasjon av de nye nødrespiratorene tirsdag. Dan P. Neegaard

Sykepleierforbundet: «Kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft»

Lederen for Sykepleierforbundet peker på at pasienter som er smittet med covid-19, trenger intensivbehandling, og at det er spesielt utfordrende på grunn av at de utvikler en betennelsesutløst lungesvikt.

Hun reagerer på måten regjeringens nødrespirator ble presentert av statsministeren tirsdag.

– Det blir fremstilt som langt viktigere enn det faktisk er. Det er bra at flere institutter går sammen for å utarbeide medisinske verktøy. Men det hjelper ikke når man ikke har folk til å operere dem og den ikke kan brukes på koronasyke pasienter.

Hun utdyper irritasjonen i et innlegg på forbundets nettsider titulert «Kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft». Regjeringen kan sette inn 10.000 nye respiratorer, men det vil fortsatt ikke gjøre noe med den manglende fagkompetansen, sier hun.

– Den manglet før koronakrisen inntrådte. Det vi mangler, er riktig smittevernutstyr, særlig for dem som jobber med anestesi og på intensivavdelingene. Dette må på plass, sånn at de sykepleierne og legene med riktig kompetanse ikke blir syke, sier Larsen.

Slik svarer Bent Høie

Helseminister Bent Høie svarer slik på Sykepleierforbundets kritikk:

– Vi er helt enig med sykepleierforbundet at fagfolk og kompetanse er viktigst. Det sa også statsministeren tydelig på pressekonferansen i dag. Derfor har vi satt i gang rekruttering og opplæring, skriver Høie i uttalelsen.

Han sier at de bevilger 40 millioner kroner til avansert simuleringsutstyr for å lære opp helsepersonell i intensivbehandling.

– Dette vil styrke helsevesenets evne til å trene opp helsepersonell til å håndtere kritisk syke pasienter med behov for intensivbehandling. Men disse trenger også utstyr. Denne nødrespiratoren vil komme i tillegg til de ordinære respiratorene og kan brukes til pustehjelp og frigi de mer avanserte respiratorene til de pasientene som trenger det, mener Høie.

Administrerende direktør Tore Lærdal i Laerdal Medical mener kritikerne misforstår hvilken funksjon det nye verktøyet er tiltenkt.

«Kritikken mot regjeringens anskaffelse av nød-respiratorer fra sykepleierforbundets leder og prof Jon Laake synes basert på en misoppfatning; Nød-respiratoren er ikke tiltenkt samme funksjon som de langt mer kostbare og sofistikerte respiratorene som er i bruk ved landets intensiv-avdelinger. De er ment å komplettere disse i en en beredskapssituasjon hvor behovet for å behandling av en evt tsunami av COVID-19 pasienter langt kan overstige kapasiteten for tilgjengelige respiratorer i dag», skriver han i en epost.

Løser ikke hele problemet

Ingeniør Eivind Gransæther, som hadde ideen til respiratorløsningen, sier til Dagbladet at han ikke tror at en respirator vil løse hele problemet.

– Jeg stilte med en idé basert på min forståelse. Den er basert på diskusjon med flere anestesileger underveis. Men jeg er ikke lege. Jeg støtter meg på andres kompetanse, og på FFI når det gjelder teknologiutviklingen, sier Gransæther til avisen.

– Det ville vært naivt å tro at en respirator løser hele problemet. Det er en sammensatt behandling, som krever mye av helsepersonell. Men det kan være en del av puslespillet. Men starter man ikke på puslespillet, blir man aldri ferdig.

– Grunnen til at jeg har bestemt meg for å være med på dagens pressekonferanse, er fordi jeg har en god nyhet, sa statsminister Erna Solberg (H) innledningsvis under pressekonferansen tirsdag. Lise Åserud / NTB scanpix

Anestesilege og overlege på Rikshospitalet, Jon Henrik Laake, reagerer også på regjeringens nyhet tirsdag. Han skriver på Twitter at det primært fremstår som et tiltak for Laerdal Medical, ikke for dem som er syke.

Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med Laake tirsdag kveld.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Laerdal Medical
 4. Erna Solberg

Koronaviruset

 1. NORGE

  Nye smittetall: I resten av Europa går pilen rett opp. I Norge flater smitten ut.

 2. NORGE

  Nakstad svarer: Dra på høstferie med god samvittighet

 3. NORGE

  Dette er landets fremste smittejegere. De har hjulpet kommunene med 52 utbrudd på syv uker.

 4. NORGE

  Forskerne oppdager stadig flere varianter av viruset. Hva betyr det?

 5. VERDEN

  Ny dansk koronastudie viser overraskende tall

 6. KOMMENTAR

  Smitten øker. Myndighetene mumler om en app. Igjen.