Mor til Utøya-offer: Synes han fikk for mye plass

Randi Perreau, mor til en av dem som døde på Utøya, synes det var tungt å høre Anders Behring Breivik forklare seg i retten.

Randi Perreau hadde to sønner på Utøya. En av dem klarte å rømme og en ble drept av Anders Behring Breivik.

Randi Perreau hadde to sønner på Utøya, hvorav en av dem ble drept av Anders Behring Breivik.

Hun overvar Behring Breiviks opplesning i Oslo tingrett tirsdag morgen.

— Det var tøft å høre på, fordi jeg ikke har forholdt meg til hans ideer gjennom de siste månedene. Jeg har forholdt meg til det han har gjort, men ikke tankegodset, sier hun til Aftenposten.no.

— For mye plass

Behring Breivik fikk lese opp et 13 siders støttedokument under starten av sin forklaring. Perreau synes det ble for mye:

- Jeg synes han fikk litt for mye plass til å gjøre dette. Han ba først om å få 30 minutter, og da det strakk seg over en time synes jeg det ble for mye plass, sier hun.

— Han er ikke veldig skånsom i beskrivelsen av sine motstandere. Det er tøft å høre at han mener det var viktig å ta livet av alle de han tok livet av, sier hun.

Mange reaksjoner

Også bistandsadvokat Christian Lundin har fått mange reaksjoner blant de 70 overlevende og etterlatte.

— Dette var en nøye regissert seanse fra hans side. Det var tenkt at det skulle var mye kortere. Jeg har fått mange reaksjoner fra de jeg bistår, og de reagerer på at han fikk være så omfattende, og de reagerer på det ekstreme budskapet hans, sier han.

Les også

Truet med å nekte å forklare seg for retten

Han mener likevel det var greit av tingrettsdommeren å la ham bruke dokumentet, da Behring Breivik truet med å nekte å forklare seg dersom hans opplesning ble avvist. Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen brøt imidlertid inn i retten og sa at hun hadde fått flere henvendelser fra pårørerende og overlevende som reagerte på det Behring Breivik sa i retten.

Larsen ba om tingrettsdommeren skulle skjære gjennom og avslutte Behring Breiviks opplesning fra dokumentet.

— Riktig å la ham lese

— Det er tungt å høre dette. Samtidig er det viktig for å få et komplett bilde av motivasjonen for handlingene. Det er også videre for å kunne bekjempe at noe liknende skal kunne skje igjen i fremtiden, sier AUF-eren Bjørn Ihler som var til stede på Utøya og følger rettsforhandlingene i Oslo tingrett.

Bjørn Ihler mener det var riktig at Behring Breivik fikk lese opp dokumentet.

Anders Behring Breivik fikk starte med å lese sitt 13 sider lange støttedokument da han startet sin frie forklaring tirsdag formiddag. I 75 minutter fikk Behring Breivik redegjøre for sin politiske overbevisning.Bjørn Ihler mener det var riktig å gi ham denne muligheten.

— Han har ikke fått en talerstol. Han har fått mulighet til å forklare seg slik han skal, uten at det er blitt en talerstol for ham. Jeg mener det er viktig at alle får vite hva som var bakgrunnen for handlingene, og hva som var Breivik sitt tankesett. Jeg tror han avvæpnes når han får muligheten til å snakke slik som i dag, sier Bjørn Ihler til Aftenposten.no.

- Inge ukritisk dag

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener det var helt riktig av dommer Wenche Arntzen å gi ham den drøye timen til å lese fra sitt støttedokument.

— Han skal forklare seg over fem dager, så det var riktig å la ham få starte med den timen, sier han.

— Dette blir ikke en ukritisk dag. Nå skal aktorene stille spørsmål til ham. Og da blir det om det konkrete, langt mer enn det luftige kvasipolitiske ideer, sier Stanghelle.