Norge

Breivik inspirert av kjente terrorister

Massemorderen mener at Al-Qaida er den mest suksessfulle revolusjonære bevegelsen i verden, og studerte terroraksjonene deres på nettet.

Andreas Baader, Timothy McVeight, Ulrikke Meinhof og Osama bin Laden. Foto: NTB Scanpix

  • Jonas Alsaker Vikan
  • Marit Ytterland Nygård
  • Heidi Kultorp

I retten kom det frem at 33-åringen har hentet inspirasjon og opplysninger fra Al-Qaida, Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh og den tyske terrorristgruppen Baader-Meinhoff.

Før 22. juli hadde han studert andre terrorangrep i verden.

— Brukte Google til å oversette arabisk

Da forsvarer Geir Lippestad fortsatte sin utspørring av tiltalte, ville han vite hvilke terrorangrep tiltalte siktet til. Breivik fortalte da at han har funnet casestudier etter Al-Qaida-aksjoner på internett, og at han hadde lest flere slike.

Les også

Mener Lillebjørn Nilsen hjernevasker norske skolebarn

– Det finnes studier om disse aksjonene på nettet. Både på arabisk og engelsk. Jeg har studert disse, og har brukt Google til å oversette dem fra arabisk. Jeg har studert enhver Al-Qaida aksjon. Hva de har gjort feil, hva de har gjort riktig og medie-effekten av dem, sier Breivik.Inspirasjonen til å bruke politiuniform under terroraksjonen, fikk Breivik fra al-Qaida, forteller han i retten.

– Jeg har brukt mange hundre timer på å studere al-Qaida. Gjennom deres eget tidsskrift og gjennom dokumentarer og filmer som er laget. al-Qaida knytter martyrdom til sine aksjoner. Det er suksessen til en vellykket motstandskamp.

Kjøpte kjøkkenkverner til kunstgjødsel

Breivik fortalte i retten at han hadde store problemer med å kverne fullgjødselen da han skulle lage bomben. Men på nettet fant han en artikkel som beskrev hvordan den tyske terroristgruppen Rote Armee Fraktion (RAF), også kjent som Baader-Meinhof-banden, gjorde dette.

— Jeg leste at de hadde brukt kjøkkenkverner til denne jobben. Det gikk også jeg til innkjøp av, sa han i retten.

- Kunne brukt større bombe

Han kom også inn på sin opprinnelig plan om å lage tre bilbomber på til sammen tre tonn.

– Jeg kunne brukt en tretonnsbombe den dagen, men bilen jeg hadde ville brukket i to ved å legge til slik vekt, sier Breivik.

Han fortalte deretter at det var vanskelig å tilegne seg kunnskap om å lage bomben.

– Jeg hadde to referansepunkter primært: World Trade Center i 1993 som ble detonert fra kjelleren på World Trade Center, og det andre var Timothy McVeigh.Han hevdet også at han fikk kunnskap om bombelaging fra en han kjenner i det angivelige Knights Templar-nettverket, men denne informasjonen kunne han ikke bruke siden det dreide seg om en type eksplosiver han ikke var interessert i.

Les mer om

  1. 22. juli