Norge

Bil bekreftet tatt av jordskred i Jølster – mann antas omkommet

En mann i 50-årene antas omkommet etter at bilen hans ble tatt av jordskred i Sogn og Fjordane tirsdag. Søket etter mannen fortsetter torsdag.

Bilen ble tatt av dette skredet på sørsiden av Jølstravatnet.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • Magnus Kallelid
  Journalist
 • Bergens Tidende
 • NTB

– En samlet vurdering har gjort at vi nå søker etter en antatt omkommet person, sier politioverbetjent Wenke Hope til Aftenposten onsdag kveld.

Mannen har nå vært savnet siden tirsdag. Politiet har sjekket flere adresser der de mener det ville vært naturlig for mannen å oppholde seg. De mener også at det er liten grunn til å tro at manglende mobildekning er grunnen til at man ikke får kontakt med ham.

Politiet opplyser sent onsdag kveld at søket etter mannen fortsetter torsdag formiddag. Da vil det gjøres søk med undervannskamera i Jølstravatnet.

– Vi har fått rekvirert en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) fra Bergen som vil komme og bistå oss i morgen. Forhåpentligvis vil søket starte rundt klokken 12, sier innsatsleder Synnøve Domben til NTB.

Bilen ble tatt av et skred på FV 451 i Årnes i Jølster kommune.

Politiet foretok onsdag søk fra luften etter mannen som ble meldt savnet. Det er opplysninger fra pårørende som gjør at politiet mener at mannen var i bilen som ble tatt av skredet. I tillegg skal vitner ha sett at bilen kjørte inn i skredet.

Onsdag ettermiddag opplyste politiet at de leter etter en antatt omkommet person.

Flere personer var ikke redegjort for

Skredet er et av flere som har rammet Sogn og Fjordane det siste døgnet, og situasjonen er fremdeles uoversiktelig. Redningsmannskap jobbet i en lengre periode onsdag med å lokalisere en rekke personer. Innen onsdag ettermiddag var de siste to personene som manglet, også gjort rede for.

Personer som bor i området som ikke er direkte rammet av skred, kan vende tilbake til husene sine.

Det er ikke trygt å vende tilbake for dem som bor på sørsiden av E39, ifølge Hope.

Det ble gjort overflatesøk i området med helikopter og båt i går kveld uten resultat, og politiet opplyser at de derfor, på det tidspunktet, ikke kunne fastslå om noen var tatt av skredet.

Politiet opplyser at de nå har fått bekreftet at en bil er tatt, og at søket nå fortsetter med alle tilgjengelige ressurser, i første omgang fra luften. De opplyser at det fremdeles er stor rasfare i området, og at det derfor er krevende søkeforhold.
– Det er ikke forsvarlig å sende ned dykkere eller småbåter tett på land så lenge rasfaren vedvarer, opplyser politiet.

Politiet er i kontakt med og følger opp mannens nærmeste pårørende.

Mannskaper fra nødetatene, luftambulansen, redningshelikoptre, Sivilforsvaret, samt frivillige organisasjoner har vært involvert i arbeidet så langt.

Sikringstiltak kan ha stoppet hus

Raset førte til at både hus, biler og vei ble ødelagt. Men sikringstiltak som ble fullført for to år siden, har vært avgjørende for at ikke hus gikk tapt eller flere ble ødelagt, ifølge regionsjef Brigt Samdal i NVE Vest.

– Vi gjennomførte for to år siden sikringstiltak i Årsetelva. Slik vi har sett situasjonen nå, har det vært avgjørende for at husene langs vassdraget ikke ble mer ødelagt, sier Samdal til NRK Dagsnytt 18.

I juni overleverte NVE en rapport om skredfaren rundt Jølstravatnet, som ble overlevert til Jølster kommune. Rapporten går ifølge Samdal gjennom store deler av kommunen og tar for seg bratt terreng og skred knyttet til nettopp det.

– I rapporten er disse områdene beskrevet ut fra slike hendelser vi har opplevd her, selv om det vi har hatt nå, er en ekstrem situasjon, sier Samdal.

 1. Les også

  Ti ikke gjort rede for etter ras og uvær i Jølster - flere hundre er uten strøm og mobildekning

 2. Les også

  Samfunnssikkerhetsministeren: Det som skjer i Sogn og Fjordane, er dramatisk

 3. Les også

  Ble fanget mellom to elver - reddet med gravemaskin

 4. Les også

  Se ødeleggelsene i Sogn og Fjordane fra luften

Les mer om

 1. Jølster
 2. Vær
 3. Skred
 4. Ulykker
 5. Leteaksjoner