Bondevik i nye Martine-samtaler i Jemen

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har igjen vært i Jemen og snakket med landets utenriksminister om en mulig utlevering av Farouk Abdulhak (25).

I dag er det fire år siden Martine Vik Magnussen ble drept. I morgen reiser Bondevik til London sammen med Martines far, Odd Petter Magnussen. Sammen skal de møte blant andre Scotland Yards etterforskningsledelse og Alistair Burt, den britiske ministeren for Midt-Østen-spørsmål.

Les også

«Farouk Abdulhak er i Jemen, blir i Jemen og er villig til å bli stilt for retten i Jemen»

- Jeg kan bekrefte at jeg 2–4. februar var i Jemen og møtte landets utenriksminister Abubakr al-Qirbi og Farouk Abdulhaks advokat. Formålet med møte var igjen å legge press på myndighetene i Jemen for en mulig frivillig retur av den drapssiktede, forteller Kjell Magne Bondevik, leder av Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter.Han var i Jemen samme med tidligere oljeminister Einar Steensnæs, og duoen var i Jemen også i september i fjor.

Bondevik er optimist.

- Det er en ny politisk situasjon i Jemen nå. Dialogen med den nye koalisjonsregjeringen er med på å opprettholde presset for en løsning i Martine-saken. Det i seg selv er svært viktig, sier Kjell Magne Bondevik.

For ikke lenge siden erklærte han sin Bondevik-kanal for stengt, men han så ganske raskt igjen muligheter for nye dialogspor.

Det er i dag fire år siden drapet på Martine Vik Magnussen i London. Den drapssiktede Farouk Abdulhak flyktet til Jemen og befinner seg der under beskyttelse fra sin mektige far, milliardæren Shaher Abdulhak. For Martines familie og støttespiller er eneste løsning i saken at Abdulhak kommer til Storbritannia for en rettssak.

Selv om det har vært mange tilbakeslag i saken, jobbes det iherdig for en utlevering.

I morgen møter Bondevik og Odd Petter Magnussen Alistair Burt, den britiske ministeren for Midt-Østen spørsmål, Scotland Yards etterforskningsleder Jessica Wadsworth og flere andre for å utveksle ståsted, siste erfaringer, oppfatninger og hvordan løpet bør legges videre.

I mogen blir det også et besøk til Regent’s College der Martine Vik Magnussen var student.

Martine Vik Magnussen