Norge

Sammen i sorgens landskap

HOLE PÅ RINGERIKE (Aftenposten.no) Til de såre tonene fra Gabriels Obo samlet de sørgende seg til forbønnsgudstjeneste i Norderhov kirke.

Det var en svært grepet Mette-Marit som forlot Norderhov kirke etter forbønngudstjenesten. Foto: PER ANNAR HOLM

 • Ida Halvorsen Kemp

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ble tatt i mot av biskop Laila Riksaasen Dahl og Kristin Moen Saxegaard i Norderhov kirke. Foto: PER ANNAR HOLM

Det var en meget grepet kronprinsesse som forlot vakre Norderhov kirke med utsikt ned mot Tyrifjorden søndag ettermiddag.

Mette-Marit kjempet med tårene da hun hånd i hånd med ektemannen kronprins Haakon kom ut fra forbønnsgudstjeneste i kirken.

Derfra dro paret direkte til Ringerike sykehus, der de klokken 14 møtte Adrian Pracon, fylkesleder i Telemark AUF, som overlevende den ufattelige tragedien på Utøya fredag.

Kronprinsparet ble tatt i mot av fungerende administrasjonssjef Marit Lund Hamkoll (t.v.) og helsefaglig sjef May Janne Pedersen da de ankom sykehuset klokken 14.05 søndag. FOTO: PER ANNAR HOLM

Pracon ble skutt i skulderen, og ble intervjuet av flere medier lørdag.

— I forbønn

Kirken var fylt til siste benk da kronprinsparet ankom klokken 10.57.

Flere av de som overlevde fredagens tragedie på Utøya var også til stede. De kom i det de sto og gikk i da de flyktet fra skytedesperadoen.

Biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme tok utgangspunkt i det meningsløse i det hun kalte den katastrofale fredagen:

— Fremtiden ble forsøkt røvet fra oss. Det var ufattelig mange unge som mistet livet. I dag er vi samlet til stillhet og ettertanke i forbønn, sa biskopen etter at Gje meg handa di var fremført solo av Kristin Bjerkerud og Madeleine Ossum på fiolin.

- Gå inn i din tid

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa i sitt minneord at hele vårt langstrakte land i dag står samlet i sorgen:

— Katastrofen har rammet, den er rystende og uforståelig. Men noe vet vi, i nødens time har vi hverandre. En hel nasjon står hos dere, len dere på oss, sa statsråden.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ble tatt i mot av biskop Laila Riksaasen Dahl og Kristin Moen Saxegaard i Norderhov kirke. FOTO: PER ANNAR HOLM Foto: PER ANNAR HOLM

Jonas Gahr Støre var selv på Utøya sist torsdag da alt var som det bruker å være.

— I en av våre sanger - Til ungdommen - heter det at du skal gå inn i din tid. Og det er det vi nå skal gjøre, sa Støre.

Tente lys

Så kom tid for å tenne lys for dem som aldri kom i land fra Utøya. Det var en tydelig preget forsamling som holdt omkring hverandre mens de samlet seg ved lysgloben til dempet musikk fra fiolin og orgel.

Mange gråt, alle var sterkt preget av de siste døgns ufattelige tragedie.

Så stemte menigheten i O, bli hos meg.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fotoreportasje: 22. juli fem år etter

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Oslos biskop vet ennå ikke helt hvordan denne julen blir. Bortsett fra at hun skal trekke gatelangs.

 3. NORGE
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre: – Dere har mistet den umistelige Ingrid.

 4. NORGE
  Publisert:

  «Jeg var veldig glad i deg. Du var et helt usedvanlig menneske.»

 5. NORGE
  Publisert:

  Fullsatt domkirke tok farvel med Ari Behn

 6. NORGE
  Publisert:

  Bønnen sendes på Facebook og messen på YouTube. Årets påske er heldigital.