Tor Mikkel Wara (Frp) går av som justisminister: Samboeren mistenkt eller siktet for samtlige hendelser ved boligen.

PST har endret Laila Anita Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige syv saker, i tillegg til den hun allerede er siktet for. Tor Mikkel Wara går av som justisminister.

Tor Mikkel Wara (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Tor Mikkel Wara (Frp) går av som justisminister, opplyste statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag.

– I dag tok Tor Mikkel Wara kontakt med meg og ba meg om å få gå av som statsråd, sa Solberg på pressekonferansen.

Jon Georg Dale (Frp) skal fortsette som fungerende justisminister inntil ny statsråd er utnevnt. Wara får formelt avskjed i nåde i statsråd på fredag.

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie, sa Wara.

Han la til at avgjørelsen helt og fullt var hans egen.

– Beslutningen kommer fordi noen trenger meg mer enn regjeringen.

Han takket statsminister og partileder Siv Jensen (Frp) for tilliten han har fått. Wara tiltrådte som justisminister 4. april i fjor og var dermed justisminister i et knapt år. Siden 14. mars har han hatt permisjon.

– Jeg skjønner at dere har mange spørsmål, sa Wara til pressen.

– Det er en tid for å svare på disse spørsmålene. Det er ikke nå. Nå er tiden for å stille opp for dem jeg er glad i, sier Wara.

Tor Mikkel Wara er den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013.

PST mistenker nå at Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, står bak alle hendelsene ved parets bolig.

– Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, skriver PST i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Hendelser på Waras eiendom de siste tre månedene.

Mistenkt for å ha sendt brev til Wara og en annen politiker

Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter overfor Aftenposten at Bertheussen også er mistenkt for å ha sendt et mistenkelig brev til en annen fremtredende politiker, som NRK omtalte torsdag.

Blom sier PST bestemte seg for å gå ut med dette nå etter en helhetlig vurdering av bevisbildet i samtlige saker, og at statusen som mistenkt gjelder fra i dag.

– Det er viktig at hun gis de rettigheter dette medfører i kommende saker. Vi mente også at det er viktig å spille åpent og ærlig om det vi mener, sier Blom.

– Er hun også mistenkt for trusselbrevet som Wara mottok 4. mars?

– Ja, det er hun.

– Er hun også mistenkt for brevet sendt til en annen politiker, som NRK omtaler i dag?

– Ja.

– Hva innebærer dette?

– Det er ikke annet enn at hun har status som mistenkt også i dette tilfellet. Noe av poenget med å gå ut nå er å vise at dette kommer til å ta tid. Vi har en omfattende etterforskning og bruker det vi har av ressurser. Dette har høyeste prioritet her, og vi har et godt samarbeid med Oslo-politiet og Kripos. Vi ønsker å dempe forventningene om en snarlig avklaring, sier Blom.

  • Les mer om denne saken her:

Carl I. Hagen: – Trist, trist, trist

Frp-veteran Carl I. Hagen er lei seg for situasjonen rundt partifellen som har ført til at han går av som justisministeren.

– Dette er bare trist, trist, trist, sier Hagen til Aftenposten.

Tor Mikkel Wara var nestleder da Hagen ledet Frp på 1990-tallet og ble ansett som en kronprins i partiet.

– Det står respekt av Tor Mikkel Wara når han velger å stå last og brast ved sin familie i en usedvanlig vanskelig tid, sier Hagen.

Carl I. Hagen.

Ap-nestleder og tidligere leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, sier hun har «forståelse for at Tor Mikkel Wara under disse omstendigheter trekker seg».

– Ap er opptatt av en justissektor med sterk ledelse og god gjennomføringsevne. Den type debatt er det naturlig at vi kommer tilbake til på et senere tidspunkt, sier hun til Aftenposten.

Samboerens forsvarer: – Bra, da kan hun renvaske seg

Justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen ble torsdag 14. mars siktet for overtredelse av straffeloven § 225 bokstav b) for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.

Bertheussen erkjenner ikke forholdet omtalt i siktelsen og stiller seg uforstående til den.

Hennes forsvarer John Christian Elden sa for et par uker siden at Bertheussen «håper blindsporet ikke reduserer prioriteten på etterforskningen».

John Christian Elden er Bertheussens forsvarer, og forteller Aftenposten at det er bra at hun er mistenkt for alle sakene.

– Det gir henne bedre rettigheter, og hun kan nå kreve å bli avhørt om disse sakene. Hun mener enkelte av dem positivt kan motbevises, og at det da er positivt at PST antyder at det er samme gjerningsmann. Det er da ikke henne, skriver Elden i en SMS til Aftenposten.

Laila Anita Bertheussen er Tor Mikkel Waras samboer.
Les også

Justisministerens samboer er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling

Har gjort en rekke beslag

Torsdag ettermiddag opplyste PST i en pressemelding at Bertheussens status er endret fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for.

Saken har høyeste prioritet i PST.

«Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre», heter det i pressemeldingen.

Riksadvokaten er orientert om sakens utvikling.

Politiet bærer ut beslag fra justisminister Tor Mikkel Wara bolig på Røa i Oslo 14. mars.

PST sier mistankegrunnlaget for den opprinnelige siktelsen som gjelder brannen i familiens bil 10. mars, ikke er svekket.

«Det gjennomføres omfattende etterforskningsskritt, og det er foretatt en rekke beslag som nå er gjenstand for undersøkelser og analyse. Det vil fortsatt ta tid før resultatet av alle undersøkelser og analyser foreligger», skriver PST i pressemeldingen.

PST får bistand blant annet fra Oslo politidistrikt og Kripos.


  • Hør ukens Aftenpodden, om blant annet denne saken.
  • Har du Spotify? Følg denne lenken.
  • Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner.
  • Bruker du Iphone? Følg denne lenken. Her trenger du ingen lenke: