iPhone detroniserte Samsung

Apple tok i siste kvartal i fjor tilbake ledelsen, som det selskapet som selger fleste smarttelefoner - etter å tapt den til Samsung.

Kampen mellom Apple og Samsung er hard. Her representert ved iPhone 4 (til venstre) og Galaxy S.
  • Gunhild Haugnes

Det ble solgt over 37 millioner iPhone-telefoner siste kvartal i fjor. I samme periode ble det solgt 36,5 millioner smarttelefoner fra Samsung, mens Nokia som i fjor var på vikende front solgte 19,6 mill, ifølge tall fra Strategy Analytics som refereres hos nyhetstjenesten Bloomberg.

Les også

Apples nettoresultat er større enn Googles totale omsetning

Totalt ble det solgt 155 millioner smarttelefoner (avanserte mobiltelefoner) en vekst på 54 prosent.

Gikk forbi i fjor

Apple lanserte sin første iPhone for fem år siden, men konkurrentene kom raskt på banen. Den siste tiden har koreanske Samsung ikke minst med Galaxy-modellene vært den argeste konkurrenten. Galaxy-serien er en flere av Apples konkurrenter som bruker Googles Android-programvareplattform.

Og i fjor sommer gikk Samsung forbi, men etter lanseringen av den siste iPhone-modellen (4S) i fjor høst har altså Apple kommet på offensiven igjen.

Les også

Samsung – ny konge på mobilhaugen

— Når Apple lanserer et nytt produkt så går etterspørselen i været. Men den effekten er forventet å forsvinne i de følgene kvartalene, sier direktør Neil Mawston i Strategy Analytics til Bloomberg.

Solide Samsung-tall

Tidligere denne uken rapporterte Apple om kanontall, en av de beste økonomiske resultatene i USAs historie. Og i natt norsk tid leverte også Samsung solide kvartalstall - men ikke så spektakulære som Apples. Også for Samsung er hovedårsaken til de gode tallene suksessen med salget av smarttelefonene.

Nettoresultatet økte med 17 prosent i forhold til samme periode i fjor - til 3,5 milliarder dollar eller 21 milliarder kroner.

Apple beskylder Samsung for å ha kopiert iPhone-teknologien. Samsung sier nå at det er rettsoppgjør om dette i 10 land.