Norsk oppdrettsgigant tar lakseaktivist til retten igjen

Norskeide Mainstream Canada anker frifinnelsen av lakseaktivist Don Staniford i injuriesaken som var anlagt mot ham i British Columbia i Canada. Nå tar briten oppdrettskrigen til Norge sammen med Kurt Oddekalv.

Don Staniford jublet da han ble frifunnet av en domstol i Canada for injuriesøksmål i september. Men nå må han belage seg på en ny runde i retten.
Den britiske lakseaktivisten Don Staniford har nå forlatt Canada, og satser på å ta laksekrigen til norsk hjemmebane sammen med Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.
Her er deler av Don Stanifords kampanje mot oppdrettsnæringen.

I september ble Staniford fra Den globale alliansen mot oppdrettsnæringen frifunnet for injurierer i The Supreme Court of British Columbia.

Mainstream Canada, som er datterselskap av den halvstatlige norske oppdrettskjempen Cermaq, hadde gått til sak mot den britiske aktivisten på grunnlag av hans langvarige kampanje mot norsk oppdrettsnæring på vestkysten av Canada.

Blant annet reagerte selskapet på bruk av slagord som "Norsk oppdrettslaks dreper", "Lakseoppdrett er gift" og sammenligninger mellom oppdrettslaks og kreft.

-Graver et dypere hull

-Mainstream Canadas anke er det samme som å grave enda dypere i det hullet norsk oppdrettsnæring alllerede befinner seg i, sier Staniford på telefon fra Spania.

-Dommeren i saken karakteriserte deg i dommen som en fordomsfull og overdrivende aktivist, som overhodet ikke holder seg til fakta og som er ute av stand til å møte motforestillinger. Frykter du utfallet av en ny sak?

-Nei, det er selvsagt stressende å møte en så stor bølle i retten igjen, men jeg vet at jeg har sannheten med på min side. Oppdrettsnæringen er en ikke-bærekraftig dinosaurindustri på vei ut, og det vil komme frem i den nye rettssaken, svarer han. Staniford omtaler sin egen kamp som en batalje mellom David og Goliat.

Frykter usunt debattmiljø

I enpressemeldingskriver Mainstream Canada at de går til anke fordi de frykter at det vil skape et usunt miljø for offentlig debatt dersom frifinnelsen av Staniford blir stående.

"Offentlig debatt må alltid oppmuntres, men den bør være basert på fakta, og kritikere bør holdes ansvarlige for sine offentlige kommentarer", skriver selskapet.

Dommen et karakterdrap

I en lederartikkel iNorsk Fiskerinæring raljeres det kraftig over Stanifords aktivitet som aktivist.

"Opp gjennom årene har vi lest endel dommer. Men vi har aldri vært i nærheten av å lese et så brutalt karakterdrap som det dommer Justice Adair gjør av Don Staniford", skriver redaktør Thorvald Tande jr.

Inspirert av Monty Python

CanadiskeDaily News beskrev på sin side Stanifords stil som aktivist som en krysning av Monty Python og Darth Vader, like etter at dommen falt i september.

-Det er ingen tvil om at mange av plakatene og slagordene jeg har laget i min kampanje mot norsk oppdrettslaks er inspirert av Monthy Python. Dette er satire, men det virker det ikke som at oppdrettsindustrien har skjønt, sier Liverpool-mannen selv overfor Aftenposten.no.

Staniford ble deportert fra Canada i mars i år etter at han ikke lenger hadde oppholdstillatelse i landet. Kort tid etter etablerte han seg i Bergen som medarbeider for Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Tar laksekrigen til Norge

De to erklærer nå at de i fellesskap vil fortsette laksekrigen fra norsk territorium.

-Vi planlegger demonstrasjoner og markeringer sammen med blant andre representanter for urbefolkningen i Canada før og under den store fiskeoppdrettsmessen i Bergen i mars neste år. Deretter kommer jeg og Kurt til å reise til British Columbia for å snakke om hvilken trussel norsk oppdrettslaks utgjør for villaksen på den nordamerikanske vestkysten. 90 prosent av oppdrettsvirksomheten i British Columbia kontrolleres av de store, norskeide selskapene Marine Harvest, Grieg Seafood og Cermaq, sier Staniford.

Oddekalv har de siste dagene kjempet, forgjeves, mot den storstilte rotenonbehandlingen i Vefsnvassdraget i Nordland.

-Det er litt synd at Don igjen skal tvinges i retten, men for fokuset på laksesaken som vi begge brenner slik for, er dette postivit, sier han.

-Når dere nå slår dere sammen her i Norge, frykter du lignende injuriesøksmål fra oppdrettsnæringen her i landet?

-Nei, overhodet ikke. Ytringsfriheten står utrolig sterkt her til lands, svarer Oddekalv