Erna Solberg mener nordmenn kan fly uten skam

Statsminister Erna Solberg (H) skammer seg ikke når hun er ute og flyr. Hun synes nordmenn skal få dra på sommerferie uten flyskam.

Statsminister Erna Solberg (H) flyr med god samvittighet, og mener heller ingen andre nordmenn skal går rundt og kjenne på flyskam. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
  • NTB

– Ja, jeg flyr på ferie i sommer. Og det gjør jeg egentlig helt uten flyskam. Jeg mener vi skal nå klimamålene våre på andre måter enn å ha dårlig samvittighet over at vi nyter en ferie, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg da hun var gjest på det siste Politisk kvarter på NRK før sommerferien.

Ordet flyskam ble i fjor kåret til årets nyord i Sverige, og betegner skammen enkelte føler om klimautslippene fra flytrafikk og sine egne flyreiser.

Men Norge er et langstrakt land, og vi blander dessuten inn biodiesel i flydrivstoffet, slik at våre fly slipper ut mindre farlige avgasser enn fly i mange andre land, framholdt statsministeren.

Hun mener teknologiendringer, og ikke skamfølelse, er det beste virkemiddelet mot lavere utslipp.

– Jeg mener det er feil å gjøre det moralsk foraktelig å fly for folk som kommer fra et land som Norge, som er kaldt, langstrakt og spredt bebygd. Vi er nødt til å fly, sier Solberg.