- Teppeselgere lurte mann i 80-årene for én million

Politiet har hendene fulle med eldresvindel.

Dersom noe er for godt til å være sant, så er det gjerne nettopp det, sier Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt.
  • Frode Buanes
  • Marit Holm

Det er litt samme mentalitet som å stjele sukkertøy fra barn. De eldre sitter gjerne på store pengesummer, og mange anser det som relativt enkelt å svindle dem. Det tiltrekker bedragerne, sier Frode Karlsen som er leder for økonomiavsnittet i Bergen til Bergens Tidende.

Politiet i Bergen etterforsker nå flere tilfeller hvor eldre mennesker mener de er svindlet.

— Dersom noe er for godt til å være sant, så er det gjerne nettopp det. Det gjelder også for eldre. Blir de tilbudt gull, tepper eller andre produkter på døren, er det grunn til å være skeptisk, sier Karlsen.

Han oppfordrer eldre til å diskutere med sine nærmeste når de blir lokket med tilsynelatende lukrative kjøp og investeringer.

- Ble fulgt til banken

Et av de ferskeste eksemplene fra Bergen er en mann i 80-årene som har anmeldt en teppeselger for bedrageri. Den eldre mannen skal ha blitt fortalt at selgeren trengte penger til å få varene ut fra et tollager.

Ifølge anmeldelsen skal totalt tre menn ha møtt den fornærmede mannen på ulike tidspunkt. De skal ha fulgt ham til banken, hvor han tok ut kontanter mens de ventet på utsiden. På vei tilbake til mannens leilighet ble pengene overlevert.

Det er på det rene at mannen i 80-årene har tepper som han har kjøpt i leiligheten sin, men han skal likevel ha tapt rundt én million kroner på teppeselgerne.

Ifølge Frode Karlsen hos politiet skal én av de påståtte svindlerne ha snakket kav bergensk, vært i 50-60-årene og muligens hatt navnet «Mohammed».

— Dersom noen har tips og informasjon om denne saken - eller har vært utsatt for noe lignende - er vi veldig interessert i å høre om det, sier Karlsen.

- 70-åring tappet for to mill.

Mannen og teppeselgerne er langt fra det eneste tilfellet av eldresvindel i Bergen:

Forrige måned dukket en ny sak opp. Denne gangen var det en mann i begynnelsen av 70-årene som gikk til anmeldelse fordi kontoen hans skal ha blitt tappet for over to millioner kroner.

Saken har nå prioritet. Mandag starter en ankesak hvor en 61 år gammel mann fra Bergen i tingretten ble dømt for å ha svindlet en nå 86 år gammel kvinne.

Ifølge tiltalen skal han ha fått overført minst to millioner kroner fra kvinnen, gjennom å utnytte en villfarelse om at hennes familie ville frata henne boligen og annen eiendom, og/eller ha utnyttet alderdomssvekkelse hos kvinnen.

I tillegg til de konkrete sakene over, har politiet i Bergen mottatt flere anmeldelser mot personer som har opptrådt som hjelpeverger. Da har det gjerne vært pårørende eller omsorgspersoner som har reagert på vergenes pengebruk.

- 43 svindlet for 28 mill

I går besluttet Oslo tingrett å forlenge fengslingen av en bergensmann i 50-årene som er siktet for å ha lurt 43 eldre kvinner til å investere til sammen 27,9 millioner kroner i boligprosjekter på Sotra (se fakta).

Rett før han ble pågrepet av politiet, skal han ha forsøkt å få en eldre kvinne til å investere 1,5 millioner kroner i et helt nytt boligprosjekt.

— For oss virker det som om han går bevisst etter eldre kvinner. Det fremstår som kynisk, sier politiadvokat Knut Horn ved Oslo politidistrikt.

Også kona til bergensmannen blir varetektsfengslet i fire nye uker. Hun er siktet for medvirkning til bedrageri. Begge nekter straffskyld.

- Naiv

BT klarte ikke å komme i kontakt med forsvarerne deres fredag, men 57-åringen har hele tiden fastholdt at verdiene er i behold, og at investorene vil få igjen pengene sine så snart prosjektene blir realisert.

Det tror ikke politiet, som ikke ser for seg snarlige salg i noen av boligprosjektene på Sotra. Sønnen til en av kvinnene som har betrodd 57-åringen 300.000 kroner, sier at han er mest overrasket over at så mange har latt seg lure.

— Jeg ville aldri ha trodd at min mor kunne være så naiv. Hun er egentlig ganske forsiktig, forteller sønnen.

Har ikke oversikt

Det politiet mener er bedrageri av de eldre kvinnene på Østlandet, skal ha foregått over ti år. Politiet skal ha sikret seg regnskapsmateriale som viser at fra 2003 og frem til i dag, skal nesten 28 millioner kroner ha gått ut fra kontoene til de eldre damene, og inn på kontoer som politiet mener at det svindelsiktede paret disponerer.

Det store spørsmålet er hvor alle pengene er blitt av.

57-åringen og konen har vært involvert i fire boligprosjekt på Sotra: Anglevik i Fjell, samt Vorland, Eidesvik og Tofterøy i Sund.

På Anglevik er arbeidet med å utvikle tomtene igangsatt, men arbeidet ser ut til å ha stoppet opp.

Vorland og Eidesvik er fortsatt råtomter, mens eiendommen på Tofterøy ble solgt til Marsteinen Eiendomsselskap i november 2011. Flere av prosjektene har ikke godkjent reguleringsplan ennå.

- Skylder over 20 millioner

De to luksushyttene på Geilo - som 57-åringen har ført over på konen, som en gave - skal legges ut på tvangssalg. To helt nye takster verdsetter den største hytten til henholdsvis 16 og 15 millioner kroner, og den minste til 9 og 8,5 millioner kroner.

Hol sparebank har imidlertid pant på over 30 millioner kroner på de to hyttene.

Assisterende banksjef i Hol sparebank har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at 57-åringen skylder dem godt over tyve millioner kroner.

Politiet har nå tatt hefte i flere av eiendommene på Sotra, men har ikke oversikt over hvor mye gjeld paret har på eiendommene, i de mange selskapene og ellers.