Ingen juleavslutning i Drammen

«O jul med din glede» ble byttet ut med «Tenke sjæl» av Trond-Viggo Torgersen da Øren skole i Drammen hadde «juleavslutning». Heller ikke nisseluer var lov.

Nisseluer var ikke lov på avslutningen til 5.klasse ved Øren skole i Drammen.
  • Lars Martin Gimse

Femteklassingene ved Øren skole i Drammen ble invitert til juleavslutning på skolen 8.desember i år. Men det ble ingen tradisjonell juleavslutning, skriver Drammens Tidende.

Espen Sæther Alm har en datter i 5.klasse på skolen. Han forteller at de forberedte seg på en tradisjonell juleavslutning.

— Ingen nisseforestilling

— Men så kom det en melding dagen før. For vår del som en svak hentydning fra dattera vår. Hun hadde spurt om hun kunne ta på seg nisselue. Det hadde hun fått svar nei til, av hensyn til de som ikke feirer jul, forteller Alm til Aftenposten.no.

Han forteller at forklaringen i ettertid ble moderert, og at den offisielle grunnen var at «dette ikke var noen nisseforestilling».

Her er invitasjonen til juleavslutning som ble sendt ut til elever og foreldre i 5.klasse ved Øren skole.

Det var foreldrene i klassen, i den såkalte vintergruppa, som i utgangspunktet sendte ut invitasjonene til avslutningen. I invitasjonsmailen brukes ordet juleavslutning, og invitasjonen er sågar pyntet med en julenisse, men da både foreldre og barn møtte opp på avslutningen, ble det sagt at det fra nå av het vinteravslutning.Under avslutningen var julebudskap og julesanger luket bort. I stedet fikk de fremmøtte høre blant annet Trond-Viggo Torgersens «Tenke sjæl».

— Dette må ikke oppfattes som noen kritikk av skolen, for den er vi veldig glad i. Det er det prinsipielle. Vi må ikke sensurere julefeiringen til barna, påpeker Alm.

- Selvutslettende

Ifølge ham er det første gang at de har opplevd denne typen juleavslutning. Datteren Mari synes det var leit å ikke få lov til å ha på seg nissete klær.

— Hun likte det ikke. Når hun spurte dagen før var hun neste redd for å spørre, fordi hun hadde fått inntrykk av at de ikke fikk lov. Vi hadde lyst til å pynte med julekjole og nisselue, forteller Alm.

— Jeg vil beskrive dette som selvutslettende. Vi fjerner våre egne juletradisjoner.

Rektor ved skolen er ikke enig i at de er i ferd med å radere bort de norske juletradisjonene.

– Jeg var ikke der selv, men ifølge en av klassestyrerne var dette en helt ordinær juleavslutning. Lærerne og elevene hadde blitt enige på forhånd at dette ikke skulle være en nissefest, sier rektor Tove Fredriksen til Drammens Tidende.

2.klasse skal ha «tradisjonell» avslutning

Hun understreker at skolen er nødt til å ta hensyn til alle barna på skolen og deres bakgrunn, men at de ikke på noen måte sensurerer bort norsk juletradisjon av den grunn.

Leder Tone Mette Pytte i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), som selv har en datter i 5.klasse, synes vintertemaet på avslutningen var grei.

— Men beskjeden kom veldig tett på selve arrangementet, dermed ble det nok overraskende for noen. Det hadde nok ikke skapt så mye debatt om foreldre hadde vært bedre forberedt på det, sier Pytte.

Overfor Drammens Tidende slår utdanningsdirektør Tore Isaksen i Drammen kommune fast at kommunen ikke har noen praksis som tilsier at barn ikke kan komme med nisseluer, eller at juleavslutning skal droppes.

— Nei, det er ingen føringer på noe sånt. Dette er helt og holdent rektors ansvar, sier Isaksen til avisen, samtidig som han sier at han forstår at folk reagerer.

Forøvrig har Alm også en datter i 2.klasse ved Øren skole. De skal ha juleavslutning i morgen.

— Og da har vi fått klar beskjed om at alle kan komme med nisseluer, sier Sæther Alm.