Norge

Brødre antas å stå bak Boston-terror

Den ene broren Tamerlan Tsjarnajev er drept i et storstilt drama. Den andre er fortsatt på frifot.

Brødrene Tamerlan og Dsjokhar Tsjarnajev, opprinnelig fra Tsjetsjenia, mistenktes for å stå bak Boston-angrepene. Foto: FBI

 • Torbjørn Pedersen

Tungt bevæpnet politi jakter på den andre gjerningsmannen i forstaden Watertown utenfor Boston. Foto: Charles Krupa

Dagens politiaksjon, som har ført til at man er på sporet av gjerningspersonene bak Boston-terroren, begynte som en ordensforstyrrelse på universitetsområdet ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det utviklet seg snart til et politidrap og en dramatisk biljakt, og fortsatte som en storstilt menneskejakt i den ellers så stille forstaden Watertown utenfor Boston.

Fredag ettermiddag leter fortsatt tusenvis av polititjenestemenn etter den siste av de to antatte gjerningsmennene etter bombangrepet mot Boston Marathon, som drepte tre og skadet omtrent 180 andre.

— Terrorist

- Vi tror dette er en terrorist. Vi tror dette er en mann som er kommet hit for å drepe folk, sier Bostons politimester Edward Davis om den antatte gjerningsmannen Dsjokhar Tsjarnaje som fortsatt er på frifot.

Den andre antatte gjerningsmannen er bekreftet død, etter å ha havnet i en skuddveskling med politiet.

De to er identifisert som Tamerlan og Dsjokhar Tsjarnajev, to brødre som opprinnelig er fra Tsjetsjenia, ifølge Reuters. Flere medier melder at de to skal ha bodd i USA i minst ett år, og antagelig så lenge som 10 år.

Ordensforstyrrelse

Dramaet startet natt til fredag, kort tid etter at FBI offentliggjør bilder av de to antatte gjerningsmennene etter maraton-angrepet. En polititjenestemann ved MIT, som rykker ut til det som beskrives som en ordensforstyrrelse, blir skutt og drept i sin bil, ifølge statsadvokaten i Middlesex.

Store politistyrker settes inn og havner i en skuddveksling med de to antatte gjerningsmennene, som har kapret en Mercedes-suv og kjørt inn i den stille forstaden Watertown, 16 kilometer vest for Boston sentrum. Bileieren, som er holdt som gissel, man har greid å komme unna uten fysiske skader ved en bensinstasjon underveis, ifølgeBoston Globe.

De to brødrene skyter og kaster det som beskrives som bomber mot politistyrkene, som forfølger bilen. En av bombene detonerer ikke langt fra gjerningsmennene.— De klarte ikke å kaste den lenger enn rundt 20 meter, sier Andrew Kitzenburg, som fulgte dramaet på nært hold, til New York Times.

Skuddveksling

Den ene av de to gjerningsmennene blir såret i skuddvekslingen med politiet og deretter pågrepet, men han dør etter kort tid av skadene han er blitt påført. Han har flere skuddskader så vel som forbrenningsskader, opplyser Boston-sykehuset Beth Israel på en pressekonferanse.

Les også

Plasserte bomben bare minutter før den gikk av

En polititjenestemann blir også kritisk skadet i skuddvekslingen, bekrefter Boston-politiet.

Den andre gjerningsmannen greier å stikke av og inn blant husene i forstaden, og politiet sperrer av store områder for å kunne innhente ham. Ifølge CNN, blir anslagsvis 9000 politifolk satt inn i jakten, som ifølge Boston-politiet går fra dør til dør, og fra gate til gate, i hele Watertown.

Fra dør til dør

Politiet i Boston, som tvitrer løpende om menneskejakten, ber bilister om ikke å stoppe for fremmede, og folk i området blir bedt om å holde seg innendørs.

— Ikke åpne døren med mindre det er en polititjenestemann, hold dere unna vinduene og ring 911 dersom dere er usikre på hvem som ringer på, skriver politiet i en pressemelding.

Bedrifter i en rekke bydeler blir også oppfordret til å holde stengt mens jakten pågår. Busser og undergrunnsbaner er innstilt, og folk blir oppfordret til ikke å samle seg i større grupper, ifølge Boston Globe.

På en pressekonferanse oppfordret guvernør Deval L. Patrick alle i Boston og i områdene rundt til å holde seg innendørs inntil videre.

Politiet mistenker at gjerningsmannen, som fortsatt er på frifot, kan ha eksplosiver festet til kroppen og går forsiktig frem, for å hindre at flere liv går tapt, melder Washington Post.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Flere drept i skytedrama i by i New Jersey

 2. VERDEN

  Her bor 29-åringen politiet jakter på. Halvannet døgn etter angrepet er han fremdeles ikke pågrepet.

 3. VERDEN

  Fire politibetjenter skutt i USA det siste døgnet

 4. VERDEN

  Seattle: Fem drept i skyting i sminkebutikk

 5. VERDEN

  Spansk politi: Fem mistenkte skutt sør for Barcelona

 6. VERDEN

  Det dødeligste angrepet på amerikansk politi siden 11. september