Norge

Gambia. Mer enn sol, sex og peanøtter

Hvite menn og svarte kvinner, hvite menn og svarte barn. De trekkes til de hvite strendene. Gambia lever av turisme og peanøtteksport, men kommer ofte i nyhetene på grunn av presidenten, pedofile overgrep og omskjæring.

Gambias president Yahya Jammeh, fengsler kritikere og praktiserer håndspåleggelse for å helbrede AIDS-syke.
  • Torill Nordeng

«Fargerik, vanskelig og vennlig» skrev Aftenpostens Gambia-kjenner Inger Anne Olsen om muslimske Gambia i 2007. Lenge før, i 2004, hadde norsk politi vært der for å etterforske påstander om pedofile overgrep begått av en norsk lærer mot en 12 år gammel gambisk gutt. Nå går en ny sak for retten, en 45 år gammel nordmann er siktet for overgrep på flere gutter. Og gambisk politi er overbevist om at nordmannen er skyldig.

Sigurd Klomsæt har vært mannens advokat i Norge siden 2002, men han får ikke adgang til å forsvare sin klient i Gambia. Ifølge gambisk lov må han da ha både arbeids— og oppholdstillatelse, og være medlem av den gambiske advokatforeningen.

Den tidligere slavestaten Gambia er Vest-Afrikas minste stat, med en president som varmt forsvarer den smertefulle og nedverdigende praksisen med omskjæring av unge jenter. Den nå 46 år gamle president Yahya Jammeh mener å kunne kurere aids ved håndspåleggelse, med urter og med bønn. Det muslimske landet har et stort innslag av animisme, og en president som ikke tillater vanskelige spørsmål, for ikke å snakke om kritikk.

Stillstand

Men landet er et attraktivt reisemål for solhungrige nordeuropeere, og har vært det lenge. Første pakketur gikk i 1968. Av nyere dato er forekomsten av seksuelle overgrep begått av menn mot små gutter. Det sies at Gambia ble et foretrukket reisemål etter at thailandske myndigheter strammet grepet på sin sexturisme.

Jordbruksproduksjonen har falt med 60 prosent siden rekordavlingene tidlig på 1990-tallet»

Turisme er stort sett eneste næring som bringer friske penger til landet. Ressursene for 1,8 millioner gambiere er sparsomme, bortsett fra et skrint jordbruk. FN har rangert Gambia på 168. plass blant 182 land når det gjelder levekår. Til tross for lange tider med stabilt styre har ikke president Yahya Jammeh klart å løfte folket opp i noe som kan kalles velstand, men har heller ikke kastet dem ut i blodige kriger.

Løytnant Jammeh grep makten ved i et ublodig kupp i 1994, og siden har styrt landet med jernhånd. Riktignok varte militærstyret i bare to år, da ble den sivile Jammeh valgt til president. Hvor riktig valget gikk for seg, ble aldri klart. Han er i alt gjenvalgt tre ganger.

Sårbart

Mange har undret seg over hvorfor ikke stabiliteten har ført til økonomisk fremgang i landet der elven Gambia skulle føre vann ut til bøndene. Men jorden er skrinn, og det som gror – og som selges – er peanøtter.

«Det er farlig å bli avhengig av bare én eksportartikkel», forklarer økonomer. En vare som peanøtter er dessuten svært avhengig av prisene på verdensmarkedet. Som en konsekvens av dette er Gambia avhengig av hjelp utenfra for å holde i hjulene i gang.

President Jammehs drøm er å omforme Gambia til en oljestat. Det gjenstår bare å finne oljen, sies det.

Pressesensur

En rekke menneskerettighetsgrupper har høylytt kritisert Jammeh og hans regjering, og gambiske journalister som har brakt budskapet videre, har fått svi. Ifølge Reportere Uten Grenser er det «absolutt intoleranse til enhver form for kritikk», og dødstrusler, overvåking og vilkårlige nattlige arrestasjoner av journalister som ikke følger presidentens regler. En egen medielov fra 2002 regulerer det hele. En utvidelse av loven kom i 2004 og åpnet for fengsling av journalister som ble kjent skyldig i ærekrenkelser eller oppvigleri. Redaktør Deyda Hydara i den uavhengige avisen The Point kritiserte loven og ble skutt og drept like etter at den trådte i kraft. Regjeringen kontrollerer den eneste nasjonale fjernsynsstasjonen. Privat presse er underlagt streng sensur.

Mange gambiere lider under Jammehs jernhånd. Politiske motstandere blir fengslet uten lov og dom. Derfor er det også en annen gruppe enn turistene som trekker til de godt bevoktede strendene. Folk som vil ta seg over Atlanterhavet i dårlige båter til en nytt liv i Europa.

Turistene svikter Gambia. 30 prosent færre turister siden 1994. FOTO: STEIN J. BJØRGE

Ett skal han ha, ifølge BBC. Det sies han har gjort mye for å forbedre skolene, sykehusene og veiene i landet. Da han tok makten, nedsatte han også grupper som skulle etterforske korrupsjon og passe på at offentlige midler ikke kom på avveie.

Nettkritikk

På Senegambia.news.com skriver Mathew K. Jallow om «alt som er gått galt i Gambia siden Yahya Jammeh kom til makten».

Han viser til at tusentall gambiere har flyktet, og de tør ikke komme hjem igjen for å bygge opp igjen landet. Heller ikke utenlandske investorer finner Gambia attraktivt. «For de stoler ikke på Jammeh», skriver Jallow.

Les også

  1. - Svært bekymret for helseforholdene hans

  2. Overgrepssiktet nordmann avviser alle anklagene

  3. Fadderbarnas forbannelse

  4. Norsk politi vurderer å reise til Gambia

  5. Vil ha konsulens hjelp til å komme inn i fengselet