Norge

Brukte dataspill for skytetrening

Anders Behring Brevik sier han hele livet hadde drømt om å ta et friår for å spille dataspill. Dataspilling var en martyrgave til ham selv, og her lærte han teknikker han brukte på Utøya.

 • Marie Melgård

Under tredje dag av Anders Behring Breiviks forklaring, boret statsadvokat Svein Holden i Breiviks spillbruk og økonomi.

Breivik har forklart at han i 2006 tok ett friår for å spille dataspill. Dette var hans martyrgave til ham selv – fordi han hadde planlagt å begå en selvmordsaksjon, sa han i retten, og la til at han spilte så mye som 16 timer hver dag.

— Jeg har drømt om dette hele livet, å ta et sabbatsår for å spille World of Warcraft. Noen vil seile jorda rundt, andre vil ta fri ett år for å spille golf – jeg tok ett år for å spille World of Warcraft. Fra 2002 til 2006 jobbet jeg 12-14 timer hver dag, jeg jobbet ufattelig hardt, og da tenkte jeg at jeg kunne ta en pause, spesielt med tanke på den forstående selvmordsaksjonen, derfor ville jeg ha en martyrdomsgave, sa Breivik.

Aktoratet, Svein Holden og Inga Bejer Engh, viet første del av dagens utspørring til Breiviks dataspilling. Junge, Heiko/Scanpix

— Betyr det at du hadde besluttet å gjennomføre en voldelig aksjon allerede i 2006? ville aktor Holden vite.

— Ja, sa Breivik.

Breivik la vekt på at World of Warcraft var mer et eventyrspill og et sosialt spill, og sammenlignet det med Facebook. Breivik mente hans ett års spilletid av World of Warcraft ikke kunne relateres til 22. juli. Men han erkjente at han spilte dataspillet ”Call of Duty: Modern Warfare 2” for å forberede seg på terroraksjonen, og sier han brukte spillet for å simulere krig.

- Vet hvor du vil, derfor smiler jeg

Fra januar 2010 til vårparten i 2011 har politiet registrert at Breivik spilte dette spillet cirka 10 timer per måned.

— Det er jo en veldig god krigssimulator. Du kan prøve å opparbeide deg erfaring på bruk av siktesystemer. Det er den store fordelen, svarer Breivik.

I retten forklarte Breivik at han trente på sikteteknikker i dataspillene, og at han øvde på scenarioer hvor han måtte flykte fra politiets Delta-styrker.

Mens han ble stilt spørsmål om dette, smilte Breivik.

- Hvorfor smiler du?

— Hvorfor smiler du? spurte Holden.

— Jeg vet hvor du vil… Derfor smiler jeg, sa Breivik.

— Hvordan tror du at etterlatte som mistet barna på Utøya, hvordan tror du de reagerer når du snakker om siktesystemer?

— De reagerer på en naturlig måte, med forskrekkelse og avsky.

I en sånn kontekst – er det naturlig å smile?

— Jeg smiler ikke av innholdet, men jeg visste hva dine opplagte intensjoner var, svarte Breivik.

Han fortalte også at han øvde på rifle og pistolskyting på skytebane.

Spillavhengig

Ifølge Breivik reagerte moren og venner med sjokk og vantro på at han isolerte seg på gutterommet for å spille dataspill.

Les også

Spillemisbruk mye mer omfattende enn Behring Breivik ga uttrykk for

— Jeg sa at jeg skulle sette av tid til det, og da reagerte hun ( mor til Breivik ) på den måten, som er en sunn måte. Jeg kunne ikke fortelle at jeg kunne ta et sabbatsår fordi jeg skulle sprenge meg i luften om fem år, liksom. Jeg sa jeg hadde blitt spillavhengig, det var coveret mitt. Folk fikk sjokk, sa han.

Breivik kaller spillåret for ”praktisk”:

— Jeg visste om aksjonen, derfor var det beleilig at jeg isolerte meg for å klare å gjennomføre det jeg har gjort. Jeg kunne ikke ha nettverk for nært meg, og frem til da hadde jeg vært sosial og levd vanlig liv.

Holden pekte på at Breivik også spilte dataspill veldig intenst utover ”sabbatsåret” sitt.

I perioden november 2010 til februar 2011 har politiet avdekket at han i snitt spilte 6 timer og 50 minutter hver dag. Det likte Breivik dårlig. Han forklarte denne spillingen med at han at han ville sjekke ut en ny tilleggspakke til World of Warcraft.

- Prøver å latterliggjøre

— Husker du hvordan du feiret den siste nyttårsaften før 22. juli?

Les også

Vil finne terrorsiktedes spillvenner

- Du prøver å latterliggjøre meg. I den fasen ønsket jeg å forbrede meg mentalt på å gjennomføre selvmordsaksjon, og opprettholdelse av vennskap står ikke høyt når jeg forbereder meg mentalt. Men jeg vet hvor du vil, sa Breivik før han ble avbrutt:

— Så du spilte 17 timer den nyttårssaften…

— Det er verdt å merke også at jeg har vært ganske sosial siste året før aksjonen. Jeg vet du legger vekt på ting som setter meg i et dårlig lys – det har jeg forståelses for – men må se helheten. Jeg synes det var innenfor de rammene jeg satte for meg selv, sa Breivik.

 1. Les også

  Spilte mye mer data enn han sa

 2. Les også

  Breivik: - Gjorde undersøkelser på Utøya uker før 22/7

Det er tredje dag Anders Behring Breivik forklarer seg i Oslo tingrett. Aktor Svein Holden har i dag spurt ham i dag om dataspill og økonomi. Erlend Aas / NTB scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 2. NORGE

  Etter 22. juli ønsket AUF-lederen å rive hele bygget. I dag er han glad for at det ikke ble gjort.

 3. NORGE

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

 4. NORGE

  Naboer saksøker staten for å stanse 22.juli-minnesmerke

 5. NORGE

  For syke for fengsel, for farlige til å gå fri. Nå er 215 dømt til tvungent psykisk helsevern.

 6. NORGE

  Utøya-naboene: - Slik som AUF har fått Utøya tilbake, må naboene få Utstranda tilbake.