Norge

- Hun har en livlig fantasi

Øygard forklarer seg om de siste dagene før anmeldelsen.

 • Sofie Gran Aspunvik

— Jeg vil gjerne prate henne opp, og ikke ned. Men hun har en livlig fantasi, og det kan jo være sjarmerende. Men det hendte at hun fantaserte om mer alvorlige ting, og da måtte Reidun og jeg si fra at det ikke var greit, sier Rune Øygard i lagmannsretten.

Aktor har bedt ham fortelle om dagene etter 14. september 2011 - som ender med foreldrenes anmeldelse av den daværende ordføreren søndag 18. september.

Kjørte etter bussen

— Hun var bare 15 år, og vi vet ikke, men ting kan tyde på at hun sov hos andre og sa til foreldrene at hun var hos oss, sier Øygard.

14. september hevder han at han tok henne i en slik løgn, og derfor kjørte etter bussen hun satt i for å snakke med henne og vise hvor grensen for tilliten deres gikk.

Jenta har tidligere forklart at Øygard skal ha vært sint fordi hun forsøkte å gjøre det slutt, og heller ville være sammen med en jevnaldrende kjæreste. Aktor vil vite hvem jenta hadde vært hos den aktuelle dagen - og angivelig løyet om til foreldrene - som Øygard reagerte så kraftig på. Han svarer at hun hadde vært hos en jevnaldrende kjæreste.

Aktor: - Hvorfor reagerte du så kraftig på det? Hun var 15 år?

Øygard: - Hun hadde sagt til faren at hun skulle overnatte hos oss, men planla å overnatte hos kjæresten. Hun var under 16 år, og vi likte ikke at hun brukte oss som dekkhistorie overfor foreldrene når hun skulle sove hos andre gutter.

Jenta noterer flittig mens Øygard beskriver henne som fantastifull og løgnaktig.

- Tok du oppgjør?

Aktor konfronterer Øygard med sitater fra et politiavhør i desember 2011, to måneder etter anmeldelsen. Den gang sa Øygard at han tok et "oppgjør" med jenta på kvelden onsdag 14. september.

Dette avviser han i lagmannsretten.

Aktor: - Du sier også at du mistenkte at hun var forelsket i deg?

Øygard - Ja, i ettertid ser jeg at jeg kanskje burde ha sett det.

Aktor: - Hvordan var kontakten mellom dere i dagene mellom 14. og 18. september? (Øygard ble anmeldt søndag 18. september 2011, journ.anm.)

Øygard: - Det var mye kontakt, og det var fordi jeg hadde dårlig samvitighet for at jeg hadde vært sint. Det var første gang jeg hadde satt grenser for henne og vært så streng.

Ny tekstmelding

Aktor legger frem en nye tekstmelding for retten. Meldingen er funnet på jentas telefon, og avsender er Rune Øygard. Tidspunktet den er sendt på samsvarer med tidspunktet da jenta fikk en jevnaldrende kjæreste.

SMS fra Øygard, 28. juni 2011, kl. 22.53:

"Skjønner du ikke hvor mye du betyr for meg? Er du like mye forelsket i meg nå ? Er han ikke noe for deg likevel? Har du skjønt at det du og jeg har er finere?"

— Jeg husker ikke hva dette handler om, sier Øygard til retten, men avviser samtidig at det var snakk om noe kjæresteforhold dem imellom.

- Skulle møte Stoltenberg

Øygard forklarer seg deretter om lørdag 17. september 2011, kvelden før anmeldelden.

Han skulle i en middag på Arne Brimis hotell, Vianvang, hvor statsminister Jens Stoltenberg var blant gjestene. Ifølge Øygard hadde jenta uttrykt ønske om å være med hit, men ombestemte seg senere og ville dra hjem.

Avtalen var at jenta skulle overnatte hos Reidun og Rune etter middagen, ifølge Øygard.

Da han fikk mistanke om at hun planla å sove hos kjæresten, fulgte han etter bussen jenta og kjæresten satt på for å "bekrefte mistanken". Ettter å ha sett 15-åringene ringte han til moren for å fortelle dette. Men også hun sa at jenta ikke ville til Vianvang likevel.

Aktor: - Hvordan kunne du være sikker på at hun ville være med til Vianvang?

Øygard: - Dit ville hun.

Aktor: - Hvor ofte ringte du og sendte meldinger til henne i disse timene før middagen?

Øygard: - Ganske mange ganger, fordi jeg ikke fikk tak i henne. Jeg var usikker på hele situasjonen fordi jeg hadde blitt så sint på henne tidligere og fordi vi tok henne i å lyve for foreldrene.

- Det verste et menneske kan bli utsatt for

Ifølge Øygard ble han svært overrasket og sjokkert da han senere forstod hva jenta hadde sagt til foreldrene sine - at han skulle ha forgrepet seg på henne. Han ringte jentas far, som spurte om han aldri hadde tenkt på at det var "feil å dele seng".

Det ble tidligere i dag klart at Øygard ikke hadde forsvarerbistand under det første avhøret, fordi han ikke kunne tro at det kom til å bli tatt ut tiltale og at han regnet med at det hele ville "blåse over".

Aktor: - Hva tenker du om at du er blitt anmeldt for dette?

Øygard: - Det er det verste et menneske kan bli utsatt for.

Aktor: - Men hva tenker du om årsaken til at du er blitt anmeldt?

Øygard: - Jeg har gjort meg mine tanker, for å si det slik, men de tror jeg at jeg skal holde for meg selv.

Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard (53) ble i desember i fjor dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente. Han nekter straffskyld og i dag starter ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Foto: Meek, Tore

Relevante artikler

 1. NORGE

  Serievoldtektsmannen ble pågrepet første gang i 2008, men han ble ikke avhørt fordi han gråt så mye

 2. NORGE

  Dagpenger kan være en del av Nav-skandalen: Kvinne dømt i Stavanger

 3. A-MAGASINET

  Fred-Idar (35) trodde han hadde møtt drømmekvinnen. Men hun var bare ute etter pengene hans.

 4. A-MAGASINET

  – Kroppen min var betaling for piller og sprit

 5. A-MAGASINET

  Heidi har forsøkt å gifte seg med Thomas tre ganger. Nå selger hun tre kjoler. Her er historiene om brudekjolene som aldri ble brukt.

 6. A-MAGASINET

  Ranet og banket opp andre ungdommer. Slik endte seks gutter opp som kriminelle.