Ekssoldat dømt til 21 års forvaring for dobbeltdrap i Bosnia

En norsk statsborger ble onsdag domfelt i Drammen tingrett. Mannen ble dømt for et dobbeltdrap begått i Bosnia-Hercegovina i juli 2014.

En mann er i Drammen tingrett dømt til 21 års forvaring for et dobbeltdrap som ble begått i Bosnia-Hercegovina i 2014.

Mannen er dømt for drapet på to personer på en kafé i landsbyen Trnopolje i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina 28. juli 2014, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

Det var VG som omtalte saken først.

Reiste fra Bosnia til Norge

Saken ble først etterforsket av bosnisk politi. Deretter ble den ført i lagmannsretten i Bosnia-Hercegovina, hvor den nå domfelte mannen ble frikjent. Frikjennelsen ble opphevet av Høyesterett i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina.

Den domfelte reiste tilbake til Norge før saken på nytt kunne behandles i Bosnia-Hercegovina. Fordi mannen var norsk statsborger og ikke kunne utleveres fra Norge, ble saken overtatt av norske myndigheter i mai 2018.

Etter dette har norsk politi gjennomført en omfattende etterforskning i Norge og i Bosnia-Hercegovina. Etterforskningen dannet grunnlag for tiltalebeslutningen og domfellelse i Drammen tingrett, skriver politiet i pressemeldingen.

Fornøyd statsadvokat

Mannen er i Drammen tingrett nå dømt til 21 års forvaring for de to drapene.

– Vi er fornøyd med at retten deler påtalemyndighetens oppfatning i saken. Saken viser at Norge ikke blir en frihavn hvis man har begått alvorlig kriminalitet i utlandet, sier statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Etterforskningen er utført i samarbeid mellom Sørøst politidistrikt og Kripos. Etterforskning har skjedd både i Norge og utlandet. Saken har krevd utstrakt internasjonalt samarbeid, og norsk politi har blant annet hatt bistand av Eurojust.

– Norsk politi har gjennomført en meget grundig etterforskning i denne saken, sier Formo.

Anker

Advokat Håvard Flatland, som er en av mannens forsvarere, sier til VG at han mener domfellelsen er uriktig.

– Dommen blir anket, og vi har tillit til at saken vil få mer grundig og objektiv behandling i lagmannsretten. Det eneste riktige resultatet i denne saken er frifinnelse, sier Flatland.