Norge

By-fedrene stresser mest

 • June Westerveld

Martin Sjølie er pappa til tvillingjentene Bella og Vesper (19 måneder) og bor på St. Hanshaugen midt i Oslo. Han kjenner seg igjen i at det er krevende å yte hundre prosent både på jobb og hjemme. Anette Karlsen

 • I de store byene er det mer man skal rekke. Begge foreldre jobber, og ambisjonene for hva man skal få til er høye, sier psykolog Frode Thuen.

Thuen tror livet i byen jevnt over er mer travelt enn det er utenfor, og han mener fedrene der i større grad forsøker å være til stede både hjemme og på jobb.

— Dette handler om de moderne fedrene. De har i gjerne høy utdanning og et ideal om å være mest mulig likestilt, sier Thuen, som er professor i psykologi ved Høyskolen i Bergen.

Aftenposten skrev i går at fedre opplever tidsklemma i større grad enn mødre. Det viste tall fra Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS) hvor over 3000 kvinner og menn har blitt intervjuet om forholdet mellom jobb, hjem og fritidsaktiviteter.

Tallene viser også at det er fedrene i Oslo og Akershus som i størst grad sliter med å takle tidspresset i hverdagen. De svarer høyere enn resten av landet på om de opplever tidspress for å rekke jobben eller andre forpliktelser etter jobb.

Trenger to inntekter

— Dette skyldes nok i stor grad at det er vanskelig å bo og leve i Oslo og omegn uten at begge foreldre er i full jobb, sier leder i YS, Tore Eugen Kvalheim.

Han mener dette også gjelder andre storbyer.

— Ofte velger mange å satse på karrière i storbyene. Og jeg tror forventningene om et likestilt hjem hvor menn også deltar aktivt er større i de store byene, sier Kvalheim.

Han mener et godt råd til foreldre i tidsklemmen er å se på bruken av blant annet smarttelefoner.

— Det er et relativt nytt fenomen at vi sjekker e-post ved middagsbordet og i enhver situasjon hjemme. Hvis man ikke setter tydelige grenser for det, er det vanskeligere nå enn før å skille jobb og hjem fra hverandre.

Kurs for stressede foreldre

Samlivsterapeut og psykolog Thuen sier han ser mye til travle foreldre i tidsklemma, og stadig oftere fedre, når han er ute og holder foredrag. Nå starter han egne kurs for å hjelpe tidspressede foreldre til å finne en balanse.

— Når begge parter skal være til stede både hjemme og på jobb blir det vanskeligere å få kabalen til å gå rundt og finne balansen. Det handler om å klare å leve to liv på én gang, sier Thuen.

Thuen mener dette tidligere har vært en klassisk kvinneproblemstilling, men at det nå i stadig større grad handler om fedrene.

— Det kommer flere undersøkelser nå, ikke minst YS sin, som viser at fedrene i like stor, om ikke større grad, sliter med denne balansen.

Thuen forteller at målet med kurset, som først starter opp i Oslo, er å gi gode råd for hvordan man kan leve på en bærekraftig måte som ikke går ut over arbeidsinnsatsen eller tilstedeværelsen hjemme.

— Man skal både klare å yte og å nyte, sier psykologiprofessoren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Foreldrerollen: Mor vet best, mener mødrene i ny undersøkelse.

 2. A-MAGASINET

  Hvorfor synes jeg synd på mannen som må stå ved grytene og hente i barnehagen etter jobben

 3. A-MAGASINET

  Hvorfor blir tidsklemma bare verre, selv om barna er eldre?

 4. NORGE

  Ny undersøkelse: Kvinner har 70 prosent høyere sykefravær enn menn

 5. NORGE

  Forfatter av «pappabok»: – Det er mye vondere for mødre å si at faren er den bedre forelderen

 6. DEBATT

  Et forsvar for tredelt foreldrepermisjon