Norge

Fornærmede: – Jeg turte ikke bryte med Ludvigsen, han truet med hjemsendelse

Fornærmede hevder han i seks år holdt tett om det angivelige seksuelle forholdet til Svein Ludvigsen fordi han fryktet å bli sendt ut av landet.

Tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilliing for å oppnå seksuell omgang med unge asylsøkere. Tirsdag startet rettssaken i i Nord-Troms tingrett. På tegningen er Ludvigsen (t.h.) og advokat Per Johan Zimmer, den ene av hans to forsvarere.
  • NTB

– Aldri i livet har jeg hatt lyst være sammen med ham eller gjøre ting med ham. Jeg følte meg nedverget hele tiden, sa den nå 25 år gamle mannen da han forklarte seg for retten tirsdag.

Fornærmede var 17 år gammel da den første seksuelle tilnærmingen skal ha skjedd. Ifølge hans forklaring skal den tidligere statsråden og fylkesmannen gjentatte ganger i den seksårsperioden som fulgte, ha presset seg til seksuell omgang – på hytta, i badstuen på fylkeshuset i Tromsø og andre steder. Fornærmede beskrev at han følte seg som Ludvigsens slave.

I perioder hevdet at han at den seksuelle omgangen skjedde flere ganger i døgnet.

Les også

Fornærmet asylsøker prater Svein Ludvigsen langt inn i tiltalen | Inge D. Hanssen

Han brast flere ganger ut i gråt og hadde tidvis svært store problemer med å fortelle retten om den angivelig seksuelle omgangen med Svein Ludvigsen (72) på første dag av straffesaken som er oppe i Nord-Troms tingrett tirsdag. Den tidligere høyt betrodde Høyre-politikeren er ikke tiltalt for voldtekt, men for å ha misbrukt stillingen sin som fylkesmann og overmaktsposisjonen han hadde overfor 25-åringen.

Nekter straffskyld

Ludvigsen nekter kategorisk skyld etter tiltalen, men kommer ikke til å bestride alle deler av faktum når han skal forklare seg for retten torsdag, ifølge advokat Kai Vaag. Forsvareren vil ikke utdype overfor NTB hva Ludvigsen ikke bestrider av gjerningsbeskrivelsene under de fire tiltalepunktene.

Den nå 25 år gamle mannen hadde tidvis store problemer med å forklare seg om sin relasjon til tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen da Nord-Troms tingrett startet sin behandling av misbrukssaken.

– Svein Ludvigsen bestrider alle anklagene som er rettet mot ham, men det betyr ikke at han vil bestride alle deler av faktum. Det som er avgjørende, uavhengig av om det har vært seksuell omgang mellom ham og de fornærmede, er om han har utnyttet til sin stilling for å oppnå det, sa Vaag da han kommenterte aktors innledningsforedrag tirsdag formiddag.

Les også

Svein Ludvigsen var Kongens representant i Troms. Nå kan han ende på Ullersmo. | Inge D. Hanssen

Statsadvokat Tor Børge Nordmo varslet at Ludvigsens seksuelle legning vil bli underlagt bevisførsel, hvis temaet blir problematisert av forsvaret. Bevisbildet består blant annet i data hentet ut av den tidligere fylkesmannens netthistorikk, kommunikasjon og bildemateriale.

Han poengterte også at kommunikasjonskontroll viser at Ludvigsen kontaktet fornærmede etter at saken hadde kommet på politiets bord.

Turte ikke fortelle

Fornærmede fortalte i retten at han ikke turte fortelle noen om det han hevder skjedde, fordi Ludvigsen jevnlig truet med å få ham kastet ut av landet hvis han avslørte noe. 25-åringen ga uttrykk for at han følte seg fullstendig maktesløs, stilt overfor risikoen ved å bryte med Ludvigsen.

Tirsdag startet rettssaken mot Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett.

– Det tok flere år å komme til Norge, og da jeg kom hit var det egentlig tilfeldig. Jeg har bodd under en bro i Frankrike, fått utdelt mat i en kirke i Hellas, dusjet ikke på mange måneder og hadde aldri noe sted å sove. Da jeg kom hit, var det som å komme til paradis. Den muligheten ville jeg ikke miste. Jeg ble med på alt han sa. Jeg måtte bare gjøre det, sa 25-åringen.

Det var først etter at fornærmede hadde flyttet sørover til Østlandet at historien hans kom for en dag. Han fortalte utekontakten i kommunen han flyttet til om hva han skal ha opplevd. Sentralt i avsløringen var to bilder 25-åringen hadde tatt som dokumenterer den siste episoden med seksuell omgang, i november 2017. Bildene ble vist i retten tirsdag ettermiddag.

Kontakten konkluderte med at opplysningene han fikk var så alvorlige at meldeplikten gikk foran taushetsplikten. Dermed begynte det aktoratet mener er opprullingen av saken mot den høyt betrodde, nå pensjonerte, politikeren.

25-åringen fortsetter sin forklaring onsdag morgen, da forsvarerne til Ludvigsen får spørre ham ut.

Les også

  1. Forsvareren: Svein Ludvigsen bestrider ikke alle deler av faktum i tiltalen

  2. Nå starter straffesaken mot Svein Ludvigsen

Les mer om

  1. Rettssaker
  2. Troms
  3. Krim