Norge

Liten LO-forståelse for israelsk terrorvrak

Et utbombet bussvrak fra en palestinsk selvmordsaksjon ble fredag stilt ut på Youngstorget i Oslo. Vraket skal vise de israelske lidelsene ved terroren i Midtøsten. I LO-hovedkvarteret like ved er de lite begeistret for aksjonen.

19 mennesker døde da buss 32 i Jerusalem ble sprengt i lufta i 2002, men i LO-hovedkvarteret ved siden av Youngstorget møtte det israelske budskapet liten forståelse.

«Okkupasjon skaper terror — ikke fred», sto det på en stor plakat som møtte Israels ambassadør Liora Herzl da hun fredag ville ta bussen i øyesyn.

— Det er beklagelig at LO demonstrerer mot bussen og de drepte på denne måten. Vi hadde håpet på litt større medfølelse og forståelse, sier Herzl til NTB.

Bussvraket er brakt til Norge av den frivillige organisasjonen Zaka, den samme israelske organisasjonen som samler sammen døde og levningene av døde, hver gang en buss blir sprengt i lufta i Jerusalem eller andre israelske byer.

Uvanlig demonstrasjon

Da buss 32 gikk i lufta i sentrum av Jerusalem i juni 2002, ble 19 mennesker drept og 55 andre ble såret.

— Hensikten med å vise dette bussvraket fram for verden er å vise at terroren ikke bare er statistikk, men også har et menneskelig ansikt, sier Zelig Feiner i Zaka.

Hen er kommet til Oslo sammen med bussvraket og Masiach Icashi som mistet sin kone, sin svigersønn og et barnebarn i en annen bussbombeaksjon der 23 mennesker ble drept.

— Jeg er med på dette fordi jeg trenger fred. Jeg er syk og jeg trenger fred, ikke for meg selv, men for barna mine og alle andre barn i Israel, sier Icashi.

Det israelske bussvraket skal stå på Youngstorget til søndag, og deretter skal det fraktes til Bergen og Hamar. Senere skal det sendes rundt til andre europeiske byer.

— Noen reagerer på denne uvanlige formen for demonstrasjon, sier Feiner.

— Men selvmordsaksjoner er også en uvanlig form for politisk aktivitet.

Overser ofrene

Ambassadør Herzl sier at Israel ønsker å vise litt av det som skjer på Israels side.

— Jeg føler at Norge ikke får høre om lidelsene fra disse selvmordsaksjonene som rettes mot sivile. Normalt får ikke dette nok oppmerksomhet.

— Hvor er medfølelsen? Hvis man ønsker å hjelpe, må man hjelpe begge parter, sier hun. Herzl mener de israelske ofrene ikke blir gjenstand for nok oppmerksomhet i pressen.

— Utgangspunktet i nyhetsmeldingene er ofte hva som skjer med palestinerne, sier hun.

— Det er ikke full forståelse for lidelsene på israelsk side. Vi hører ikke fordømmelsene av terroristene. Dette er forbrytelser mot menneskeheten og kan ikke aksepteres, sier hun.

— Meget uheldig, legger hun til når hun oppdager den store plakaten på LOs mektige fasade mot Youngstorget.

 1. Les også

  Sharon vil rive bosettinger i Gaza

 2. Les også

  Bilbombe eksploderte i Gaza

<b> Utbombet buss. </b> Et utbombet bussvrak fra en palestinsk selvmordsaksjon ble fredag stilt ut på Youngstorget i Oslo. Israel ønsker å fortelle verden om de menneskelige lidelsene ved terroren i Midtøsten. 19 mennesker døde da buss 32 i Jerusalem ble sprengt i lufta i 2002. HEIKO JUNGE - SCANPIX

<b>Ambassadebesøk.</b> Israels ambassadør Liora Herzl tok bussen i øyesyn. HEIKO JUNGE - SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  To døde og mange skadet etter palestinske protester over Trumps Jerusalem-utspill

 2. KULTUR

  – Nå er vi alle israelere

 3. VERDEN

  Fire soldater drept i terrorangrep i Jerusalem

 4. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 5. VERDEN

  Nye protester planlagt på Gazastripen

 6. VERDEN

  Ni palestinere drept og over 1.000 såret av israelske soldater på Gaza