Birgitte Tengs' fetter i retten mot staten

Han ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs (17). I dag starter erstatningssaken der fetteren til Tengs og faren hans har saksøkt staten.

sf09db28_doc6mw2axr1tue2u38hbdu-Nd8pFva7G9.jpg

Fetteren har i 18 år følt seg uglesett og utpekt som drapsmann og mener staten må stå til ansvar. Derfor går han og faren til sak for økonomiske tap og påkjenningene de mener seg utsatt for.

Den 38 år gamle mannen ble pågrepet og siktet for drapet på kusinen Birgitte nesten to år etter at hun ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Oppreisning

Han ble først dømt i tingretten til 14 års fengsel for drapet, men deretter frifunnet av lagmannsretten juni 1998. Samtidig gikk den sivile erstatningssaken mot ham, der han ble dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning på 100.000 kroner for drapet.

Dette er senere ettergitt, og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske staten til å betale erstatning til fetteren på 25.000 Euro.

Likevel henger mistankene og fordommene mot ham ved, og den sivilrettslige dommen er aldri omgjort.

– Det er den sivilrettslige dommen som har vært stigmatiserende for ham. Mange år etter dommen mistet han en jobb i Stavanger som følge av dette. Han ønsker kompensasjon og saksøker staten for å få dekket sine økonomiske tap, sier advokat Arvid Sjødin.

Saken går i Oslo tingrett frem til 20. november. (NTB)

Birgitte Tengs.