Norge

Bygg er sunnest

Bygg bør bli neste vekst ut på sunnhetsbølgen. Kornet er så rikt på helsebringende komponenter at forskerne inviterer til en egen byggdag på Matforsk for å fortelle om sine viktige funn.

  • Forf>
  • <forf>tove Diesen<

Betydelig innhold av antioksidanter, særlig høyt fiberinnhold og lav glykemisk indeks, er stikkord som forskningsdirektør Einar Risvik på Matforsk ramser opp når Aftenposten spør hvorfor bygg skal ha oppmerksomhet akkurat nå. Han har selv vært opptatt av dette tradisjonsrike, men akk så glemte, norske kornet de siste par tre år, etter at forskerne på Ås begynte å antyde sine funn. I dag er kunnskapen overbevisende.— Vi har mye å gå ut med. Dessuten skjer det en oppvåkning i Skandinavia forøvrig, og ikke minst i USA. Vi bør ikke vente for lenge hvis vi vil delta på dette markedet. Utviklingen går fort, presiserer Risvik.

Oppbyggelig helsemat

De positive helseegenskapene er også notert for havre og rug, men antioksidantinnholdet er atskillig høyere i bygg. Forskerne tror de sitter i bitterstoffene i råvaren. Byggets lave innhold av karbohydrater, høye innhold av protein og ekstremt høye innhold av fiber bidrar tilsammen til å forebygge tarmkreft og hjerte & karsykdommer, dessuten motvirke fedme og diabetes ved at man unngår blodsukkerstigning og insulinhopp. Man kan innlemme bygg i daglig kosthold i bytte med for eksempel ris, mener Risvik. Med andre ord en råvare som bør være meget interessant ernæringsmessig sett, og som forskerne slår et slag for nå, ved å invitere "sentrale aktører i verdikjeden" til temadagen "Bygg fremtiden!" i begynnelsen av september.

Perler for svin

Men spiser vi bygg? Foreløpig forsvinnende lite. Vi gir faktisk mesteparten av det som dyrkes her i landet til dyrene våre som fôr. - Det gir oss verdens sunneste husdyr! Jeg er ikke i tvil om at nettopp bygg bidrar til deres gode helse. Jeg vil gjette at omtrent alle norske husdyr får bygg, selv om jeg selvsagt ikke kan garantere det.På Norges Landbrukshøgskole på Ås, og hos naboen Matforsk, utføres mange forsøk og prosjekter på bygg. Blant annet drives sortsgranskning og sammenlignende studier. - Vi har sammenlignet vårt norske bygg med det amerikanske og funnet at de gode helsekomponentene i norske sorter kommer best ut. Det skal forskes mer, men hvis det er slik vi tror, kan norsk bygg bli verdifull merkevare. Vårt klima er en viktig faktor. Jo tøffere klima, jo mer må planten produsere av komponenter som beskytter den selv, og det er nettopp de komponentene vi også trenger - for å beskytte oss. Det sterke sommerlyset så langt nord gir en ekstragevinst. Det er blant de elementer plantene må beskytte seg mot.

Vassgraut

Før i tiden spiste vi bygg. Vassgrauten var daglig kost. Første dag ble den spist varm, neste dag kald med melk og tredje dag dro man av skinnet og stekte den.- Vi var et fattig land, og straks vi fikk penger kastet vi kosthold og tradisjon over bord. Det er på tide vi plukker opp våre gamle verdifulle råvarer. Bygg er både etnisk norsk og eksotisk, sier Risvik som selv har eksperimentert frem oppskrifter som han gjerne deler med Aftenpostens lesere.

&lt;b&gt;Forskere i åkeren. &lt;/b&gt;Bygg helse, bygg kosthold, bygg matpolitikk, bygg reise deg! Sier stipendiat Ann Katrin Holtekjølen, Matforsk (polysakkarider), forsker Anne Kjersti Uhlen, NLH (foredling og genetikk), forskningsdirektør Einar Risvik, Matforsk (mattradisjon og matkvalitet), forsker Svein Knutsen, Matforsk (karbohydrater og helse) og Stefan Sahlstrøm, Matforsk (stivelse og protein). Foto: KJELL J. MEROK

Les mer om

  1. Helse