Måtte vente i 19 år før drømmejobben som kongens skipssjef ble ledig

TROMSØ (Aftenposten): Visste du at Norge er det eneste landet sammen med Danmark som fortsatt har et eget kongeskip?

Skipssjef Geir Vidar Thorkildsen (53) går ned gangbroen fra kongeskipet Norge. Snart ankommer kongeparet som skal reise fra Tromsø til Kristiansand for å feire 25 år på tronen.

Det hele begynte i 1996 da Geir Vidar Thorkildsen var 33 år gammel. Han så kongeskipet komme seilende inn til indre havn i Horten.

Idet han fikk øye på skipssjefen tenkte han: neste gang den jobben blir ledig er det min tur.

– Jeg er en sjømann i mitt hjerte. Jeg har tidligere jobbet i marinen, men selv når jeg har jobbet andre steder i forsvaret, så har ønsket om denne jobben alltid vært der, sier han til Aftenposten.

Men det skulle gå år før jobben ble ledig. Hans forgjenger jobbet på skipet i 19 år før han gikk av med pensjon.

– Dette er ikke bare et skip. Kongeskipet Norge føres og driftes slik Hans Majestet Kongen vil, sier skipssjef Geir Vidar Thorkildsen.

Første sesong som skipets sjef

Vinteren 2013 begynte han på skipet som nestkommanderende. Denne sommeren er hans første sesong som skipssjef.

– For meg er det en stor ære å ha denne jobben. Og i tillegg er det et godt sted å være med godt miljø og kompetente, gode medarbeidere, sier han.

Det er Thorkildsen som har kommandoen på skipet underkongeparets jubileumsreise fra Tromsø til Kristiansand for å feire 25 år på tronen. Søndag er skipet fortøyd i Bodø mens kongen og dronningen møter folket til fest.

Når kongeskipet ligger til kai så prydes det av både vimpler og norsk flagg (storflagging). Når kongen eller dronningen er ombord heises kongeflagget i stortoppen. Det er et rødt flagg med riksløven. Når kronprinsparet er på skipet er det det samme flagget, men med en splitt.

Drives av marinen

Det er kongen som eier skipet, men det drives og vedlikeholdes av sjøforsvaret.

Forsvarets overføring til kongeskipet i 2016 er 45 millioner kroner i 2016 til vedlikehold og drift, viser tall fra statsbudsjettet.

På jubileumsreisen er 12 av 50 i mannskapet fast ansatte i marinen. Resten er vernepliktige.

– Blant de vernepliktige har mange fagbrev som elektrikere, kokker og andre funksjoner vi trenger her. Skipet er et gammelt ærverdig skip, bygget i 1937, som trenger mye manuelt arbeid og vedlikehold. Her er det mye ny teknologi i et gammelt skrog, sier Thorkildsen.

Kongeskipet utenfor Fosnes under kongeparets tredagersbesøk i Trøndelag i 2004.
Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn på vei til vennefesten i Stockholm sommeren 2010.

Dannebrog og Norge er eneste kongeskip i verden

Kongeskipet Norge ble gitt i gave fra det norske folk til kong Haakon VII etter en landsomfattende innsamlingsaksjon i 1947. Tidligere hadde de fleste kongedømmer et kongeskip, men i dag er det bare Norge og Danmark med sitt skip Dannebrog som holder tradisjonen i hevd. Det britiske skipet Britannia ble tatt ut av drift for 19 år siden.

I 1997 gikk de konservative i England til valg på at de skulle erstatte det gamle kongeskipet. En ny renovasjon av skipet ville bli for kostbart ifølge daværende regjering. Men Labour vant og valgte å ikke erstatte skipet, ifølge royalyachtbritannia.co.uk. Dronningen av England måtte tørke en tåre da hun tok farvell med skipet, ifølge flere britiske medier.

– Kongeskipet speiler Norge

Skipssjef Geir Vidar Thorkildsen tror det er mange grunner til å at Norge har valgt å bevare kongeskipet.

– Kongeskipet representerer vår kulturarv og våre maritime tradisjoner. De kongelige har gjennom tidende alltid reist sjøveien når de skulle på offisielle besøk og det gjør de den dag i dag, sier han og legger til:

– Og et annet viktig poeng er at kongeskipet brukes veldig mye, fordi det er svært anvendelig.

Når kongeskipet ankommer havnen på offisielt oppdrag blir det eskortert av et fartøy fra marinen eller kystvakten. Om det er en saluttpliktig festning i byen det skal til, så avfyrer marinefartøyet 21 skudd som en salutt som blir besvart av festningen. Det vil blant annet skje når skipet ankommer havnen i Trondheim.

Nøktern båt

Skipssjefen synes det er historieløst å argumentere for at kongeskipet er for dyrt i drift.

– Jeg tenker det ville virke historieløst dersom man av økonomiske årsaker skulle velge å avvikle driften. Skipet var en gave fra myndighetene og folket. Skipet speiler kongehuset på en fantastisk måte. Vi snakker om en nøktern båt uten ekstravagant luksus. Når skipet seiler langs kysten vekker det stolthet og begeistring, sier han og legger til:

– Og det er drevet av folket med det store innslaget av vernepliktige på båten.

Det store flagget på aktersiden tas ut når de nærmer seg havnen. På sjøen brukes det et mindre flagg.

Kongeskipet ble tatt av vinden

Skipssjefen har opplevd mye forskjellig på kongeskipet i løpet av sine fire sesonger. Det meste av det ønsker han ikke å dele, men en episode kan han fortelle om.

– I fjor i forbindelse med at Kongeskipet skulle ankre utenfor Isle og Wight (i nærheten av South Hampton) i England var det mye vind og en unormalt kraftig tidevannstrøm. Selv med mye ankerkjetting ute, slapp ankeret og skipet drev avgårde i stor fart mot gassledningen som forsyner øyen, forteller han.

Horten 1985: Kun finpussen sto igjen da K/S Norge begynte å brenne etter fem måneder i tørrdokk.

Måtte kappe kjettingen

I siste liten klarte de å stoppe båten, men da satt ankeret plutselig så hardt fast at de ikke turte å ta inn ankeret, fordi de fryktet at det kunne sitte fast i gassledningen.

– Vi måtte kappe kjettingen og ankeret ble gjenvunnet og brakt tilbake til skipet i løpet av morgentimene. Det skulle vise seg at dykkefirmaet allerede hadde hentet flere ankere fra andre skip, som hadde kommet i samme situasjon, forteller Thorkildsen.

Kongen var ombord da det skjedde og tok det hele med ro.

– Han er en svært erfaren sjømann og tok det hele rolig, men for meg som nestkommanderende var det langt over spenningsnivået jeg ønsker meg.

Kong Harald embarkerer kongeskipet Norge 9. mai i år. Det markerer starten på sommersesongen for mannskapet ombord, og at skipet er klart til å tas i bruk av kongefamilien.