Venstres Abid Raja: Statsborgerskapssaken setter Frp-samarbeidet på spill

Abid Raja (V) mener at saken om familien som mister statsborgerskapet etter 27 år i Norge, kan bli en «skjebnesak» for samarbeidet mellom regjeringspartiene og Venstre.

Historien om brødrene og familien som risikerer å bli sendt ut av Norge fordi UDI mener foreldrene oppga feil bakgrunn i 1990, skaper politisk splid. Abid Raja mener det kan bli en skjebnesak for samarbeidet mellom Venstre og Frp.

– Jeg vil si det så sterkt: Dersom Frp presser denne saken igjennom og utviser denne familien fra Norge, så har de mistet all min tillit, sier Raja til Aftenposten.

Aftenposten skrev på torsdag om en familie på 12 som har fått beskjed om at de mister sitt statsborgerskap etter 27 år i Norge.

– Om Frp presser saken gjennom har de mistet all min tillit

Selv om prosessen mot familien startet i 2012, før Frp tok over regjeringsmakten og integreringsfeltet, er reaksjonene på saken sterke i Frps støtteparti Venstre.

Raja mener nordmenn flest vil ha forståelse for at man legger eventuelle feil begått for 27 år siden bak seg og at man ikke straffer norskfødte barn som går i barnehage og skole.

Frps innvandringspolitiske talsperson, Mazyar Keshvari, sier på generelt grunnlag til Aftenposten at det er foreldrenes ansvar når dette skjer.

Abid Raja (V) sier at han mister all tillit til Frp dersom de presser saken gjennom.

– Saken setter samarbeidet mellom Frp og Venstre på spill

Raja presiserer at Sylvi Listhaug er ansvarlig statsråd i saken og at hun har instruksjonsmyndighet over både UDI og UNE, selv om denne saken begynte før hun tiltrådte.

– Det er klart at det er i Regjeringens hender å instruere UDI dersom de ønsker å gi retningslinjer, for eksempel at gamle saker hvor barn er involvert ikke skal prioriteres.

KrF, det andre støttepartiet i Stortinget, har vedtatt at de ikke kommer til å gå i regjering med Frp etter valget. Venstre skal lande sitt standpunkt på landsmøtet 2. april.

Raja legger ikke skjul på at samarbeidet mellom de fire samarbeidspartiene har haltet.

– Saker som dette kan gjøre at den tynnslitte tilliten til Regjeringen kan forsvinne helt, sier Raja.

– Er dette en skjebnesak for samarbeidet mellom Venstre og Frp?

– Jeg mener at disse sakene, og denne saken spesielt, kan være en skjebnesak. Saken setter samarbeidet på spill, slår Raja fast.

Justis- og beredskapsdepartementets informasjonsavdeling opplyser at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ikke vil kommentere saken.

Les også

Sterke reaksjoner etter at familie på 12 mister statsborgerskapet etter 27 år i Norge: «Skammelig» og «umenneskelig»

Oppfordrer Erna Solberg til å tenke seg om før valget

Raja mener at man kan gi amnesti for en eventuell feil som ble begått for 27 år siden.

– Jeg ønsker å utfordre statsminister Erna Solberg: Hvordan kan hun stilltiende se på dette, og jeg vil be henne personlig gripe inn. Vi må kunne se hverandre og våre egne unger i øyne om politikken vi setter ut i livet: Å straffe denne familien som om de var kriminelle forbrytere, bryter med alt det norske jeg kjenner, sier Raja.

– Min oppfordring til Erna Solberg er at hun bør tenke seg nøye om som regjeringssjef hvilken tillit hun er avhengig av å ha, også i 2017 hvis hun vil fortsette som statsminister.