Norge

KAFFE

Vil espressomaskinen overta for kaffetrakteren?

  • Forf>signe Dons (foto)
  • <forf>astrid Løken <

Espressomaskinen er et Oslo-fenomen. Det er særlig par som opplyser at de har espressomaskin — både de med og uten barn. Få over 60 år har anskaffet maskinen. 11 prosent av befolkningen har en espressomaskin i huset, viser tall fra MMIs Spisefakta 2006. En fersk undersøkelse viser også at stadig flere foretrekker kaffetrakter når de tilbereder kaffe (se faktaboks om kaffevaner).Charlotte Bik Bandlien, sosialantropolog og forbruksanalytiker i Bates United, tror ikke espressomaskinen vil bli allemannseie.

Ikke kontinentale.

— Kaffedrikkingen vår er en kulturell institusjon som ikke lar seg bytte ut så lett. Den kontinentale kaffekulturen er forsvinnende lite utbredt her i Norge, påpeker Bik Bandlien. - Før kaffebarene kom hit var det vanligere å tilberede den sterke kaffen hjemme - på kanne på italiensk vis. De som var tidlig ute, var nok mer opptatt av den autentiske måten å drikke kaffe på, og den bereiste kunnskapssterke middelklassen tilberedte espressoen sin manuelt på en enkel Bialetti-kanne. Klassikeren Moka Express fra 1933 har for øvrig skapt den herlige forvirringen blant mange rundt "espresso" og misfosteret "expresso", sier Bik Bandlien.

Mannlig utrustning?

Espresso er mørkbrent kaffe tilberedt under sterkt trykk i ca. 25 sekunder. Den italienske dampdrevne espressomaskinen "La Pavoni " kom så tidlig som i 1905.Da kaffebarene virkelig bredte om seg på 90-tallet ble det obligatorisk for urbane nordmenn å drikke kaffe med melk. Nye grupper ville lage espresso hjemme, og endte med å ta med seg hele kaffebaren hjem. - Espressomaskiner er ikke akkurat billige, og gir åpenbart status i enkelte samfunnslag, ref. "dyrt er best"- tankegangen. Men det er nok mange mastodonter som står og støver rundt på kjøkkenbenkene, sier hun.- Det kan se ut som om espressomaskinen er en mannegreie?- Tja, nå har jeg ikke sett tallene fra MMI, så hvor sterk denne tendensen er vet jeg ikke. Men det harmonerer jo godt med vår hverdagsforståelse av menn som utstyrsfreaker. For enkelte unge, kjøpesterke menn er nok espressomaskinen en teknisk duppeditt som kan iscenesette dem selv som "moderne menn", mener hun. For menn med mer peiling enn penger blir det viktig å ta avstand fra dette. Den britiske TV-kokken Jamie Oliver er en representant for dem som er opptatt av å tone ned utstyrsbehovet. Derfor tilbereder han melken til kaffen i det han har for hånden - for eksempel ved å riste en melkeflaske. Den kontinentale måten å drikke espresso med melk på kan nok være en mild introduksjon til kaffedrikking for ungdom, men om de vil fortsette med det, stiller Bik Bandlien seg svært tvilende til. - De starter med mokka, full av melk og sjokolade, og ender sannsynligvis opp med Evergood, sier hun.