Norge

Norge sender våpen til Ukraina

Regjeringen har besluttet at Norge vil gi inntil 2000 M72 panservernvåpen til Ukraina.

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet, opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag kveld.
 • Maria T. Pettrém
  Maria T. Pettrém
  Journalist

Regjeringen velger nå å sende våpen og ammunisjon til Ukraina. Det opplyser regjeringen i en pressemelding mandag kveld.

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet mot det militære angrepet fra Russland, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i pressemeldingen.

– Vi legger seg dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene. Norge har en restriktiv praksis for eksport av forsvarsmateriell, men Ukraina er nå i en ekstraordinær situasjon, fortsetter Støre.

Det er allerede kjent at Norge sender forsvarsmateriell til Ukraina, men regjeringen har frem til nå ikke villet sende våpen til landet.

Nå har regjeringen imidlertid bestemt seg for at Norge skal donere inntil 2000 panservernvåpen av typen M72.

– Det er våpen som er enkle

I likhet med andre land har Norge fått en oversikt over militært materiell som Ukraina trenger. Med utgangspunkt i denne har Forsvaret vurdert hva Norge raskt kan tilby.

– Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Søndag ble det kjent at EU sender våpen til Ukraina. Norges naboland Sverige og Danmark er blant landene som også har bestemt seg for å sende ned våpen og militært utstyr til det krigsherjede landet.

M72 er en våpenserie som blir produsert av Nammo, en bedrift på Raufoss.

Mandag bestemte også Finland seg for å sende våpen.

I Norge har man siden 1959 hatt et forbud mot eksport av våpen til land i krig eller hvor krig truer. Det går nå regjeringen bort ifra, noe både Høyre, KrF, Frp og Venstre har støttet.

Dermed har regjeringen flertall i Stortinget for å sende våpen. Rødt har imidlertid vært kritiske til norske våpenbidrag.

Regjeringen presiserer at dette ikke er kommersiell eksport av våpen, men en donasjon fra en stat til en annen, og at de har snakket med Stortinget før avgjørelsen ble tatt.

Venstre: Stiller seg fullt og helt bak tiltaket

Venstres Guri Melby er fornøyd med regjeringens avgjørelse:

– Det er bra at regjeringen nå har gjort en rask vurdering og har valgt å sende våpen til Ukraina. Vi stiller oss fullt og helt bak dette tiltaket. Ukraina trenger all hjelp de nå kan få, sier hun.

Hun forteller at bildene fra konflikten gjør sterkt inntrykk på henne.

– Mødre som står med små barn alene, redde og uten kontakt med sine andre kjære, er hjerteskjærende. Den brutaliteten vi nå ser fra russisk side er fullstendig uakseptabel, fortsetter hun.

Hun understreker at Norge skal fortsette med målrettede og handlekraftige tiltak i tiden fremover. Melby er særlig bekymret for den humanitære krisen som nå ser utspille seg.

Venstre-leder Guri Melby er fornøyd med regjeringens avgjørelse.

Forsker: – Vi blir ikke blinket ut som spesielt radikale

Mandag formiddag snakket Aftenposten med Ståle Ulriksen, forsker og lektor på Forsvarets høgskole.

Han argumenterte da for at Norge bør sende både våpen og annet strategisk materiell til Ukraina – slik regjeringen nå har besluttet.

At Norge nå har besluttet å gjøre nettopp det, beskriver han som en «viktig symbolhandling».

– Jeg synes det er bra at Norge bidrar. Og valg av våpen er godt, de er virkningsfulle og enkle å bruke, spesielt i bykrig, sier Ulriksen.

Han mener avgjørelsen ikke vil få store konsekvenser for Norge og viste til at vi allerede har lagt oss på den europeiske linjen i konflikten. Norge har allerede knyttet seg til økonomiske sanksjoner mot Russland og stengt luftrommet for russiske fly.

– Det er derfor naturlig at Norge også bidrar med våpen og annet utstyr, mener Ulriksen.

En reorientering av norsk utenrikspolitikk.

Dersom Norge nå sender våpen til Ukraina, vil det innebære en reorientering av norsk utenrikspolitikk.

Prinsippene som styrer norsk våpeneksport er nedfelt i et stortingsvedtak fra 1959, som fastslår at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig.

Men i 1967 presiserte Stortinget hva det mener med vedtaket, etter en debatt om våpeneksport og forholdet til allierte land.

Da ble følgende slått fast i en innstilling fra Utenriks- og konstitusjonskomiteen:

«Stortingsvedtaket av 1959 tar etter komiteens oppfatning ikke sikte på å regulere forhold som står i forbindelse med vår egen forsvars- og sikkerhetspolitikk, men berører bare kommersiell våpeneksport».

Dette ble enstemmig vedtatt av Stortinget november 1967.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5