Norge

Automatpresset <br/>mot Giske øker

Senterpartiet skulle egentlig ta en avgjørelse i spilleautomatsaken onsdag, men nå trenger de mer tid. - Tyder på at de er på glid, sier frontfigur i spilleautomat-opprøret, Tore Opdal Hansen (H).

Det er kamp innad i regjeringen om kommunene selv skal få bestemme om de vil ha spilleautomater eller ikke.
  • Heidi Ertzeid

Magnhild Meltveit Kleppa, parlamentarisk leder i Sp, forteller Aftenposten.no at Senterpartiet trenger mer tid.— Det står på dagsorden i dag, men vi kommer ikke til å ta temaet i dag likevel. Dette er en vanskelig sak og vi trenger mer tid til å drøfte den, sier hun.Senterpartiet har tidligere sagt at de vil konkludere i dag, men nå gjør de altså retrett.Regjeringskollega SV har også sagt at de trenger mer tid. Det er dermed mye som tyder på at kulturminister Trond Giske (Ap) kan gå på et solid nederlag i automat-saken.

- Vanskelig

Giske vil at kommunene ikke skal kunne nekte Norsk Tipping å sette ut spilleautomater.Men etter at ordføreren i Drammen, Tore Opdahl Hansen (H), har samlet 205 ordførere til et opprør mot at kommunene ikke skal få bestemme selv, har Senterpartiet bedt departementet utsette iverksettelsen av vedtaket.- Dette er en komplisert sak. Det handler om å forebygge spilleavhengighet, det handler om å sikre frivillige organisasjoner midler og det handler om lokalt selvstyre. Denne saken er så vanskelig at vi har funnet det nødvendig å gå enda mer detaljert til verks, sier Meltveit Kleppa. - Hva er viktigst av frivillighet, lokalt selvstyre og forebygging av spillegalskap? - Poenget her er å finne en god kombinasjon.

- På glid

Høyre vedtok lokal selvråderett i spilleautomatspørsmålet på helgens landsmøte, og KrF og Frp er også for at kommunene skal kunne styre dette selv. Med Sv og Sp med på laget, er det flertall i Stortinget. - Det er et godt tegn at Senterpartiet nå utsetter saken. Det kan tyde på at de er på glid i denne saken, sier en fornøyd drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) til Aftenposten.no Han startet ordfører-opprøret i fjor høst, og har siden da fått med seg 204 ordførere.60 av dem er fra Arbeiderpartiet, 48 fra Senterpartiet og 6 fra SV.Opdal Hansen har tro på at de vil få med SV og Sp på laget mot deres egen kulturminister.- Lokal selvråderett er en vanskelig sak å gå imot både for Sp og SV, sier han.

- Overtale regjeringskollegene

Lederen i Kommunenes Sentralforbund (KS), Halvdan Skar, som selv er profilert Ap-medlem, mener også det lover positivt at både Senterpartiet og SV nå vil bruke mer tid på spilleautomatsaken. - Det er en fordel at partiene får gått ordentlig gjennom standpunktene sine. De trenger vel litt tid på å overtale regjeringskollegene sine, sier han til Aftenposten.no. Han har gått klart ut og og oppfordret regjeringen til å snu i saken.- Vi oppfordrer til å revurdere denne ordningen. Vi har lokalt selvstyre i alkoholpolitikken. Da er det naturlig at vi også har det i forbindelse med spilleautomater, sier han.

12.400 automater

Fra 1. juli forsvinner dagens 12.400 pengeautomater fra alle nåværende spillesteder, men skal fra årsskiftet erstattes med «snillere» automater fra Norsk Tipping.Ordførerne som har skrevet under på oppropet for lokalt selvstyre representerer kommuner som har cirka 7.600 av automatene til sammen.