Tysfjord-ordføreren: - Ante ikke at omfanget var så stort

TYSFJORD (Aftenposten): Ordfører Tor Asgeir Johansen er rystet over omfanget av seksuelle overgrep i kommunen.

Ordfører Tor Asgeir Johansen er sjokkert har satt i gang krisetiltak for å hjelpe dem som er blitt utsatt for seksuelle overgrep.
  • Ingvild Fjelltveit

– Dette preger alle i dag. Mange har visst at det kom en sak i VG en stund nå, men det er klart det preger oss, sier Ragnhild Lien.

Hun er akkurat ferdig med å handle på Spar Drag i Tysfjord kommune. VG-hyllen i butikken er helt tom. Det har den vært siden 14 minutter etter åpningstid. Butikkmedarbeiderne forteller at folk sto i kø utenfor butikken for få tak i avisutgaven som inneholder fortellinger fra 11 kvinner og menn som har opplevd overgrep i Tysfjord kommune.

– Vi har hørt om enkeltsaker, men jeg var ikke klar over at omfanget var så stort, sier Lien til Aftenposten.

Ragnhild Lien er rådgiver i Árran, det lulesamiske senteret i Tysfjord. Hun er en av mange innbyggere på Tysfjord som var preget at overgrepavsløringene lørdag.

Ordfører: - Sjokkerende

I tillegg til de 11 personene som forteller om overgrep i VG lørdag, skal avisen ha kjennskap til 47 historier fra kvinner og menn som alle hevder de er blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene i løpet av de tre siste tiårene.

Titalls personer er navngitt som overgripere, men av dem er bare et fåtall straffedømt.

– Det som kommer frem er dypt sjokkerende. Jeg er rystet over omfanget av det som har foregått, sier Tor Asgeir Johansen, ordfører i Tysfjord (Ap), til Aftenposten.

Ordføreren sier han ikke var kjent med de seksuelle overgrepene som er blitt presentert. Han frykter at det fortsatt er flere som er utsatt for overgrep, som ikke har stått frem.

Kommunen har derfor satt ned kriseteam som skal bistå dem som har blitt eller kjenner som som er utsatt for overgrep. En krisetelefon er åpen døgnet rundt i helgen. Det er også mulig å kontakte andre instanser enn kommunene for hjelp, opplyser kommunene på sine hjemmesider.

– Det har ikke kommet mange henvendelser til kriseteamet og på telefonen enda, men det er som forventet. Folk har ikke fordøyd det som har kommet frem ennå. Fagpersonene tror trykket vil komme i dagene fremover, sier Johansen.

Kriseteamet var lørdag skjermet fra pressen.

Tysfjord kommune i Nordland får igjen oppmerksomhet for seksuelle overgrep.

Sanks: - Hjelpen kommer for sent

Det er ikke første gang det slås alarm om seksuelle overgrep i Tysfjord. I 2007 skrev et foreldrepar fra Tysfjord til daværende statsminister Jens Stoltenberg og ba om hjelp for å få slutt på overgrep som skjedde. I kjølvannet av brevet fortalte flere kvinner og menn fra Tysjord om overgrep de skulle ha vært utsatt for.

Flere faginstanser tilbød seg i etterkant å bistå kommunen i arbeidet med å hjelpe overfallsofre, men ifølge flere av dem var kommunen ikke villig til å ta imot hjelp.

  • Les mer om kritikken av kommunens håndtering i 2007:
Les også

Overgrepene i Tysfjord: - Kommunens hjelp kommer for sent

Gunn Heatta, leder i Samisk nasjonalt kompetansesenter-psykisk helsevern og rus (Sanks), er en av dem som er svært kritisk til kommunens håndtering den gang.

Hun sier at det har skjedd en holdningsendring i kommunen, og forteller at de i dag viser vilje til å samarbeide.

– Det virker som at de nå forstår at bistand fra oss er nyttig, sier Heatta.

Likevel er hun tydelig på at krisehjelpen til dem som har opplevd overfall kommer for sent.

– For de som har opplevd overgrep, kommer kommunens tilbud om hjelp alt for sent, sier Heatta.

Ordfører Tor Asgeir Johansen var ikke ordfører i 2007, og kjenner ikke til omstendigheten rundt hvorfor man ikke tok i mot tilbudet om hjelp fra Sanks.

Leder Gunn Heatta i SANKS.
Les også

Er det vits i å anmelde voldtekt?

Mener kommunene er godt rustet

Tysfjord-ordføreren sier at det har vært vanskelig for kommunene å få kjennskap til seksuelle overgrep, fordi de foregår i lukkede miljøer.

– Det er nytt for oss at omfanget av seksuelle overgrep er så stort. Det begynte for alvor å komme mange henvendelser etter et seminar i april, der en kvinne fortalte om overgrepene moren opplevde, sier Johansen.

– Er dere rustet til å håndtere dette?

– Vi har styrket kompetansen de siste årene, og opprettet flere stillinger i kommunen innen rus- og psykiatri. Vi er forberedt, og alle instanser arbeider sammen, sier han.

– Men det er klart at dette er en stor påkjenning for lokalsamfunnet og en utfordring for oss i kommunen, legger han til.

Les også

Voldtekt: Jeg overvant skyldfølelsen da jeg søkte hjelp. Men jeg anmeldte ikke.

Preger lokalbefolkningen

Ragnhild Lien er rådgiver i Árran, det lulesamiske senteret i Tysfjord.

Hun mener kommunen må bli flinkere til å nå alle deler av befolkningen i Tysfjord.

– Det må gjøres mer for å ivareta den samiske befolkningen. Det handler om å få mer forskning på samisk helse og flere tjenester rettet mot den samiske befolkningen, sier hun.

Lien tror overgrepssaken vil prege befolkningen i Tysfjord i tiden fremover.

– Folk har nok ikke fordøyet det helt enda. Seksuelle overgrep preger alle typer samfunn, og særlig et lite miljø som det vi har her. Det er noe folk snakker om og tenker mye på, sier hun.