Grep inn i knivdrama: – Etter at jeg fikk tatt fra ham kniven, oppførte han seg relativt rolig

NUMEDAL / OSLO (Aftenposten): En privatperson hadde allerede grepet inn da Tor Arve Imingen kom og tok fra mannen kniven. Slik opplevde han dramaet.

Knivstikkingen skjedde ved en Joker-butikk i tettstedet Nore i Nore og Uvdal kommune. Flere privatpersoner grep inn.

Fredag morgen hadde Tor Arve Imingen akkurat kommet på jobb ved Numedal videregående skole, der han jobber som elevassistent. Han hørte at noe skjedde ved Joker-butikken og trodde først det gjaldt noe småuro med elever. Han skjønte straks at det var noe mer alvorlig.

– Jeg så at en mann holdt en annen mann nede. Jeg løp bort og fikk fravristet kniven som mannen på bakken fortsatt hadde i hånden, forteller Imingen til Aftenposten.

Han roser den første mannen som grep inn.

– Han er den store helten i denne hendelsen, sier Tor Arve Imingen.

Etter hvert kom flere andre til, blant andre to lærere fra skolen. Sammen fikk de kontroll på gjerningspersonen, forteller Imingen.

Tok kniven: – Han var ikke skadet

En mann er nå siktet for å ha knivstukket kona og en person til i Numedal i Nore og Uvdal kommune. Tre personer, inkludert gjerningsmannen, er skadet. Ingen av dem er livstruende skadet.

Imingen var raskt på stedet og bisto med å få kontroll på gjerningsmannen.

– Etter at jeg fikk tatt fra ham kniven, oppførte han seg relativt rolig. Han var ikke skadet, etter det jeg kunne se. Han som overmannet ham, var imidlertid lettere skadet.

Da de hadde kontroll på mannen, varslet Imingen AMK.

– Deretter tok jeg meg av de skadede til andre helseressurser ankom, forteller Imingen.

I tillegg til jobben som elevassistent arbeider han også som ambulansearbeider.

Politiet jobbet fredag ettermiddag med kriminaltekniske undersøkelser etter knivstikkingen i Numedal.

Pågrepet av brannvesenet

Vaktleder Tim Vold ved Sør-Øst 110-sentral bekrefter at privatpersoner holdt gjerningsmannen fast før han ble pågrepet av brannvesenet.

– De gjorde en kjempejobb og holdt ham fast i seks-syv minutter før vi kom til stedet. Vel en halvtime senere var politiet på plass, forteller Vold.

Elever fra skolen skal også ha deltatt, sier brannvesenets innsatsleder til TV 2.

Ifølge Vold var helsepersonell på stedet nærmest umiddelbart. Luftambulansen kom i løpet av ti minutter, og det kom politipatruljer både fra Kongsberg, Hønefoss og Geilo.

Les også

Ble skutt med pil og bue på Kongsberg. Nå leder han etterforskningen i Numedal.

Besøksforbud siden desember

Gjerningsmannen ble lettere skadet. Han er siktet for grov kroppsskade og ble fredag satt i arresten i Drammen.

Politiet bekrefter at den knivstukne kvinnen er gift med gjerningsmannen. Politiinspektør Odd Skei Kostveit forteller at gjerningsmannen var ilagt besøksforbud overfor kona. Dette ble ilagt 16. desember i fjor, etter at politiet en måned før åpnet etterforskning av mishandling i nære relasjoner.

– Jeg kjenner ikke til at dette besøksforbudet er blitt brutt tidligere. Det har ikke vært registrert noen sak på et slikt brudd, sier Kostveit.

Ifølge politiinspektøren har det vært en omfattende etterforskning i den saken med en rekke avhør. Men så langt er det bare tatt ut en foreløpig siktelse i saken.

Om det er forhold rundt denne saken som burde vært håndtert annerledes fra politiets side, ønsker ikke politiet å si noe om nå.

– Det er for tidlig å uttale seg om, sier Kostveit.

Den siktede og fornærmede har flere felles barn. De blir nå ivaretatt av politiet og barnevernet.

Angrepet utenfor Joker-butikk

Hendelsen skjedde i tettstedet Nore i Nore og Uvdal kommune, like utenfor en Joker-butikk der. Stedet ligger ca. 80 kilometer nord for Kongsberg, på vestsiden av Norefjorden.

Det var flere personer på stedet da hendelsen skjedde. Like ved ligger en videregående skole og en kirke.

TV 2 har snakket met et vitne som var inne på Joker-butikken. Vedkommende er ikke navngitt.

– Jeg kom ut fra butikken da det kom en kvinne springende rundt hjørnet fra baksiden av huset. Hun skrek så høyt, sier den 63 år gamle mannen til kanalen.

Han forteller at han så at kvinnen blødde kraftig. Deretter kom flere kvinner springende, samt en mann som blødde fra noe som så ut som et knivstikk i armen, forteller han.

Rektor Siri Syvertsen ved Numedal videregående skole.

Samlet kriseledelse

Nore og Uvdal kommune har satt krisestab etter hendelsen.

Aftenposten snakket med ordfører Jan Gaute Bjerke i Nore og Uvdal kort tid etter at politiet har fått kontroll på gjerningsmannen.

– Det er en tragisk hendelse som har skjedd, sa han.

Han påpeker at det er kommunens ansvar å bidra med det den kan av ressurser og kompetanse. Han forteller at han reagerte på den første meldingen om knivstikkingen med forferdelse.

– Det er en melding ingen vil ha. Jeg tenker på de som er skadet og på de pårørende, sier Bjerke.