Nå kommer (den norske) sommeren!

Kan bli opp til 25 varmegrader enkelte steder i Sør-Norge.

Det blir høye temperaturer i Oslo i løpet av pinsen. Her fra Sørenga sjøbad under pinsen i 2020, hvor det var 25 varmegrader på det meste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Meteorologisk institutt melder nå sol og varme temperaturer i pinsen så godt som i hele Sør-Norge. Men i nord og på Vestlandet vil det bli en del regn og kaldere temperaturer.

– Kan jeg nå skrive at «sommeren er her!»

– Hm ... ja. Hvert fall norsk sommer, sier vakthavende meteorolog, Haldis Berge, ved Meteorologisk institutt i Bergen til Aftenposten.

– Altså, ikke helt sydentemperaturer i Norge helt ennå?

– Nei, mer som en nordisk sommer.

– Varmest blir det på Sørlandet med opp til 25 grader lørdag, og cirka 23 grader på søndag, sier Berge. Også Agder får finvær gjennom hele pinsen.

I Oslo blir det delvis skyet på lørdag og søndag, men fine temperaturer rundt 20 grader. Mandag blir det oppholdsvær og fortsatt høye temperaturer. Men til uken kan det komme nedbør.

– Det er fortsatt mye usikkerhet rundt været i hovedstaden lenger ute i uken. Det kan bli en del nedbør, sier Berge.

Sol og sommer 1. pinsedag for to år siden.

Vått i nord

Langs kysten av Vestlandet bli det ikke like varmt. Der blir det bare mellom 10 til 15 grader. Og fra Sogn og Fjordane og ned til Hardangerfjorden blir det regnvær. Men det gir seg i løpet av mandagen.

Nord for Trøndelag er det verre.

– Der blir det pålandsvær og regn gjennom pinsen, forteller Berge. I løpet av lørdagen vil temperaturen synke til mellom ni og tretten grader. Det kommer også mer nedbør. Særlig rundt Helgelandskysten.

For mange nord i Norge har allerede mai vært en ekstrem våt måned, skriver Meteorologisk institutt.

«Det meste av Nordland og Troms var enten svært eller ekstremt vått», skriver Hanne Heiberg, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Men ikke alt har vært trist. Mot slutten av måneden skjøt temperaturene i været i nord, og Tromsø fikk et sjeldent tilfelle av 20 varmegrader – en såkalt nordisk sommerdag – tre dager på rad.