UD: Har ikke mulighet til å hjelpe borgere utenfor flyplassen i Kabul

Det første norske flyet med evakuerte norske statsborgere fra Afghanistan landet fredag morgen i Norge.

Det er et fly fra Smartwings som fraktet nordmennene til Norge, ifølge TV 2. Dette bildet ble tatt av NTB på Gardermoen fredag morgen.

Vestlige land har satt i gang en storstilt evakueringsoperasjon etter at Taliban overraskende tok over makten i Afghanistan i helgen.
Det militære transportflyet av typen C-17 landet på Oslo lufthavn kl. 08.19 fredag. Dette er en del av en flåte på tre fly som Norge eier og drifter sammen med 11 andre land.

Flyet landet i Tbilisi i Georgia på vei til Norge. Deretter ble passasjerene fraktet til Norge i et sivilt Boeing 737 fra Smartwings, viser bilder TV 2 har publisert.

De norske borgerne skulle evakueres fra Kabul med et militært transportfly av typen C-17. Flyet er et av tre i en flåte som eies og driftes av 12 land, inkludert Norge. NRK melder at nordmennene ble fløyet til Tbilisi i dette flyet, der de dro videre til Norge i et sivilt fly.

TV 2- og NRK-journalist blant de evakuerte

Om bord på flyet som landet fredag morgen, var TV 2-reporter Fredrik Græsvik og NRKs korrespondent Yama Wolasmal, ifølge kanalen.

– Det er godt å være hjemme. Det har vært noen ufattelig intense dager og det er veldig mye å fordøye. Jeg trenger noen dager. Men det er klart, tankene ligger igjen i Kabul. Alle de menneskene, alle de skjebnene, sa Wolasmal til NRK etter å ha landet.

23 nordmenn var om bord på flyet, opplyser NRK.

På flyet var det også noen afghanere med tilknytning til Norge og deres familier, lokalt ansatte ved den norsk ambassaden, og noen andre europeiske borgere.

Flyet hadde plass til langt flere

– Vi var jo bare noen og tjue stykker på et fly. Det er synd at det ikke logistikkapparat på bakken gjør at flere kan bli evakuert ut, i stedet for at vi skal fly halvfulle eller nesten tomme fly ut fra Afghanistan, sa TV 2-reporter Fredrik Græsvik til VG.

Flytypen Boeing 737–800 har plass til rundt 190 passasjerer, skriver VG.

Norsk-afghanske Ramin Mirzaye var blant dem som var om bord på flyet. Han forteller til NRK at han ble slått og skutt etter da han viste sitt norske pass til Taliban-krigere.

– Jeg ble skutt mot og slått av Taliban, fordi jeg viste dem det norske passet. Jeg fikk merker på ryggen min, sier Ramin som forteller at han var veldig redd under reisen til flyplassen.

Familien til Mirzaye, som ikke er norske statsborgere, måtte bli igjen i Afghanistan.
Statsminister Erna Solberg er glad for at flyet nå har landet.

– Det arbeides intenst med en veldig vanskelig evakuering, men nå er vi i gang med flyvninger. Her jobber Utenriksdepartementet, Forsvaret og flere sammen for å få det til. Det er vanskelig å få folk til, og inn, på flyplassen. Det er det største problemet i evakueringen nå, sa Solberg til TV 2 fredag formiddag.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at det første norske flyet med evakuerte nordmenn er på vei fra Kabul til Norge via Georgia.

Disse personene ble evakuert hjem via det danske forsvaret. Flyet som nå er på vei fra Kabul, er altså det første norske flyet som evakuerer nordmenn fra Afghanistan i kjølvannet av den kaotiske situasjonen.

Et par kvadratkilometer av flyplassområdet i Kabul er den siste delen av Afghanistan som er under vestlig kontroll.

Ber folk om å registrere seg

Norske myndigheter har ikke noen bekreftede tall på hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan.

Derfor oppfordrer utenriksministeren alle norske borgere som befinner seg i Afghanistan, til å registrere seg på reiseregistrering.no.

– Registreringen er frivillig, men det er et avgjørende verktøy for oss som gir oss oversikt over hvor mange norske borgere som er i Afghanistan, sier hun.

Så langt har det kommet 163 registreringer, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

– Men det kan være flere bak hvert tall, det vil si familier. Vi har tatt kontakt med alle, sier hun.

UD publiserte fredag ettermiddag artikkelen «Utreise fra Kabul – ofte stilte spørsmål».

Her skriver de blant annet at norske myndigheter ikke har anledning til å bistå norske borgere utenfor flyplassens murer og at de ikke kan garantere at det er trygt å reise til flyplassen. Folk må komme seg dit på egen hånd og egen risiko.

Det har de siste dagene vært kaotiske tilstander i områdene rundt flyplassen i Kabul, der tusenvis av afghanere og utenlandske statsborgere forsøker å komme seg inn for å bli evakuert fra den amerikanskkontrollerte flystripen.

UD opplyser om at de har oppbemannet sitt allerede døgnbemannede operative senter og iverksatt en krisestab som jobber kontinuerlig.

Alle på ambassaden er evakuert

For å styrke arbeidet med evakueringen, har ambassadør Ole Andreas Lindemann blitt sendt ned til Afghanistan for å hjelpe til med arbeidet.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen bekreftet tidligere denne uken at alt norsk ambassadepersonell fra Kabul er evakuert.
Brigader Eystein Kvarving var fredag på Oslo lufthavn for å ta imot de hjemreisende. Han er kommunikasjonssjef for forsvarssjefen, og har vært i dialog med flere av dem som nå har kommet hjem.

– Det er klart det har vært sterke inntrykk de siste dagene, og det er klart at de som har vært mye i Afghanistan de siste årene synes det er synd at ting er som de er nå, sier han.

Av hensyn til sikkerheten til de evakuerte vil han ikke gå i detalj om hvordan operasjonen med å få ut folk fra Kabul har foregått.

– Ingen garanti for å få alle ut

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte pressen fredag kveld etter å ha deltatt på et ekstraordinært utenriksministermøte i Nato.

– Vi har et samlet tydelig budskap: Taliban har et ansvar for å opprettholde menneskerettigheter. Særlig for kvinner og jenter, sier Eriksen Søreide til pressen.

Hun sier videre at den kaotiske situasjonen på utsiden av flyplassen er det største hindret for evakueringen. Det finnes ikke et system for å gi folk adgang inn til flyplassen flere er blitt skadet i kaoset, forteller utenriksministeren.

– Det er ingen garanti for at vi får alle norske borgere ut fra Kabul i denne evakueringen.

FN og G7 ber Taliban gi folk fritt leide

Sjefene for FNs underorganisasjoner ber Taliban gi deres ansatte fritt leide. Også G7s utenriksministre ber om fritt leide for alle som vil ut av landet.

Sjefene for de humanitære organisasjonene appellerer også til Taliban om å gi deres ansatte trygg adgang til afghanske sivile, og de ber om mer penger til å hjelpe millioner av mennesker.

USA sier Taliban samarbeider

USA sier at det virker som Taliban samarbeider med evakueringen fra flyplassen i Kabul.

General Hank Taylor sier at evakueringen av amerikanske borgere og afghanere med visum til USA har tatt seg opp, trass i meldinger om at Taliban fortsetter å hindre folk i å nå frem til flyplassen.

Talsmann John Kirby i Pentagon sier imidlertid at det virker som Taliban samarbeider om å tillate afghanere som er registrert som visumsøkere, i å slippe frem til flyplassens port.

– Vi hadde indikasjoner i morges på at denne prosessen fungerer, sa han. Det virker heller ikke som Taliban legger hindringer i veien for flyavgangene.

Tolv store C-17-fly fraktet 2000 mennesker ut fra Kabul de siste 24 timene, og Pentagon sier at 7000 er evakuert siden Taliban inntok Kabul i helgen. Andre land som Frankrike, Tyskland, India og Danmark har også evakuert statsborgere og afghanere.
Totalt er mer enn 18.000 blitt evakuert fra Afghanistan siden Taliban overtoktok makten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
De har laget en oversikt over hvor mange ulike land har evakuert. Den kan du se her.

Aftenposten retter: I den første versjonen av denne saken ble det gjengitt et tall fra TV 2 på antall evakuerte som ikke var bekreftet.