Er Linux for alle?

Vi har testet Linux igjen. Se hvordan det gikk.

Den søte pingvinen er hentet fra Linuxguiden.no som er stedet å starte for deg som vil lære mer om Linux. Pingviner blir brukt som symbol på Linux.

Mange lesere har oppfordret oss til å gi GNU/Linux en ny sjanse etter den mislykkede testen vi gjorde i februar i år. Derfor prøver vi igjen.

GNU/Linux er en familie med frie operativsystemer. Med "fritt" menes at all kildekode er tilgjengelig, og at hvem som helst derfor kan modifisere og bruke de til hva de vil. Dette i kontrast til andre proprietære operativsystem som Windows, hvor brukeren bare kan bruke det i henhold til lisensavtalen. For eksempel ved kun én installasjon og uten lov eller mulighet til å finne ut hvordan det er laget.

Ubuntu skal være et av de mest "menneskelige" av de Linuxbaserte operativsystemene og "veldig lett å installere og bruke", ifølge Linuxguiden.no.

Vi tester om det er sant. Og vi vil gjerne vite om det er et alternativ til Windows Vista?

Ubuntu er gratis og kan lastes ned og brennes på CD eller fås tilsendt i posten fra denne siden. (Også gratis.)

Installasjonen

Med CD-en i hånden er det bare å sette i gang.

Jeg setter den inn rett etter at jeg har skrudd på PC-en og får opp seks valg. Jeg velger det første "Start or install Ubuntu" ved å trykke enter.

Jeg venter noen minutter og kommer inn på et skrivebord hvor jeg trykker på ikonet som heter "install". Her får jeg opp en meny hvor første valg som må gjøres er språk. Positivt at både bokmål og nynorsk er et valg.

Vet hvor jeg bor

Deretter får jeg beskjed om å peke på hvor jeg bor på et kart. Jeg antar det er fordi jeg valgte norsk språk at den automatisk foreslår Oslo, Norge. Deretter velger jeg tastaturutforming "norway".

Neste valg er hvordan jeg vil partisjonere disken. Velger "veiledet — bruk hele disken" og trykker videre. Fordi jeg installerer et operativsystem på en maskin som allerede har et operativsystem får jeg spørsmål om jeg vil importere dokumenter og instillinger fra min forrige brukerprofil. Dette kan man krysse av for.

Så lurer Linux-CD-en på hvem jeg er. Jeg fyller inn navn, brukernavn, passord og navn på datamaskin. Da er den klar til å installere.

20 minutter senere

Etter ca 20 minutter får jeg beskjed om at installasjonen er ferdig. Jeg får spørsmål om jeg vil fortsette å bruke live-CD-en eller om jeg vil starte maskinen på nytt for å sette i gang maskinen med mitt nye operativsystem. Jeg venter med å fjerne CD-en til jeg får beskjed om dette.

Så starter den. Ubuntu.

Jeg skriver inn brukernavn og passord og en oppstartsmelodi klinger i høyttalerne.

Så var det gjort. Jeg er inne i mitt nye operativsystem. Skrivebordet er brunt og tomt og menyen ligger øverst i bildet i motsetning til i Windows der man finner start-menyen nederst i venstre hjørne. (Vil man ha den nederst også i Ubuntu er det bare å dra den ned ved hjelp av musa.) Ingen ikoner ligger på skrivebordet.

Jeg går gjennom menyen øverst til venstre.

Menyen består av:

 • " Applications " som inneholder programmer som bilderedigering, nettleser, musikkspiller, spill og andre småprogrammer.
 • " Places " som inneholder direktekoblinger til hjemmeområde, desktop, CD-stasjon, nettverk også videre.
 • " System " som inneholder brukervalg som endring av tastatur, mus og lyd og administrasjon av nettverk, mapper og brukere.

Til høyre

Til høyre, på samme linje, ligger ikonet for nettverksforbindelse, volum, dato og klokkeslett. Og helt til høyre er power-ikonet som i likhet med i Windows gir meg valg mellom å logge ut, starte på nytt, skru over til dvalemodus eller strømsparingsmodus, låse skrivebordet, bytte bruker eller å slå av maskinen..

Helt til høyre ligger også en beskjed til meg om "new restricted drivers". Ubuntu forteller meg at for at maskinen skal fungere ordentlig kan det hende den bruker "driver software" som ikke kan supporteres av Linux. Beskjeden jeg fikk gjelder maskinens Intel Pro Wlan-Network Connection..

Internett

Det første jeg sjekker er om jeg kommer på nett. Jeg trykker på nettverkssymbolet i høyre hjørne og finner en liste over trådløse nettverk i mitt område. Her er også mitt eget. Jeg velger det og får beskjed om å taste inn mitt passord til det trådløse nettverket. Deretter jeg får jeg beskjed om å opprette en såkalt keyring, som er et passord som husker og beskytter alle de andre passordene mine. Jeg får beskjed om at jeg er tilkoblet og trykker på Firefox-ikonet for å se om det virkelig er sant at det er så lett. Det er det! Jeg kan bare surfe i vei. Startsiden er satt til Ubuntus hjemmeside som sikkert kan være grei å ha tilgjengelig de neste dagene..

Da jeg så vidt utforsket menylinjene på skrivebordet, så jeg noe som heter "add/remove programs". Her finnes en rekke programmer tilgjengelig bare et klikk unna. Søk eller velg og kryss av og trykk på "apply" og programmet lastes ned til maskinen. Her finnes flere spill, fotoalbum, musikkspillere og mange andre store og små programmer. Men det er også en haug av programmer som allerede er installert..

Se her for en liste over programmer som følger med installasjonen..

Noen av de viktigste programmene

 • ikoner for Firefox (nettleseren), Evolution (e-post-programmet) og hjelp.

OpenOffice-pakken er god. Den lar deg gjøre mer eller mindre det samme som Microsoft Office gjør. Forskjellen er at OpenOffice er helt gratis. Man kan også åpne og lagre dokumenter i Microsoft Offices filformater som Word, Excel og PowerPoint. Office-pakken fra Microsoft koster i dag 999 kroner (Home-utgaven på Komplett.no).

Firefox er nettleseren som følger med. Den er jeg vant til å bruke. Firefox er gratis og den største konkurrenten til Internet Explorer. Det er en enkel og praktisk nettleser med såkalt "tabbed browsing" — hvor brukeren kan være inne på flere nettsider i samme vindu. Sidene blir da organisert i faner på toppen av vinduet. Dette er så kjekt at Microsoft har kopiert ideen i sin siste versjon av nettleseren.

LES OGSÅ: Flere Firefox-ere.

Gimp er bildebehandlingsprogrammet som følger med. Det er veldig likt Adobe Photoshop og er et kraftig verktøy for bilderedigering. Gimp er gratis og kan også lastes ned til en Windows— eller Mac-maskin.

F-Spot organiserer bildene dine. Programmet viser en tidslinje for når bildene er tatt, thumbnails av bildene (som du selv kan velge størrelse på) og såkalte tags - som gjør at du kan organisere bildene på tvers av mapper.

For eksempel kan du tagge alle bilder fra Hemsedal og få opp disse uten å måtte se gjennom mapper fra hvert år du har vært der. Taggene organiserer du i kategorier som "places", "people", "events" også videre. Fint program som også fungerer godt for bildefremvisning med sin slideshow-funksjon.

Evolution Mail er epost-programmet som er standard på Ubuntu. Jeg testet dette ved å be om at eposten fra min Gmail-adresse skulle komme inn.

Som med oppsett av andre mail-programmer må man først gjennom noen steg i en veiviser. "Server-type" og andre litt "vanskelige" spørsmål finner jeg svar på hos Gmail. Dette var verken mer eller mindre komplisert enn å få i gang andre epost-programmer. Programmet ligner veldig på Outlook, som mange bruker i jobbsammenheng. Programmet har også kalenderfunksjon og er generelt lett å bruke og lett å forstå.

Sound Juicer CD-ripper kopierer over musikk fra CD-er. Den popper opp med en gang jeg putter inn en CD og finner albuminformasjonen på sekunder (artist— og sangtitler).

Et trykk på extract og alle filene kopieres over til en mappe på hjemmeområdet mitt. Filene lagres automatisk i ogg-format — et fritt filformat som er standard i Linux. Man kan enkelt laste ned programmer som gjør filene om til mp3, om man skulle ønske det..

CD- og DVD-brenner er integrert i Ubuntu. Når jeg putter inn en tom CD får jeg spørsmål om jeg vil lage en data-CD eller en audio-CD eller ingen av delene. Jeg velger data-CD, drar over en mappe med bilder og trykker på knappen "write to disk". Noen minutter senere er bildene på CD-en..

3D-desktop (følger ikke med, men bør installeres!)

Det er ikke bare Windows Vista som kan snurre på vinduer. Ved å legge til programmet "Beryl", blir skrivebordet i Ubuntu plutselig hypermoderne. Da kan man snurre mellom fire forskjellige skrivebord som vises i 3D og titte bak et vindu ved å bare dra til side en liten flik av det. Tøffe greier! Se masse skjermbilder her..

Et problem dukker opp

Jeg føler at skriften på skjermen er litt vel bred og rar og Windows-vant som jeg er høyreklikker jeg med musa på skrivebordet for å finne noen instillinger for oppløsningen. Men her kan jeg bare opprette mapper og endre på bakgrunnsbilde. Under "System" og deretter "brukervalg" finner jeg "skjermoppløsning". Jeg vet at PC-en min skal støtte 1280x800 (widescreen) og den står nå på 1024x768. Jeg har ikke mulighet for å velge 1280x800 og skriver dette inn i Googles søkeboks: ubuntu intel 1280x800. Jeg finner en side på ubuntuguide.org som omtaler problemet. Det ser ut som jeg må installere en pakke/program som heter 915resolution.

Jeg trykker på hjelp-ikonet på skrivebordet for å finne ut mer om pakker. Jeg finner ut at jeg bør søke etter programmet i "Add/Remove applications" under "Applications". Når jeg trykker på denne, må jeg først si ja til å oppdatere pakkelisten min mot nett ved å trykke på reload. Så søker jeg etter 915, men får ingen resultater. Under hjelp-funksjonen fikk jeg beskjed om at jeg også kunne lese mer om søk etter programmer og pakker under "Advanced".

Jeg finner ut at jeg bør søke etter pakken min i Synaptic Package Manager i stedet for. Denne ligger under "System" og deretter "Administrasjon". Jeg taster nok en gang inn 915 og trykker søk. Endelig får jeg treff. Tre stk til og med. Jeg velger den som heter 915resolution og trykker "apply" to ganger på rad. Jeg får beskjed om at pakken er installert, men ser ingen endringer. I velkjent Windows-stil tar jeg derfor en restart i håp om at endringene skal tre i kraft. Det gjør de. Når skrivebordet vises igjen er skriften blitt mindre og alt ser plutselig mye bedre ut. Da var det fikset!.

Fungerer skriver og scanner?

Ubuntu kommer med Project Utopia som gjør at du skal kunne "plugge inn hva du vil av ekstern maskinvare og forvente at det virker umiddelbart"..

Vi prøver:

Skriver: Plugger skriveren (HP Deskjet 5550) i USB-inngangen. Det skjer ingenting. Finner skriverinnstillingene under "System", "Administrasjon" og deretter "Printing". Her trykker jeg på "add" og får opp den riktige skriveren som et valg. Legger den til og høyreklikker på den for å gjøre den til standardskriver (make default). Printer ut et dokument jeg lager i OpenOffices Writer. Det fungerer som bare det..

Scanner: Plugger scanneren (Epson Perfection 1260) i USB-inngangen. Ingenting popper opp slik man er vant til i Windows. Jeg åpner derfor scanner-programmet som fulgte med installasjonen, XSane. (Applications — Grafikk) Programmet har allerede funnet scanneren og er klar til å scanne med en gang. Alt jeg trengte å gjøre var å åpne programmet.

Ekstern skjerm: Kobler til projektor (Toshiba MT 200) og trykker på knappen for å bytte til ekstern skjerm på tastaturet. Fungerer strålende.

Fotoapparat: Plugger et digitalkamera (FinePix S5600) inn i USB-porten. Nesten umiddelbart popper beskjeden "a photo card has been detected" opp. Den spør om jeg vil legge bildene inn i albumet mitt. Jeg prøver det, men får bare opp thumbnails av bildene i mappen på kameraet. Markerer alle bildene og kopierer dem over i en mappe på maskinen. Det gikk jo smertefritt..

MP3-spiller: Plugger en MP3-spiller (Creative Muvo) inn i USB-porten. Et vindu åpner seg automatisk med mappene mine. Trykker på en av musikkfilene, men får beskjed om at "the required software to play this file is not installed". Den spør om jeg vil søke etter en dekoder for MP3-formatet. Jeg trykker ja og får opp tre alternative programmer i "add/remove applications". Velger den med flest stjerner (andre brukeres rating). Den heter "GStreamer extra plugin" og ordner saken. Nå spilles mp3-filene av i "Totem Movie Player" — en enkel musikk- og videospiller. Grunnen til at MP3-støtten ikke var der fra start er at Ubuntu har valgt å bare forhåndsinstallere fri programvare. MP3 er ikke et fritt format..

iPod: Plugger inn en video-iPod via USB og opp popper et vindu med beskjeden "Welcome to Rhytmbox". Dette må være musikkspilleren som fulgte med i installasjonen. Jeg finner iPod-en i "rytmeboksen" og klikker på en sang. Det fungerer utmerket. Men fungerer det å legge inn nye filer og spille dem av på iPod-en etterpå? Jeg drar over en fil fra MP3-spilleren til Rhytmbox og deretter fra biblioteket her til iPod-en. Også dette fungerer som det skal.

USB-minnepinne: Plugger inn en USB-minnepinne fra Lenovo. Et vindu popper opp med alt som er lagret på minnepinnen. Her er det bare å dra mapper ut og inn, akkurat som i Windows..

Spille av en DVD: Setter inn DVD-en "The Last King of Scotland" som er kopibeskyttet og spillebeskyttet. Kanskje det er derfor feilmeldingen "an error occured" er det første som dukker opp. Søker på DVD i hjelp-en. Her finner jeg ut at jeg må installere noen ekstra pakker. Grunnen til at disse ikke er installert fra før, er at det i noen land er ulovlig å spille av DVD-er på annet enn lisensierte plattformer. Her i Norge har domstolen latt oss få lov. Dette skjedde i forbindelse med rettsaken mot DVD-Jon. Installeringen av pakkene skjer ved at jeg kopierer kodelinjen "sudo /usr/share/doc/libdvdread3/install-css.sh" fra hjelp-en og limer inn i Terminalen (det sorte vinduet som nerdevennen din hele tiden skriver masse uforståelige kommandolinjer inn i. Faktisk ikke så skummelt som det ser ut som). Terminalvinduet fant jeg ved å trykke på Applications — Tilbehør - Terminal. Setter i DVD-en på nytt. Nå fungerer den som den skal. DVD-en spilles automatisk av i "Totem Movie Player" og skipping til neste scene går smertefritt.


Fordeler:

 • Gratis.
 • Ingen plagsomme pop-ups om "license agreements" osv.
 • Ny versjon hvert halve år. (april/oktober). Hos Microsoft er det lenge mellom hver versjon (flere år) — og det koster penger for hver oppgradering. (1200,- fra XP til Vista Home Basic).
 • Minimalt med virus, spyware og annen PC-kriminalitet.
 • Krever lite diskplass. En tredjedel av det Windows Vista krever.
 • Mange nyttige programmer ferdiginstallert og enda flere lett tilgjengelig.

Ulemper:

 • Man må installere et ekstra program og gjøre flere endringer i et annet program for å kunne se VG TV og andre TV-er som spilles av i Windows Media Player-formatet. Se bruksanvisning her.
 • Få store spill som er laget for plattformen.
 • Vanskelig å finne ut hvilke hardware som er støttet.
 • Enkelte programmer som ikke fungerer.

Konklusjon:

Det er null problem å installere Ubuntu med installasjons-CD-en så lenge man er sikker på at man gjør det på en PC hvor komponentene støttes av Linux. Installasjonsprosessen tar bare rundt 20 minutter og maskinen er klar til bruk med en gang etterpå.

Ubuntu baserer seg utelukkende på fri programvare og siden de gjør alt for å være en helt fri distribusjon, er det noe nødvendig programvare som ikke følger med som standard. For eksempel er ikke Flash eller SUNs Java med. I tillegg mangler støtte for MP3 og DVD fordi disse ikke er frie formater. Dette er en liten ulempe, men alle programmene er lett tilgjengelig og veldig enkle å installere i etterkant gjennom "add/remove applications". (SUNs Java har nå blitt fri, så den skal ikke være noe problem på neste versjon.)

Det grafiske grensesnittet er logisk — og ikke veldig ulikt det man er vant med fra Windows. Alle som har brukt litt data, vil kunne klare å finne og bruke programmene som følger med, og enkelt installere nye programmer.

At jeg støtte på et problem med oppløsningen på skjermen, skyldes en liten feil i driveren - programmet som fungerer som tolk mellom operativsystemet og maskinvaren. Denne feilen har noen kommet rundt, og disse har laget en pakke som enkelt kunne installeres gjennom Synaptic Package Manager og som fikset problemet. Sannsynligheten er stor for at dette er rettet i neste versjon av driveren.

Ikke bare for nerder

Linuxbaserte Ubuntu er et operativsystem som absolutt bør vurderes av flere enn nerder og forkjempere for fri programvare. Og dette ser det ut som PC-produsentene er i ferd med å oppdage. Tidligere i år begynte Dell å levere maskiner med Ubuntu ferdig installert og i sommer avslørte Ubuntu-grunnleggeren Mark Shuttleworth at han snakker med andre produsenter om det samme. Salget av Ubuntu-utstyrte Dell-maskiner har gått over all forventning og i Norge har også nettbutikken Multicom startet salg av egenproduserte Ubuntu-maskiner.

Når man skal installere Ubuntu selv, er det viktigste man gjør å finne en maskin som er kompatibel. Finner man det, går installasjonen smertefritt og man får alt man trenger i en hjemme-PC.

Det er på tide at flere åpner øynene for dette operativsystemet. Det er enkelt og brukervennlig og det er helt gratis.

Nysgjerrig?

Prøv før du installerer

Du kan laste ned en såkalt Live-CD som kjører Linux fra CD-en. Den lar deg navigere rundt i Ubuntus verden før du velger om du vil installere. Veldig kjekt for å få en følelse om dette passer for deg. Husk at når du kjører Ubuntu Live-CD brukes RAM istedet for harddiskplass. Live-versjonen finnes på samme CD som den du installerer fra. Den kan lastes ned her. (brenn på CD)

Trykk for større bilde!
Trykk for større versjon!