Norge

Gamle klær i husveggen

Klær fra Fretex brukes nå som byggisolasjon. Det er på tide å isolere med god samvittighet.

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Nå kan isolasjonsjobben bli både kløfri og miljøvennlig. En ny type isolasjonsmatter fra det norske selskapet Ultimat har vært i salg siden januar, og tar i bruk ferdig opprevne tekstiler.

— Det unike er at vi bruker avfall som råstoff. Slik reduserer vi utslippene av metangass, som utskilles når klærne råtner, sier Ole Skytterholm, administrerende direktør i Ultimat.

Selskapet startet opp produksjonen i Hov i Land i desember i fjor, og Skytterholm kan fortelle at responsen har vært veldig god.

— Vi har orderbøkene fulle ut juni, sier han.

Får klær fra Fretex

Tekstilavfallet blir i hovedsak importert fra Tyskland, men ti prosent får Ultimat fra Fretex i Norge, basert på det som ikke blir brukt etter Frelsesarmeens tekstilinnsamlinger.

— Målet er å hente alt avfallet fra Norge innen et par år, sier Skytterholm.

I tillegg til å ha en miljøprofil med gjenbruk av klær, skal isolasjonsmattene være mer behagelige å jobbe med, uten kløe, fordi de ikke inneholder løse fibre. Isolasjonsmattene kan gjenvinnes og brukes på nytt.

Patent i USA

I 2005 kom Ultimat til finalen i to miljøkonkurranser; norske "Glassbjørnen" og europeiske "EEP Award", som eneste produkt som ikke ennå var i produksjon. Foreløpig satser de på det norske markedet, men det mangler ikke på interesserte i utlandet.

— Vi er i dialog med mulige interesserte i utlandet, og vi har tatt patent på produktet i USA,Russland og Estland. Det er ihvertfall ikke et problem å finne nok råstoff, sier Rytterholm, og viser til at vi aldri har kastet så mye klær som nå.

Byggmester Dag Tore Sørgaard bygger hus på Holstad med de nye, miljøvennlige isolasjonmattene fra Ultimat.