Gratis bilderedigering!

Du trenger ikke kjøpe Photoshop for å redigere bildene dine. Det finnes mange gratis alternativer på nett.

Dette er det samme bildet, før og etter at det er behandlet i Photoshop. <a href="http://www.vidspedia.com/lose-weight-in-photoshop-makeover.html">Du kan se videoen av den utrolige bildebehandlingen her.</a> Men du trenger ikke Photoshop for å redigere bildene dine.

Bilderedigeringsprogrammet Adobe Photoshop er veldig dyrt og i overkant stort og komplisert for en vanlig bruker som bare ønsker en mulighet til å redigere bildene sine.


VIDEO: Se bare på denne imponerende Photoshop-demonstrasjonen som sirkulerer på nett om dagen.

Heldigvis finnes det kraftige og gode bilderedigerings-alternativer som lar deg gjøre nesten alt du kan drømme om med bildene dine – og mange av dem er attpåtil gratis!

The GIMP

Gå til Gimp.org her

Bilderedigeringsprogram basert på åpen kildekode. Ble startet for å lage et fritt alternativ til Adobe Photoshop i 1995 og minner naturlig nok veldig om Photoshop. Er egentlig ment for operativsystemet Linux, men fungerer på både på Windows og Mac også.

For norske guider til bruk av Gimp, se Aalmen.no eller Stuestøl.

Les mer: Linuxguiden: en god oversikt over hvilke funksjoner GIMP kan by på.

Gimp finnes også i en versjon som skal ligne mest mulig på Photoshop. GIMPshop har som mål å gjøre tidligere Photoshop-brukere komfortable med GIMP.

Installering: Finn først passende versjon av "GTK+ 2 Runtime Environment", og deretter "The GIMP" for ditt operativsystem.

Programmet kan lastes ned her

Photofiltre

Gå til Photofiltre.com her

Et bra bilderedigeringsprogram med mange muligheter. Finnes også på norsk. Den siste versjonen av dette verktøyet tilbyr nå å jobbe i lag, slik man gjør i Photoshop. Menylinjer og verktøy-symboler ligner også på de som finnes i Photoshop.

Det er ikke mulig å arbeide med lag (layers) i dette programmet.

Se en norsk guide til bruk av Photofiltre på Høgskolen i Vestfolds nettsider.

Installering: Programmet tar liten plass (1,8 megabyte) og er enkelt å installere. Det passer til de fleste Windows-versjoner. Trykk bare på lenken til den versjonen du ønsker (full, minimum eller minimum i zip-format) og følg instruksjonene.

Programmet kan lastes ned her.

Paint.net

Gå til Paint.net her

Bilderedigeringsprogram basert på åpen kildekode, men kjører kun på Windows. Har avanserte fuksjoner som lag, spesial-effekter og ubegrenset bruk av angrefunksjonen.

I dette programmet kan du også enkelt fjerne røde øyne, gjøre fordreininger og 3D-roteringer.

Kraftig men enkelt redskap for redigering av bilder.

Se screenshots her.

Les mer om programmets fuksjoner her.

Installering: Du må ha Windows XP eller Vista for å kunne laste ned programmet. Du trenger også .NET framework 2.0.

Programmet kan lastes ned her.

Brush Strokes Image Editor

Gå til Brushstrokes hjemmeside her

Fint program for redigering av de digitale bildene. Ligner litt på Windows Paint, men med flere funksjoner. Her kan du justere fargene i bildet, legge på filtre, rotere, transformere, fylle med farger, gjøre bildet skarpere og mye mer.

Installering: Programmet er enkelt å installere, men kommer i en zip-fil.

Programmet kan lastes ned her

Gratis Photoshop på vei

Adobe planlegger også en gratisversjon av Photoshop innen et halvt års tid. Adobes mål er at gratis-Photoshop skal være bedre enn andre gratis bildeprogrammer på nett.

Digitale minner som forsvinner

Har du tips om andre gode gratis bilderedigeringsprogrammer? Del dem med leserne ved å legge igjen en kommentar over.

Denne videoen illustrerer hvor kraftig Adobe Photoshop er, og hvor god man kan bli på bilderedigering om man bare øver litt... <br /><a href="http://www.vidspedia.com/lose-weight-in-photoshop-makeover.html">Se videoen her!</a>
Det finnes flere gode alternativer til Adobe Photoshop for deg som ikke er superbruker eller jobber med design og grafikk. Mange av dem er til og med gratis!