Utenriksministeren om journalistdrapet i Saudi-Arabias konsulat: – De involverte må stilles til ansvar

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forventer at alle de involverte i drapet på Jamal Khashoggi stilles til ansvar.

– Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis død er dypt tragisk og beklagelig. Det som har skjedd er uakseptabelt. Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet, og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen, skriver Ine Eriksen Søreide i en e-post til Aftenposten.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty mener ifølge NTB at Norge bør gjennomgå alle relasjoner med landet. Seniorrådgiver i organisasjonen, Ina Tin, mener utenriksministeren bør slutte opp om kravet om FN-gransking.

– Vi kan ikke bare fortsette å be Saudi-Arabia om å granske seg selv. Alle må skjønne at det sannsynligvis ikke kommer noen troverdige svar ut av det, sier Tin, til NTB.

Abid Raja: - Tror de hele verden er blåøyde og naive?

Det var natt til lørdag Saudi-Arabia bekreftet at journalisten Jamal Khashoggi er drept, og at det skjedde under et slagsmål inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

De nye opplysningene står i sterk kontrast til Saudi-Arabias tidligere uttalelser i saken, der de hevdet at Jamal Khashoggi forlot konsulatet i live, og at de ikke har vært innblandet i forsvinningen.

USAs president Donald Trump sa han trodde på forklaringen, mens mange andre har gitt uttrykk for at de tviler på at Khashoggi er død som følge av en ulykke.

Ine Eriksen Søreides uttalelse kommer etter at Venstres Abid Raja lørdag formiddag sa til NTB at Norge og EU må gi klar beskjed til Saudi-Arabia om at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ikke aksepteres.

– Historien til Saudi-Arabia fester jeg ingen lit til. Det står ikke til troende. Tror de hele verden er blåøyde og naive? Vi må kreve svar, vi må forlange svar, sier Abid Raja.

Han gikk inn denne døren og kom aldri ut igjen: Derfor er det blitt et storpolitisk spill

Raja, som er visepresident på Stortinget og Venstres representant i utenriks- og forsvarskomiteen, tar nå til orde for at Norge sammen med europeiske land både gir klar beskjed til Saudi-Arabia om at drapet ikke kan aksepteres av verdenssamfunnet, og finner ut hvilke følger dette må få. Han er spesielt opptatt av hvor levningene etter Khashoggi er blitt av.

– Hvor er levningene hans? De påstår at han døde under et slagsmål? Kom igjen, den må du lenger ut på landet med. Verden fortjener å vite hvor levningene til Khashoggi er, sier Abid Raja.