Norge

Laveste organdonasjonstall på ti år

Organdonasjonstallene per tredje kvartal er de laveste på ti år, viser statistikk fra Oslo universitetssykehus.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • og NTB

Det er transplantert 319 organer til 290 pasienter ved utgangen av september 2018. På samme tid i fjor var det blitt transplantert 395 organer til 355 pasienter. Spesielt har omfanget av nyretransplantasjoner gått ned, ifølge en pressemelding fra Stiftelsen Organdonasjon.

Ifølge kvartalstallene har sykehusene også meldt inn færre potensielle donorer – 224 – enn per samme kvartal i fjor, da antallet var 251. En potensiell donor er en intensivpasient som med stor sannsynlighet vil dø innen kort tid, og der mulighetene for organdonasjon utredes.

Samtidig kommer det fram at befolkningens vilje til å donere holder seg på et stabilt, høyt nivå. I flere enn tre av fire tilfeller – 77 prosent – hvor donasjon er mulig, svarte de pårørende ja.

– Det er mange faktorer som påvirker donasjonsratene. Vi mener at det må legges ned mer ressurser i å skape bevissthet om organdonasjon, både overfor befolkningen og helsepersonell, sier informasjonssjef Aleksander Sekowski i Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding.

Les også

  1. Mathias Rygh trengte ny lever: – Jeg er en skikkelig snyltefaen

Les mer om

  1. Organdonasjon