Norge

Nedbørsrekord i nord – varmerekord i sør

Mens Sør-Norge er preget av ekstrem tørke og tropevarme, er det satt nedbørsrekord for Tromsø i juni. Den gamle rekorden var fra 1961.

Sommeren i Oslo har hittil vært en av de beste i manns minne. Tidligere i måneden tok (f.v.) Tore Brodin (86), Ingebjørg Haga (87) og Karin Sivertsen (83) turen til Sognsvann for å nyte sol varmen. Det samme har mange andre gjort, dag etter dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

  • Christian Sørgjerd
    Journalist

Sør-Norge står torsdag foran det som kan bli den varmeste dagen hittil i år. Flere steder er det varslet godt over 30 grader i løpet av dagen. Med litt flaks blir Oslo den varmeste hovedstaden i Europa.

– Det står mellom Oslo, Stockholm og Madrid. Så kan det selvsagt dukke opp overraskelser, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss hos Meteorologisk institutt.

– Hva skyldes den høye varmen så langt nord?

– Plasseringen av et høytrykk, som ligger gunstig og drar opp varmluft fra sør.

Snø i juni

Men kontrastene er store. Nedbørsrekorden i Tromsø for juni, som var fra 1961, er nå slått.

Det har ikke vært mange soldager i Tromsø hittil i juni. Nedbørsrekorden fra juni 1961 er slått, og våtere skal det bli, opplyser Meteorologisk institutt. Foto: Marianne Løvland, NTB scanpix

Hittil i juni er det kommer 126,7 millimeter regn der, og det blir mer. Forrige rekord for juni var fra 1961 med 122,3 millimeter.

– I starten av juni snødde det i Tromsø. Men det ser ut til at starten av juli kan bli vesentlig bedre i nord enn juni har vært. Det blir litt smårusk i starten av neste uke, men utover uken regner jeg med fint være både i Finnmark, Troms og Nordland, med temperaturer opp på 20-tallet enkelte steder, sier Gislefoss.

Les også

STOR OVERSIKT: Dette er Oslos beste badestrender

Kan bli flere tropedager i Oslo i neste uke

Etter tidenes beste maimåned i Sør-Norge, ble det et lite avbrekk fra varmen. Men de siste dagene er den kommet tilbake.

Onsdag ble sommerens foreløpige varmerekord satt. I Sigdal i Buskerud ble det målt hele 33,8 grader. I dag var Tønsberg i Vestfold varmest i landet, med 32,2 grader, melder Meteorologisk institutt.

I neste uke melder yr.no at temperaturen i Oslo kan komme over 30 grader flere dager, fra onsdag til lørdag. Dette er likevel langt frem i tid, så det er usikkert, sier Gislefoss:

– At temperaturen kommer over 30 grader i slutten av neste uke, er ikke utenkelig. Muligheten er der, men det er like stor sjanse for at det ikke skjer.

En dag der temperaturen kommer over 30 grader blir kalt en tropedag.

Selv om neste uke blir fin kommer helgen denne uken til å bli litt dårligere:

– Høytrykket vil flytte på seg og temperaturen enkelte steder kan bli hele 10 grader lavere. I tillegg får vi nordavind. Men det vil fortsatt være fint vær og typiske sommertemperaturer på 20-tallet, sier Gislefoss.

Les også

LES OGSÅ: Situasjonen kritisk for flere norske bryggerier – kan bli ølmangel over hele landet

Les mer om

  1. Oslo
  2. Vær
  3. Meteorologisk institutt