Norge

Mann pågrepet for to voldtekter etter DNA-funn

Polititabbe førte til at den mistenkte 35-åringen ble løslatt fra fengsel og stakk av fra Norge. Nå er mannen pågrepet i Frankrike.

35-åringen fra Romania er siktet for to grove overfallsvoldtekter i Oslo, på Korsvoll i februar 2012 og på Etterstad i juli 2011.
  • Svend Ole Kvilesjø

Juli 2011: En 87 år gammel kvinne ble overfalt utendørs på Etterstad i Oslo. Gjerningsmannen utøvde grov vold mot kvinnen, og hun ble utsatt for et seksuelt overgrep som er likestilt med voldtekt.

6. februar 2012: En 77 år gammel kvinne ble overfalt på Korsvoll i Oslo, utsatt for særdeles grov vold og voldtatt.

Fant DNA-spor på åstedene

Kvinnene ble utsatt for så grov vold at de husket svært lite eller ingenting av overfallene. 77-åringen på Korsvoll ble liggende i respirator i flere dager.

Til tross for massiv mediedekning kom ingen vitner med avgjørende opplysninger. Men politiets krimteknikere sikret seg biologiske spor på begge åstedene. Ved rettsmedisinsk institutts laboratorium klarte de å få frem en fullverdig DNA-profil, som er den samme i begge overfallsvoldtektene.

Da profilen ble lagt inn i det norske DNA-registeret, ga det ingen treff. Heller ikke søk i internasjonale DNA-registre førte politiet nærmere gjerningsmannen.

Satt fengslet i Østfold

Mens etterforskningen pågikk for fullt og la beslag på store politiressurser, satt den nå mistenkte gjerningsmannen fengslet for et mindre alvorlig forhold, i Trøgstad fengsel i Østfold.

Rutinesvikt gjorde at det ikke ble tatt DNA-prøve av den domfelte, hverken under etterforskningen eller da han begynte å sone dommen.

Politiet har rett til å ta DNA-prøver av alle som er mistenkt for lovbrudd som kan medføre fengselsstraff. Men i Oslo politidistrikt sier instruksen at det kan tas DNA-prøver av en som pågripes og settes i arresten — ikke at politiet skal sikre DNA-prøve.

35-åringen som nå er siktet for de to svært grove overfallsvoldtektene, er rumensk statsborger.

Følg den omfattende prosessen fra politiet overleverer sporprøvene etter en voldtekt til en DNA-analyse foreligger:

svp://9275

Forsvant sporløst

Først samme uke som mannen ble løslatt fra fengsel, skal den obligatoriske DNA-prøven ha blitt sikret og sendt til analyse. I sommer kom svaret: DNA-profilen fra mannen som satt fengslet, matcher de biologiske sporene som ble funnet etter de to grove overfallsvoldtektene.

Da var den mistenkte gjerningsmannen sporløst forsvunnet.

Mannen har vært etterlyst internt i Interpol, det vil si at politiet i alle samarbeidende land blir varslet, men det legges ikke ut opplysninger om mannen på Interpols åpne nettsider.

Pågrepet i Paris

I forrige uke ble mannen pågrepet i Paris i Frankrike.

Mannen er foreløpig siktet for to voldtekter, grovt ran og grov legemsbeskadigelse. Han etterforskes også for vinningsforbrytelser i Norge.

— Vi er veldig tilfreds med at saken er oppklart. Det har vært en solid etterforskningsinnsats. Og det viser betydningen av DNA-spor i etterforskningen, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

- Hvordan ser du på at politiet ikke klarte å fange opp mannen mens han satt fengslet, fordi det ikke ble tatt DNA-prøve av ham?

— Det var en grov rutinesvikt som vi må gjøre alt for å unngå i fremtiden. Mannen ble pågrepet i Oslo, for vinningskriminalitet. Hvis han hadde blitt DNA-registrert i den saken, ville muligheten for å pågripe ham raskere vært til stede, sier Rohde.

Politiet utarbeider nå en rettsanmodning slik at mannen skal bli utlevert fra Frankrike til Norge.