Norge

Krekar: - Min fremtid er i Kurdistan

Mulla Krekar ser for seg en fremtid som religiøs leder og politiker i Kurdistan. Fredag ettermiddag får han vite om Oslo tingrett mener at han i tilfelle må ta turen om Kyrksæterøra først.

Det er en gemyttelig tone i Oslo tingrett. Advokatfullmektig Bjørn Gulstad, Brynjar Meling og mulla Krekar i munter passiar i en rettspause
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Ved 13-tiden tirsdag fortsatte rettsmøtet i Oslo tingrett etter at en hemmelig rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var lest opp for lukket rett.

Pressen fikk være til stede mot at de hverken skriftlig eller muntlig forteller hva de fikk høre om hvordan PST ser på situsjonen for Krekar.

Etter at retten ble åpnet trakk aktor Vegard Rødås selv frem flere opplysninger fra den hemmelige rapporten, og spurte flere ganger Krekar om hvordan han i dag ser på bruk av vold og terror for å fremme sine mål.

Les Krekars advokat Brynjar Meling:

Les også

«Det er lov å tenke, Harald Stanghelle»

— Fortsatt en trussel

I mars 2012 ble han beskrevet som en mann med betydelig påvirkningskraft i jihadistmiljøene, hvor han har flere hundre sympatisører.

Han blir omtalt som en konfliktentreprenør. PST sier at hans posisjon i jihadistmiljøene ikke er svekket, og at han kan ha fått status som en slags martyr, sa Rødås.

Etniske kurdere har også oppsøkt Krekar i tiden før han ble arrestert.

— Disse kom fra det sentrale østlandsområdet, men også Storbritannia, Tyskland og Sveits. Dette hadde sammenheng med etableringen av det tyske terrornettverket RAWT, sa politiinspektøren.

PSTs vurdering er i dag at han fortsatt utgjør en grunnleggende trussel mot dagens norske samfunn.

- Støtter vold

I sitt sluttinnlegg viste aktor Vegard Rødås at det så sent som for to år siden var beslaglagt dokumenter hos Krekar hvor han diskuterer hvordan man må prioritere ved likvideringer:

— Dette mener vi også viser hva slags tankegods han i dag representerer, sa Rødås.

- Stor produksjon

-Mulla Krekar har skrevet over 10.000 sider om alt fra religiøse spørsmål til familieliv og barneoppdragelse mens han har sittet i Kongsvinger fengsel. I mars 2013 beslagla PST noe av dette som gikk på RAWT. Dette skjedde på initiativ fra tysk politi, men det som kom frem var ikke viktigere enn at PST sommeren 2014 ennå ikke hadde oversendt beslaget til Tyskland, sier advokat Brynjar Meling.

Krekar ville ikke svare konkret på om det var han som hadde skrevet de mange hundre sidene om RAWT.

RAWT er en avlegger av Krekars tidligere gruppe Ansar al-Islam, og har tradisjonelt sin styrke i Tyskland og Nord-Irak.