De borgerlige på stedet hvil

Høyre og Arbeiderpartiet går begge fram på en ny måling, en måned etter stortingsvalget.

Partileder og finansminister Siv Jensen (Frp) går litt tilbake på Aftenpostens meningsmåling, og kraftig tilbake på en meningsmåling gjennomført av nyhetsbyrået ANB.

På meningsmålingen Respons har utført for Aftenposten i oktober, en drøy måned etter valget, er det ingen bevegelse mellom blokkene. Frp går litt tilbake og Høyre litt frem, viser Aftenpostens nye måling.

En annen meningsmåling, laget for Avisenes Nyhetsbyrå, viser derimot kraftig tilbakegang for Frp, med hele 3,1 prosentpoeng, skriver NTB.

Frp ville dermed fått 13,8 prosents oppslutning dersom valget var i dag.

— Aldri gøy

- Det er aldri gøy med målinger som viser tilbakegang, men dette er ikke veldig bekymringsfullt, sier parlamentarisk leder Harald Nesvik i Frp til nyhetsbyrået.

Til sammenligning fikk partiet 16,3 prosent i stortingsvalget, noe som var en kraftig nedgang på 6,7 prosentpoeng fra valget i 2009. Men partiet er med sine 29 mandater Stortingets tredje største parti.

Trykk for å se større grafikk.

— Det har vært svært lite politisk debatt etter valget, og målinger vil alltid svinge voldsomt så kort tid etter valget. Det er altfor tidlig å konkludere noe som helst, mener Nesvik.

Arbeiderpartiet frem

Aftenpostens måling viser at Arbeiderpartiet og Høyre går frem.

Mellom Høyre og Frp skjer det en liten forskyving: Frp går tilbake 1,5 prosentpoeng til 14,8 prosent, mens Høyre går frem 1,3 prosentpoeng til 28,1 prosent.

Arbeiderpartiet er fortsatt størst på Aftenpostens partibarometer.

Ap kan notere seg en liten fremgang på 0,9 prosentpoeng, men alle endringene fra valget til oktober er innenfor feilmarginen på 2-3 prosentpoeng.

De rødgrønne partiene ville til sammen fått 72 mandater, nøyaktig samme oppslutning som de fikk ved stortingsvalget 9. september.