Norge

Lars Gule peker ut ISIL bak terrortrussel

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, mener ISIL er den mest sannsynlige trussel bak PSTs terroralarm.

Lars Gule tror ISIL er den mest sannsynlige terrortrussel mot Norge nå. Foto: Bendiksby, Terje

 • Einar Haakaas

Få siste nytt i Aftenpostens livestudio her.

— Det som skjer nå samsvarer godt med trusselvurderingen som er sendt ut tidligere. Syria-farere blir mer ekstreme, og representerer en fare når de kommer hjem med mer ytterliggående standpunkter, sier Lars Gule.

- Dette er en bekreftelse på det vi har fryktet.

Trolig ISIL

Gule sier at det kan være flere grupper som er i søkelyset, men tror ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er den meste sannsynlige.

— Dette er en den mest ytterliggående gruppen som kjemper på bakken i Syria. ISIL eller IS (Den islamske staten) som de nå kaller seg, har en global islamistisk agenda. De vil flytte konflikten ut av Syria, og er en aktiv bakspiller for å rekruttere blant annet nordmenn til den globale aktiviteten, sier Gule.

Han skriver nå en bok om norske islamistiske ekstremister.

Les også:

Les også

PST: Det er varslet et konkret terrorangrep mot Norge

— Fått bekreftelse

— Nordmenn er overrrepresentert på bakken i Syria. Når PST har gjort arbeid som styrker trusselen, betyr det at de har innhentet informasjon via sine kanaler. Trolig har det skjedd gjennom avhør av personer eller de har oppsøkt sine kontakter. Det sitter jo to personer i varetekt etter at de kom tilbake fra Syria. Andre er siktet. Dette kan være ulike informanter. PST understreker viktigheten av å beskytte disse kildene, sier Gule.

Han mener det kan være et signal om at informasjonen PST selv har hentet inn, er sentral.

Mulige mål

Gule tror det er lite sannsynlig at fotballturneringen Norway cup er et terrormål, fordi det ligner for mye på tragedien på Utøya.

— Skjønt man vet jo aldri. De må selvsagt skjerpe vaktholdet. Jeg tror heller det kan være snakk om anslag mot flyplasser, T-bane, konserter, offentlige mål eller generelt store forsamlinger. Det kan være snakk om å ramme offentlige instanser eller vanlige nordmenn. Vi har jo sett dette tidligere i andre land, sier Gule.

Eid-feiring

Han holder det også åpent om tidsbegrensningen PST nevner kan være den muslimske Eid-feiringen, som mandag markerer avslutningen på Ramadan.

— Hvis detter er ISIL, så ønsker de også å ramme muslimer som ikke tror som dem. De kan for eksempel være moderate sunni-muslimer eller shia-muslimer, sier Lars Gule.

Presis kunnskap

Forfatter og journalist Lars Akerhaug nevner ISIL som en av flere mulige grupper som kan forberede et terroranslag mot Norge. Akerhaug har blant annet skrevet boken "Norsk Jihad", om muslimske ekstremister i Norge.

— Det virker som om PST har presis informasjon om hvilken gruppe som står bak, men de vet ikke hvilke personer det er snakk om. ISIL er en mulighet. Jabhat al-Nusra en annen. Det tidligere Al-Qaida har flyttet sin virksomhet fra grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan til Syria. Mulig de benytter muligheten til å få oppmerksomhet igjen nå, sier Akerhaug.

- Neppe nordmenn

Akerhaug tror neppe det er nordmenn som blir sendt fra Syria til Norge for å utføre terrorhandlinger.

— Det vanlige mønsteret er jo at man sender andre. Nordmenn som kjemper på bakken i Syria er allerede i søkelyset, og kan raskt bli gjenkjent. Men det at nordmenn reiser til Syria for å slåss, setter Norge på kartet. Dette miljøet blir klar over at landet eksisterer. Det er jo slik at disse gruppene benytter seg av den informasjonen de har, sier Lars Akerhaug.

Han tror en terrorgruppe vil finne seg et mål hvor de rammer så mange som mulig.

— Anslag mot offentlig transport og trafikknutepunkter er det mest aktuelle, sier Akerhaug.

Rekrutterer i Syria

Terrorforsker Magnus Ranstorp antar i likhet med flere andre eksperter at det kan være ISIL som står bak en mulig terroraksjon i Norge. Han utelukker heller ikke at det kan være knyttet til andre forhold, som for eksempel Krekar-saken.

Terrorforsker Magnus Ranstorp Foto: Tor Johnsson

— ISIL rekrutterer jo blant unge europeere, og påvirker dem i radikal retning. Det blir lagt en del planer fra Syria om aksjoner rundt omkring, både i arabiske land og i Europa. Disse unge europeerne har stor verdi for ISIL. Noen har kanskje dobbelt statsborgerskap også. Beskjeden kan være at de skal reise hjem å gjøre noe, sier Ranstorp.Dette samsvarer med trusselvurderingen hos PST, at nordmenn som kjemper i Syria kan bli opplært til å utfører terrorhandlinger i hjemlandet.

- Flere tilfeller

— Vi ser indikasjoner på at man planlegger slike aksjoner i andre land fra Syria. Flere av disse aksjonene har blitt stoppet ved blant annet arrestasjoner i forkant. Det har skjedd i Frankrike, Spania og Storbritannia, sier Ranstorp.

Han mener det samme kan skje i Norge.

— Jeg vil være overrasket hvis det ikke er nordmenn involvert i den terrortrusselen Norge står overfor, sier terrorforskeren, sier Ranstorp.

Knyttet til ISIL

Inger Haugland, avdelingsleder for felles kontraterrorsenter hos PST, ga utrykk for bekymring til Aftenposten 15. juli i år. Norske sikkerhetsmyndigheter mener det er en overveiende sannsynlighet for at mange av de norske som har dratt til Syria har sluttet seg til den ekstremt voldelige og radikale gruppen ISIL.

— PST gjør en individuell vurdering av dem som returnerer fra Syria for å vurdere hvem som kan utgjøre en potensiell terrortrussel. Voldsbruken i konflikten i Syria vil prege dem som kommer hjem på ulike måter. De som har deltatt i kamphandlinger vil ha tilegnet seg kapasitet til å utføre voldshandlinger, sier Haugland.

- Hva slags kapasitet er det snakk om?

— Når man oppholder seg i et konfliktområde over lengre tid kan man lettere skaffe seg tilgang på kompetanse som man ikke så lett kan tilegne seg i Norge. Et eksempel er det å drepe. Man skaffer seg også mental kapasitet i den forstand at man skyver grensen til å bruke vold, sier hun.

 1. Les også

  Dette vet vi om nordmenn i Syria

 2. Les også

  Terrorekspert: Dette er en veldig alvorlig trussel

 3. Les også

  Politiet øker tilstedeværelsen etter terrortrusler

Relevante artikler

 1. VERDEN

  - Tyrkia er blitt det nærmeste stedet der IS finner utenlandske terrormål

 2. NORGE

  PST: Den mest alvorlige terrortrusselen i 2019 vil fortsatt komme fra ekstreme islamistiske grupper

 3. NORGE

  PST: Slik forsøker andre land å rekruttere agenter og kilder i Norge

 4. VERDEN

  Europa «sårbar for terrorangrep fra jihadister som ikke kommer seg til Syria»

 5. NORGE

  Tolv personer etterlyst av PST for IS-tilknytning

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Kampen mot terror blir langvarig