Norge

Her er Elna Irene Hansens (98) brev til byrådet

Elna Irene Hansen bor på Hovseterhjemmet. Der må de redusere bemanningen med 13 årsverk.

Elna Irene Hansen bor på Hovseterhjemmet. Det ligger for tiden i midlertdige lokaler på Økern. Det game bygget på Hovseter ble revet i 2015, og et nytt hjem skal etter planen stå klart der i 2017.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Les brevet Elna Irene Hansen skal sende til eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) , nederst i denne saken.


På rom 427 bor Elna Irene Hansen.

— Jeg sier det stadig til meg selv: Jeg kunne ikke hatt det bedre enn her. Det er derfor jeg lurer på hva byråden bruker hodet til, forteller 98-åringen.

Hun sikter til at kommunen har bedt Hovseterhjemmet, som drives av det private selskapet Unicare, om å redusere bemanningen. Det har 125 årsverk i dag, som skal bli 13 færre. Kommunen ønsker at bemanningen der skal ned på normen for de kommunale sykehjemmene, slik at kommunen kan reforhandle kontrakten og spare penger.

Bakgrunnen er Oslo-budsjettet for 2016. Det rødgrønne flertallet i bystyret vedtok at Sykehjemsetaten skal spare ca. 50 millioner kroner i år. Innsparingsforslaget lå inne også i det forrige byrådets budsjettforslag.

Ca. 40 av millionene må tas av driften. Både kommunale og private sykehjem må kutte.

LES OGSÅ:

Les også

Lei av å få bøter når han hjelper eldre ut i byen

Et halvt århundre i arbeid

Etter 50 år i arbeidslivet pensjonerte Elna Irene Hansen seg som 66-åring. Men det skulle gå enda 28 år før hun flyttet fra leiligheten ved Kiellands plass.

Et århundre tidligere, den gang Oslo fortsatt het Kristiania, vokste hun opp i Lille Tøyen Hageby. De første husene der sto ferdig i 1917, samme året som hun ble født.

— Det var ikke forskjell på oss unger. Da vi vokste opp, var vi fattige alle sammen, forteller hun.

Da hun var 16 år, begynte hun å jobbe. De første 11 årene arbeidet hun som tilskjærer på en fabrikk for bryst- og hofteholdere i Waldemar Thranes gate. Deretter var hun renholder, og periodevis kantinedame for Securitas. «Skurekjerring», som hun selv kaller det. Som 24-åringen giftet hun seg. Ektemannen gjennom mange år arbeidet i Televerket.

— Det er nok ikke mange som har hatt det så moro som oss, forteller hun.

LES OGSÅ:

Les også

5 prosent dyrere hvis kommunen skal drive de kommersielle sykehjemmene

Tok tid å få plass

Etter flere søknader — og avslag - fikk hun til slutt sykehjemsplass som 95-åring etter innfarkt nr. to. Da var til gjengjeld på tide, forteller hun.

— Jeg har ikke lengtet hjem én dag. Det er helt ærlig! Nå kan jeg ikke stå oppreist og gå alene lenger. Hva skulle jeg gjort hjemme da? Nei, jeg sier til meg selv: Dette er hjemme nå.

Om hun har noe å klage på?

— Det er idiotisk med dørterskler på sykehjem.

Til byråd Inga Marte Thorkildsen

Jeg, Elna Irene Hansen, f. 09.05.1917, bor på Hovseter sykehjem, avd. Økern.

Jeg vil så gjerne få et svar på hvorfor vi skal få livet vårt redusert med 13 årsverk. I dag har vi et godt hjem med god pleie og god mat. Jeg søkte på sykehjem da jeg var 95 år, men vi kjempet mye for å få fast plass.

Da jeg kom til Hovseter, var jeg hjemme med en gang. Jeg møtte mange snille pleiere, som tok om meg med kjærlighet.

Vi har mange pasienter som trenger hjelp nesten hele døgnet. De blir matet og vasket og skiftet på, og med en hyggelig tone og behandling. Derfor er det ikke til å forstå at vi ikke skal fortsette med det. Her er det en god tone mellom oss, og vi gjør også mange ting sammen. Hyggetreff, malerkurs, lesestund, sangstund, bakedag – og du har alltid noen å prate med.

Jeg håper du tenker deg om hva du gjør med syke, gamle mennesker som har arbeidet et langt liv og nå skal fratas det de trenger mest.

Jeg synes du skulle ta deg en turpå på rom 427 (enhet 4) uten å si fra på forhånd, for da får du innblikk i det som skjer her daglig.

_Vennlig hilsen

Elna Hansen_

Les også

  1. «Motbydelig mat til eldre er ikke bare moralsk forkastelig»

  2. Vil doble antall boliger på Fornebu

  3. Ny rapport: Hjemmehjelper rekker ikke melde fra om feil

  4. Politiet holder «svindelkurs» for Oslos eldre

  5. Mannen min er sykepleier. Gjør yrkesvalget ham til «en unormal mann, feminin, jentete»? | Ann-Chatrin Leonardsen