Olav Thon gir 20 millioner kroner til vev- og beinforskning

Olav Thon Stiftelsen gir 20 millioner kroner til to forskningsprosjekter innen behandling mot artrose og til beinregenerering.

Ole Petter Ottersen, rektor ved Karolinska Institutet og professor i medisin, og styreleder Olav Thon offentliggjør mottakerne av Olav Thon Stiftelsen priser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Olav Thon, styreformann i stiftelsen, og professor Ole Petter Ottersen, leder for stiftelsens fagråd, kunngjorde årets priser på Hotel Bristol i Oslo torsdag. Til sammen 33 millioner blir delt ut til forskning av stiftelsen i år, hele 20 millioner av dem til støtte for nordisk forskningssamarbeid innen medisin.

– Et nordisk forskningssamarbeid er nyttig. Vi har forbausende gode forskere ved universitetene i Norge, men vi kommer ikke fra at både svenske og danske universiteter har forskere som vi gjerne vil samarbeide med, sier Thon til NTB.

Les også

Forskerne undersøkte 1500 tvillinger: Så mye har genene å si for hvor fornøyd du er med livet

UiO-professor Lars Engebretsen og hans kolleger professor Helena Brisby ved Universitetet i Göteborg og stipendiat Jan E. Brinchmann ved UiO får 10 millioner til forskning på behandling mot leddslitasje og leddsykdom.

Samtidig tildeles professor Moustapha Kassem ved Syddansk Universitet og UiO-professorene Ragnhild Solberg og Harald T. Johansen 10 millioner for forskning på beinregenerering.

– Norge er av en eller annen grunn i verdenstoppen når det kommer til beinbrudd. Det er viktig med forskning som belyser problematikken, sier Ottesen.

Dermed stakk de to forskningsprosjektene av med stiftelsens støtte til nordisk forskningssamarbeid.

Stiftelsen delte også ut en internasjonal forskningspris på 5 millioner kroner til den danske Harvard-professoren Lene Vestergaard Hau, som har ledet et forskningsteam som har lyktes i å bremse lys.